mek da ©™
ceritanya mcm nih. seminggu yang lepas, haikal demam tp xde la kuat sgt demam tuh. tetap aktif mcm biasa. pastu batuk2 berkahak. bg mkn ubat tp mcm xkebah2 gak. pastu asyik muntah. minum susu jek muntah. xtau sbb pe. geli tekak kot. dia kalo demam mmg mcm nih la. muntah susu aje.

lps beberapa hari tu, mata dia lak bengkak. demam dh ok. so, bwk pi klinik. dr ckp may be alahan. alahan ape ek? bkn makan ape pun. dr kasi ubat bengkak mata jek. mmg xpuas hati tol jumpa dr tuh aritu. esknya haikal demam lagi. panas sgt badan dia. mmg xsenang duduk mejk dibuatnya. bincang2 ngan mista suami, konfem bwk dia try cek kat hospital lak. pegi kat emergency.

after daftar, haikal dimandikan sebelum dimasukkan ubat demam kat bontot dia. then, bila jumpa dr, mcm2 dia suspek. dr buat andaian kot2 ade jangkitan kuman kat buah pinggang sbb matanya bengkak. itu cuma andaian.

haikal perlu diambil darah dan urin untuk buat test. pertama kali mek tgk haikal menangis teresak-esak bagaikan tak leh terima ape yang sedang dilakukan terhadapnya. amik darah! huh tak sanggup tgk haikal kena cucuk sana cucuk sini. air mata mek nih dah membanjiri hospital. cehhh...

dr suh haikal stay kat wad. katanya nk buat pemeriksaan lanjut pd urin dan darah. so, nk buat cam ne. terima jek la. itu yg terbaik buatnya. tp haikal still aktif, hanya tuh jek yg buat mek kuat. kalo dia tak aktif, mek lagi risau bagaikan nak luruh jantung nih. hati nih mcm kena hiris.


haikal dimasukkan ke wad kira2 jam 9.00 malam hari isnin lalu. bayangkan dgn mek baru blk dari kerja, pastu second day peyet, tak mkn dari lunch...huh...mmg ting tong kepala time tuh. tdo mlm sampai gastrik. mmg xleh tdo kat wad aritu. satu haikal merengek sbb takut kat team doktor. takut kat nurse. fobia dok atas katil. may be dia dok ingat dr cucuk dia time nk amik darah tuh. cian haikal. sepanjang kat hospital aritu, asyik ajak mek main2 kat luar wad. ajak pi main air kat toilet la. ajak main puclic phone kat luar la. ajak lepak2 kat tangga la. sah dia takut kat geng-geng doktor. asal ader doktor jek melalak. hulur tangan nk suh mek dokong. huh.


haaa...nih lak time doktor xde. eksen la. main tak abis2. hehe. alhamdulillah, ptg smlm dah leh discaj. result test darah -ve. urin pun -ve. semua normal. haikal dah ok. syukur sgt2. dua hari di hospital membuatkan mek insaf sgt2. ye la...tgk kanak2 dgn mcm2 penyakit. seorang ibu perlu kuat. ape pun tuhan nak kasi, kite kena terima. mungkin nih semua dugaan. tapi alhamdulillah, kesihatan haikal beransur pulih dan aktif seperti biasa. kadang2 semua nih menyedarkan kite.
Labels:
29 Responses
  1. ♥ Reen ♥ Says:

    ciannyer haikal...
    smoga cpt sembuh yea sayang...
    nie ank reen kne cmpak x kebah2 lagi risau....


  2. ladyBEErd Says:

    la, ciannyer kt abg haikal neh...
    sib bek xde pape kan....
    ape yg tejadi ade hikmah tue...
    dia nk lbh perhatian dr mama...huhuhu
    tp kt wad p0n still leh memain lg kan....
    xtif t0l ank u neh...
    msti cam mama dia....ahaksss


  3. ~UNai~ Says:

    ishhhkkk.. tak leh tgok la tgn budak2 kecik2 camtu kena cucuk masuk air!! kesian!! kita yg dah besar pun sakit.. :-|


  4. ~UNai~ Says:

    eh!!cucuk amik darah!! silap lak!! :-|


  5. alhamdulillah.. x de pape dah.. moga haikal cepat sihat..:)


  6. mummy_ayu Says:

    ala ciannya..semoga haikal cepat sembuh yer...be strong!!


  7. ciannyer...sayu je tgk dia baring kat katil...semoga cepat sembuh


  8. sian tol. yg tua pun seriau nak amik darah. ini kan budak kecik... Sabar anayak2 yer! hati ibu mmg mudah tersentuh!


  9. sib baik takde ape2 eh mek..

    tang amek darah tu mmg takleh tahan. berderai air mata sy ari tu tgk rafiq kene cucuk..uuh


  10. sedihnye..berat mata memandang, berat lagi bahu mek da yg memikul,huhu! moga haikal cepat sembuh..


  11. mamalieyna Says:

    weeeii sinnye haikal..seb baik takde pape serius kan..kak eina pun dh bergenang air mata..itu baru terbayangkan keadaan haikal time tu..if terjadi kt diri sndiri taktau lah camno..haish..mintak jauh la sebarang penyakit dan sakit2 ni..huhu..takutt.. dan kesiannn kt anak!

    hope haikal kekal sihat ye pasni!


  12. Rinna Says:

    Kesiannya..Haikal.. Kebetulan nama anak akak pun Haiqal jugak.. penah gak masuk hospital masa dia berumur 1th setengah. Demam panas laa masa tuh. Kata doktor ada jangkitan kuman, so kena masuk antibiotik.. kesian kalau tengok.. Weols duduk kat spital bergilir2 laa jaga..


  13. aktive nye haikal sakit2 pon..semoga cepat baik boleh lari2 lagi aktive


  14. myle@my Says:

    alololoo...
    cian haikal...
    moge cepat sembuh...
    *mama haikal...
    jage menantu ai bek2...
    ;P


  15. shahida® Says:

    reen, harap anak reen pun cpt sembuh k


  16. shahida® Says:

    wani, thanks hope for that


  17. shahida® Says:

    unai, tu psl..kesian tau..nangis sy tau


  18. shahida® Says:

    unai,cucuk air sib baik tak..dah la dia xnak dok ats katil


  19. shahida® Says:

    nafira, thanks..amin


  20. shahida® Says:

    mummy ayu, ye thankss


  21. shahida® Says:

    ieda, thanks ida


  22. shahida® Says:

    kak, tu arr..rasa pedih sgt hati ni


  23. shahida® Says:

    rose, sama lah ekkk..ish


  24. shahida® Says:

    mama zakwan, thanks k


  25. shahida® Says:

    kak ina, nangis eh? bayangkan kalo ayep gitu eh? sbr sbr kak..ida pun sedih ni


  26. shahida® Says:

    rinna, ye ke..ciannya kat haiqal awk..moga cpt sembuh k


  27. shahida® Says:

    farah, dia xleh dok diam


  28. shahida® Says:

    emy, tggu emy dpt bb cpt la buat..ee


  29. ctlinda Says:

    maaf la lama xmjenguk blog ida..xsangka teruk jgk demam haikal sampai masuk wad..syukur dh sembuh...tu psl klu ank sakit xsanggup nk lihat dia sakit klu leh nak jd pganti pd sakit yg anak kita alami kan