mek da ©™

ha ha ha.. first time try buat puding trifle. ala... sama jek mcm nk buat puding koktail yg biasa kite buat tuh. cuma bentuknya lain sikit sbb ade 3 layer. percubaan pertama buat mcm xcantik jek. sbb xcukup kek. hehehe. bahan lain byk, kek lak kureng. so next time kena beli kek byk2 sikit. huhu. ape lg... mek nak share resepi yg mek amik dari encik gugel gak. then, ubah sikit2. ahakss ;p

bahan-bahan layer 1:
satu kotak kecik jelly kristal...ade mcm2 perasa, mek pilih perasa stroberi
1 tin fruit cocktails-asingkan dgn sirapnya
2 gelas air


bahan-bahan layer 2:
4 sudu besar tepung kastard
satu pek agar2
secubit garam
1/2 tin susu cair
air
gula
esen vanilla
sirap koktail


bahan-bahan layer 3:
swiss roll cake or
sponge cake (as the base of the pudding)


cara nak buat:
susun cake padat2 dlm bekas. ini utk lapisan bawah sekali. then, panaskan air. masukkan agar2, tepung kastard, gula, garam, esen vanilla, sirap koktail dan susu cair. kacau hingga pekat dan masak. tuangkan di atas lapisan kek tadi. biarkan ia sejuk.


then, bila dh hampir2 sejuk...susun buah koktail td di atasnya. suka ati la nk susun byk mana. kalo tak nak buah campuran koktail nih pun xpe... leh tukar ngan buah laici, peach, stroberi dan ikut suka korang lah. huhu.


akhir sekali... didihkan serbuk jelly kristal td dengan 2 cawan air. bila dh masak... curahkan di lapisan paling atas. biarkan sejuk. dah siap.



buat lebih sikit sbg stok kunyah2. he he. ade 3 layer tak? tapi susunan x cun sgt. huhu :p opss..tupperware paling atas menunjukkan ade 2 layer jek sbb xcukup kek. lain kali dh tau mcm mn nk bajet bahan supaya cukup. kek kena lebih! baru cantik.



jemput makan...
Labels: 7 comments |
mek da ©™

Labels: 16 comments |
mek da ©™



Labels: 7 comments |
mek da ©™

Labels: 3 comments |
mek da ©™
haa... sape kata dengan berjln2 ke blog org xde faedah. hehe. (ayat bangga bebbbb) :P


lebih kurang beberapa minggu yg lalu mek telah berkunjung ke blog ayu. org kelantan gak mek nih. hehehehe. then, mek follow blog dia. tut2 esknya kalo xsilap dia buzz kat shoutmix yg mek menang hadiah follower ke 50. eh xsangka lak... mek xthu pun.. main follow je. huhu. rupanya sebelum nih ayu ade kuarkan entri yg dia nak cari follower ke 50 utk blog dia. sebelum tuh mek lom jejak lg blog dia... xthu pun psl entri tuu.. hikhik... kesahnya...



maka dengan baik hatinya ayu menghadiahkan cenderahati utk mek. thank you ayu. dah sampai pun.....



gambo tak clear... nak cepat... sbb masa nak snap tu haikal tgh melompat-lompat nanges nak rebut bungkusan nih dari mek. dia sebuk nak bukak katakan. biasa la budak-budak.. (mak budak ape kurangnya... hehe)


maceh ayu... sila la follow ayu ye kwn2...(yg mn lom follow lerrr)... promote sikit ngeh3 :P
Labels: 7 comments |
mek da ©™
wah... baru ade mood nak berblog. minggu lps just blogwalking je. malas nk kuarkan entri. huhu. as uolls know... ceh skiping lah pulak, heheh... kami menyambut hari raya haji yg lps di johor bahru sahaja. xblk kg pun. kalo thn lps kami tak blk kg, ade gak plan pegi beraya ke batu pahat. emmm.. tahun ni xde ok. just planning masak2 ngan encik suami then panggil sepupu sepapat dtg mkn. hikhik. terasa la jugak suasana raya walaupun ma dan abah xde bersama.

cam selebet lah pulak dressing mek di pagi raya. tudung simple2 je. pakai masa nk snap2 jek. pakai baju kurung pun setengah hari je. petang dah salin uniform encik jins samsudin. hihi.

gambar sepupu sepapat tak amik pun... maklum le nk menunjukkan diri yg sibuk di dapur. kehkeh...

sebelum dorang dtg lepak kt umah, pagi2 harus snap dulu...lalala~

gambo bdk tecik nih jek dpt amik... masa mak bapak dia tgh mamam... ain sofea

first time buat SOTO AYAM. mujur la rasa cam soto... xde la payah sgt ek buat soto nih. buat sup jek. cehhhhhhh...

dan.......... nasi dagang + gulai ayam. kali nih tak buat gulai ikan tongkol.

menu pagi raya yg simple...

puding triffle... nati mek share resepi in the next entri.. huhu


dalam tengahari kami gerak ke umah cousin, lepak2 mkn2 kat umah dorang lak. gitu la kesah raya aji kami yg sempoi di jb.

:D
Labels: 5 comments |
mek da ©™
kawan-kawan, doakan mek eh.



emmm..this saturday mek akan menduduki test kpli. mek sendiri pun dah konpius kali keberapa apply. haha. ntah 6 ke 7 gitu le. asyik attend test jek. sampai ati tak penah pun panggil interbiu. hukhukhuk. tetiba majuk :(


ade gak yg akan menduduki exam ptd sabtu ni. mn satu korang pilih. exam ptd ke test kpli? hikhik.


esok mek cuti. haihhh bkn cuti nak study... tapi kena jaga haikal. ibu pengasuh dia ade hal penting kat melaka. hal ape xthu le. baru jek nk simpan cuti dah kena cuti lagi. encik suami yg suh cuti. kalo tak, ibu pengasuh nak tumpangkan haikal kat umah jiran dia yg biasa mengasuh budak. tetiba mek rasa xsdp ati lah plak. haikal tuh bkn leh caya..kan nanges xnak duduk. last2 akur dgn arahan encik suami. mek kena cuti besok. huhu.


sabtu encik suami lak cuti sbb kena jaga haikal time mek kena attend test tuh. ya Allah... bg la mek peluang utk kali ini. konon kata dh tawar ati nak jd cikgu. emmmm...
Labels: 5 comments |
mek da ©™
tak pernah buat nasi kerabu. so ahad aritu try buat nasi kerabu. ekekekeke. ala xcukup bahan pun. suka suki jek buat. huhuhu. ok la, ade la gak rasa nasi kerabu. mek guna pewarna kuning sbb kat umah dh tersedia ade kaler kuning balance buat roti jala aritu. patutnya beli pewarna biru. hai kedekutnya. ekekekekeke... sebenarnya nasi kerabu ade mcm2 jenis. kalo nasi kerabu kuning kena mkn ngan sambal tumis. tapi mek tak buat sambal tumis tu. mkn ngan sambal goreng dan encik budu jek. hahaha.






memula sekali mek goreng kelapa utk dibuat sambalnya. goreng sampai kaler dia bertukar perang tau. jgn guna minyak. grg gitu jek. hihihi.



sambil2 tuh bakar ikan utk digaul bersama sambal kelapa nati. mek gunakan ikan selayang jek. manis. ikan kembung pun boleh. jgn ko guna ikan siakap lak. hahaha.



serai dan bawang merah dikisar sekali ngan isi ikan bakar. jgn kisar lama2 nati berair. semoleknya tumbuk jek ala2 kadar.



isi ikan, serai dan bwg merah td digaul ke dlm sambal kelapa goreng td. masukkan sedikit garam, gula dan serbuk perasa. secukup rasa tau. ade rasa manis2 lagi sedap. lemak gitu. ok dh siap sambal kelapa.



basuh beras, sukat seperti tanak nasi mcm biasa. campurkan beberapa titik pewarna kuning. sedia utk dimasak. masukkan daun pandan bagi wangi2 sikit.



sambil2 tunggu nasi tuh masak... budu harus dimasak supaya rasanya lagi sodap. bahan utk memasak budu ialah bwg putih 1 ulas, daun limau purut, serai dititik dan gula melaka. masak sampai ia pekat2 dan naik bau.



nampaknya nasi hampir masak. tgh menggelegak. hakhak. sambil2 tuh leh la goreng ayam atau bakar daging pun sedap. jgn lupa hiris ulam-ulaman. leh mkn ngan taugeh, timun batang, kubis pun boleh, kacang panjang...emmm hiris halus2 ulam nih tau. kalo nak, goreng keropok ikan leh mkn bersama nasi kerabu. haaa..kalo ade telor masin pun cantekkk.



dah pun siap utk dimakan. mek nih jenis xsuka byk rumput rampai (ulam). hehehe...tadaaaa..jemput makan nasi kerabu mek da. :P cara makan pun nak bgtau ke... gaul kesemuanya ok. baru ngam. hakhak.
Labels: 5 comments |
mek da ©™
gambo2 masa lepak kat dataran dan dangabay ujung minggu lalu.


danga beach di waktu petang yg damai...


dataran johor bahru... kat padang ramai budak main bola sepak


pukul berapa datuk harimau?


little haikal tgh melompat sana sini


dangabay.....


kudaku lari gagah berani


little haikal terjah sana sini


little haikal suka tgk byk mainan


lepak kat taman permainan sambil tgk bdk2 main skateboard


little haikal teruja ngan keretapi ini...


thats all.....
Labels: 4 comments |
mek da ©™

deepavali.... korang ke mana? mek xde pegi bercuti mana2...cuma ade nak update sikit psl cuti aritu.

jumaat:
pegi tesco tebrau
pegi the store


sabtu:
lepak kat dataran jb
jln2 kat dangabay


ahad:
pegi tiram mart
pegi giant tiram
pegi today's tiram
pegi econsave

haaa..amik ko.. tempat utk lenguhkan kaki jek mek pegi. hihi. ok. berbalik pd tajuk entri. roti jala ala mek. haha. alkesah sabtu mek dan encik suami kelentang kelentung di dapor try buat roti jala. 1st time mencuba! terdetik di hati mek nk try buat bila encik suami beli kuali leper tuuuu...hihi.


saya budak baru belajar. kalo salah tolong tunjukkan. emmm...rupanya bkn senang nk menjala ni. nampak cam mudah dan bahan-bahannya sgt la simple. perlukan kesabaran dan seni! ekekeke..tp malangnya mek punya nampak tak berseni sgt kan. alaaaa..baru 1st time. nama lagi belajar kan kan kan. nti leh improve. huhu.


baiklah, mek nak share mcm mn mek buat roti jala ni. mari kite mulakan dgn bahan-bahannya dulu.


bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 biji telor
1 gelas air masak
1 gelas susu cair
satu sudu kecil garam
setitik pewarna kuning
minyak masak


utk menjala harus ade:
kuali leper
putty knife
acuan roti jala





cara nak buat:
campurkan tepung, telor, air, susu cair, garam dan pewarna kuning ke dlm blender. blender sampai adunan halus dan sebati. bancuhan tepung perlu diblender supaya ia tidak bergentel dan senang utk dilayang.





panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak. kemudian layangkan tepung yang telah cair itu tadi. bab ni kena hati2... rumit rupanya nak menjala ni. hehe. jgn berangan sbb dlm masa tak lebih 1 minit je dah boleh angkat. kalo berangan nati hangit ekekekkeke.





kari ayam sedia utk dimakan bersama roti jala.



dah siap......presentation tak cantik. hihi. xpe laaa.. belajar kan....hohoho...


jemput makan.....
Labels: 4 comments |