mek da ©™
Mentang2 la dok johor...teruja untuk masukkan entry nih.Layan jek la...

1.. They end 9 out of 10 sentences with Ekkk...
Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan
tanda soal (question mark).
Contoh :-
Ni awak punyer
ekk?
Nama awak saper
ekk ?
Kenapa kite kaler tak cantik
ekk ?
Dan macam-macam ekk lagi.

2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB.
Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it meant Johor Bahru (JB), the city
dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar
bandar Johor Baru seperti di Masai- chusettes umpamanya.
Contoh : Beb, gua nak turun Johor laa. Lu mahu ikut gua tak?
So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana - if the locals kata
nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak bongok**
berkata, " Eh, lu kan dah ada kat Johor?" Or worse, jangan memandai
nak tambah ekk with that question.

3. They pronounce Muar as MUOR.
(kena juih bibir sikit)In fact you pronounce
everything that ends with "AR" as "OR".
Contoh :
Aku kena pakai seluor besor untuk main bola kat Bandor Muor besok. (Aku kena
pakai seluar besar nak main bola di Bandar Muar besok). Aku teringat Kakak
tegur aku bila aku cakap macam tu. Kenapa Mama sebut besar, BESOR ? Slipper ,
SLIPPOR ? Aku tergelak. Aku cuma speak like that bila berjumpa dengan true
blue Johorean aje. Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor
(pagar) dan lain-lain.

4. They are brash with a CRAZY sense of humour.

Honestly, I belum pernah jumpa orang Johor yang serious or square to a T. Or
cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour
boleh tahan gak. Almost all of them (yang aku jumpa dan kenal lah) are either
loyar buruk or bigor **. Baik di kampung mahu di Bandar. The sense of humour
is unique that I find kadang-kadang orang luar (non-Johorean) agak takut with
the brashness of budak-budak Johor. (Did you see Majalah 3 the other night -
see how Tunku Yem (nama manja Tunku Mahkota Johor) bercerita pasal anakanda
dia Tunku Ismail ? Haha.... that is exactly my point!)

5. Diorang ada ENDUT **.
Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin
nak ada endut.Contoh ayat :
Haa...kau dah ada endut yer ?
Kau pergi berendut kat mana ?
Orang berendut dia pun nak berendut.

6. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Bobotok....
Dah lama aku tak tengok atau makan gula tarik, sagon or kandy . Ada lagi ke
bebenda ni kat Johor ? Aku tak boleh nak describe dengan teliti these things
cos it has been 30 years since I last tasted them. Seperti Kak P cakap -
makanan seperti botok-botok. Kalau out of Johor, botok-botok dikenali dengan
nama PAIS IKAN. Jangan tanya aku how to describe the ingredients cos aku tak
berapa gemar makan sebab guna banyak sangat daun ( aku tak suka makan sayur -
especially ulam). Yang aku tahu - pakai daun segala daun, termasuk daun betik
dan gunakan kari ikan and balut dengan daun-daun tu dan kukus.
Aku pernah tanya my Dad dulu - kenapa buruk benor nama dia bebotok. Then my Dad
cerita :Di zaman dulu ada seorang nenek yang tinggal seorang diri. Everyday
cucu dia akan datang bawak makanan. Nenek ini suka sangat pais ikan dengan
bubur so dia suruh cucu ni bawak tetiap hari. Bila cucu tu bawak makanan lain,
Nenek akan tanya " Mana Bubur Tok? ". Lama-lama Bubur Tok jadilah
Bebotok - kesan dari cakap cepat-cepat. Itulah ceritanya. Aku kecik lagi masa my Dad
cerita tu. So, kalau dia kelentong aku - maka kelentonglah cerita bebotok tu.
Sekian adanya.

7. Pernah (or berangan nak) jadi Mat Rock .
Aku rasa sebab kedudukan Johor dekat dengan Singapore , sebab itulah pengaruh
Barat di Malaysia masuk melalui Johor dulu. Itu teori aku lah. But kalau
ikutkan sejarah Johor, Sultan yang mula-mula kawin dengan Mat Salleh pun
Sultan Johor (Almarhum). So, tak heranlah kalau kumpulan Rock kat Malaysia ini
semua ada susur galur dari Johor. Amy, Zainal Abidin, Nash etc.
Boleh pakai ke teori aku ni? Jangan aku kena pancung dengan Sultan, dah ler.
Ampun Tuanku !

8. Kenduri Kawin Ada Telur Pindang
Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dengan segala macam rempah dan
dedaun untuk mendapatkan that special taste. Lepas rebus, telur akan berwarna
cokelat. Both kulit dan isi. I don't like to eat telur pindang, so I cannot
to describe the taste. Normally orang buat telur pindang ni for special occasion,
seperti majlis perkahwinan. Zaman dulu-dulu, you can tell the social class of
the tuan rumah - normally orang kaya-kaya jer buat telur pindang ni sebab
ianya rumit dan makan masa berjam-jam coz menggunakan kos yang tinggi...

9. Tidur atas LECA**
(rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju
simpan dalam GEROBOK **.

10. They never watch RTM
Sebab semua cerita dah tengok kat TV Singapore n
indonesia !!!When I was growing up, aku cukup suka tengok TV Singapore sebab
iklan dia semua dari overseas, very menarik. Besides the cerita yang
terkinilah. Yang aku suka ialah iklan jeans Levi's (Let your love flow),
iklan lagu Coke ( I'd like to build the world a home), iklan Kodak (Times of Your
Life -Paul Anka ). Paling syok ialah masa Christmas, iklan dan lagu semua best-
best.(But itu dulu, sekarang aku rasa semua rancangan sudah semasa.)
Well, TV Singapore cuma dapat ditengok oleh penduduk JB dan kawasan yang
sewaktu dengannya. As you go further up north (of Johor), you can see aerial
TV semua setinggi pokok kelapa - semata-mata nak dapatkan siaran from
Singapore n indonesia !...tv3 bru nk kluakn cter malin kundang kite dah bis
tgk.. Apa lagi EKK?

Kamus Johor :
Saing
- pergi bersama2.."nnt kite saing ehh p sekolah"
Bongok
- bodoh
Bigor
- gila-gila, contoh :- Apek Senario tu macam budak BIGOR ekk ?
Endut
- makwe/pakwe. Awek/balak. Boifren/girlfren. Boleh digunakan tanpa mengira
jantina.
Berendut
- berpasangan.
Pergi berendut
- dating.
Botok-botok, bebotok
- sejenis makanan menggunakan ikan, ditambah memacam dedaun, letak serbuk kari
(don't ask me - aku tak reti buat) dan dibalut dengan daun betik, diikat
dengan sebelum dikukus. Alah, macam Pais Ikan tuh.
Leca
- tilam. Normally dibuat sendiri menggunakan kekabu (orang zaman dulu-dulu
semua DIY - tak ada Vono, Slumberland ).
Gerobok, Gobok
-Almari. Tak kiralah simpan kain baju ke, simpan pinggan mangkok ke.
















Labels:
Reactions: 
3 Responses
  1. purple_lav Says:

    ida ada lagi...sajer nk menambah...klu kt johor mmg terkenal ngn yassinan..fiza dl sll ikut yasinan setiap hari khamis. yg syok dpt mkn nasi ambeng...best siiot..hurm. rindu nk duk Batu pahat.


  2. Fadhlah Says:

    ush...panjang nyer..ngak paham seyyy..