mek da ©™
Kakaka! Ikan Fatin means ikan patin.
Mak cik kalsum means daun kesum.
Gila ke haper aku nih...

Hmm...rasanya dah lama aku tak mengepos entri bab masakanku eh? Rindu tak? Wakaka poyo jek. Ekceli tak kan le tiap kali aku masak aku nk tempek kat blog neh. Malu ai. Huhu.

Mlm td aku masak Ikan Patin Masak Tempoyak. Request by Encik Abang. Hikhik. Bagiku lauk nih sdp dimakan pada waktu tengahari. Kena lak ngan ulam-ulaman, sambal, tembikai...huh...mmg aku suka.



Aku punya bahan untuk masak lauk nih:

Ikan Patin
Bwg merah
Kunyit
Cili Padi
Asam gelugor
Daun Kesum
Tempoyak
Minyak msk
Air
Garam
Ajinamoto
Secubit gula

Ekceli ader org letak timun btg, bunga kantang, halia...mcm2 le..aku taruk nih jek..simple2 jek utk mkn mlm.Hehe. Yg pasti cili kena letak byk...bagi pedas br sdp mkn ngan nasi panas2.



Korang punya bahan mcm mn laks?
Labels:
Reactions: 
10 Responses
  1. mamalieyna Says:

    heheh..baru nak tegur salah taip ke..ikan fatin pulak..hikhik..kasi glamour sket itu ikan yek..
    *akak tak pnh msk tempoyak apa2 lagi..nk wat la, MIL baru kasi tompoyak..tp resepi dia cam wat masak lomak tu ke ek..? tak reti..search internet je la..hikhik


  2. HappyIrfa Says:

    bunga kantan ke bunga kantang?hehe
    akak pun suka gak ikan patin masak tempoyak.kena pulak nasik panas dan kuahnya pedas..perhhhhhhhhh..
    mmg terangkat


  3. kalo masak tempoyak ikan patin yang belah pahang nuh, dier siap buh stok ayam lagik dalam tu..aku tengok dalam rancangan tv hari tu..patut laa sedap semacam :)


  4. sedapnya ikan patin tu.ni yg buat ngidam nie..terbau2 rempoyaknya...sy xpernah cube masak mcm tu so xdpt lah nk share yer..


  5. umihaikal Says:

    hihi..nampak sodap la..masak lemak cili api ni mmg feberet hubby..tp kite jrg masak la..bahan2 tu same jer..cume..kite xde ajinomoto laa..coz rambut sulah botak..huhuhu..


  6. mamalieyna: hmmm..kasi glamer sikit nama ikan patin tuh..kalo ikan gelama mmg dg glamer..eee..resepi lebih kurang msk lemak..tp ida xletak santan...ader lain cikit......


  7. irfa:hahhahaaha..slh eja eh..sib baik xtulis bunga gantang...hahahahahah..hmm..lg pedas lg sodappp


  8. elis: oh yeke? mesti lg sdp kan..mcm2 cara...


  9. hanim: cuba la buat terangkat punya..ekkekekekek..


  10. umihaikal: bkn masak lemak cili api la sygg..msk tempoyak tuhh...eeeeeeee