mek da ©™
dear diary.. hehe patutnya birthday incik suami jatuh pada raya ke6 bersamaan 13 ogos 2013.. tapi 12hb raya kelima mlm tuh dh celebrate. happy birthday sayang yg ke 33 tahun. wow dah tua lah hahaa!!! malam tuh kami celebrate so simple. buat bbq kat pasir mas. resepi perapan ayam terbaekkk punya oleh kakak ipar mek. hehe. beli kek kat bandar pasir mas, mak aiii kek cenggini yg ado.. tibai jek la... cam tak berbaloikan mcm tuh punya kek pun RM45. kureng pulak rasanya. malas nak ke KB sbb dh berada kat pasir mas.

 sebenarnya nih gambo pada raya ke 6, tgh sakit mata tuhhhhh..tp dh kurang sikit :)

 malam masa buat bbq tuh just jemput mek as ngan hubby nyer je.. yg lain anak beranak. menu lain yg boleh nampak kt meja tu bihun goreng ngan wedges je. pastu ayam bbq haha...mlm tuh mata tengah teruk so x boleh la berposing sakan bagai. malu kokrang!!

 x clear, suh budak yg amik gambo ni hihi... kat rumah mertua haruslah sopan sikit bergambo

 ade pulak yg kacau kt belakang tuh la... heeee

 tlg jgn tgk perut mak budak hahhhhhhhhhhhhhhh...

 haikal ngan anak mek as...

anak buah muka belum mandi hehhehe..

Labels: , 0 comments |
mek da ©™
dear diary.. raya ke4 langsung xde gambar tapi nak jugak post. ekceli pada hari raya keempat hari tu bermula la episod kenduri a.k.a bekwoh org kelantan sebut larr heee... kami ke cabang empat tumpat ade kenduri sedara kat sana. sblm tuh singgah beraya umah kawan kpd adik mek ataupun bakal adik ipar haha buleh gitu? :)

yang menyebabkan xde gambar ialah hari tu mek ntah kenapa tiba2 terkena sakit mata. alamakkkkk abis merah mataku huhuhhhhhh... ehemm sebenarnya ade gambar mata merah. wajib ambik. xkan nk post pulak kan. hihiiiiii...kuikui..nak jugakkkk tuu haaa..



ok dah tu jek citer. xbest pulak sbb tak disusuli dgn gambo haha
Labels: , 0 comments |
mek da ©™

dear diary, cerita raya ketiga. hmm disebabkan kepenatan di raya kedua.. raya ketiga kami bercadang tidak kemana-mana. nak rehat kat rumah je. kebetulan pulak rombongan mak sedara sepupu sepapat nak datang beraya kat rumah hari tu. tapi malam baru sampai katanya. pagi2 lagi incik suami ajak haikal pegi tesco jalan2 cari lauk. mek tak ikut pun. malas nak angkut si kecil. hehe. bila dgr org nak dtg umah terus pikir nak masak ape. dalam kepala nih dah lama nak cuba masak udang telur masin. biasanya org masak ketam lagi releven ngan masak telur masin kan? emm tapi ade jugak org masak ngan udang kan?? hee...
kebetulan pulak incik suami beli udang ngan siakap kat tesco, jadi makin berkobar-kobarlah mek nak masak udang telur masin hari tuh. hehhehehe...... simple je kan resipi nih. tak jadi2 nak buat. huhu. jadi petang dalam kol 5  start masak. rombongan kazen nak dtg lps maghrib. menu malam tuh sayur campur goreng, siakap 3 rasa, siakap masam manis, daging goreng kunyit, tembikai sbg pencuci mulut, air sirap dan semestinya udang telur masin kehkehehhehe.. udang tuh mek yg buat, sayur pun mek goreng, daging ma yg goreng, tapi........... siakap beli kuah kat kedai hahahhaaaa..ikan goreng sendiri, kuah beli kat kedai. aci tak? nak senangkan keje. huhuuuuuuu...bukan susah sgt pommmm oder jeeee heeeeee.

eh, nak kena kongsi resepi udang tuh kat sini tak??? korang dah pandai buatkan?? hehe. bahan-bahan, butter, cili padi, bawang putih, serbuk kunyit, tepung jagung, daun kari, udang, telur masin yg kaler kuning, susu cair, perasa, garam secukup rasa. heeeeee.....cara-caranya, udang digaul dulu dgn sedikit serbuk kunyit, garam sikit & tepung jagung. tepung jagung sikit je. jgn bg nampak byk tepung. gaul rata pastu goreng sekejap. tumis butter dgn bwg putih, cili padi & daun kari. bila dh bau semerbak masukkan telur masin. gaul rata. masukkan susu cair. masukkan udang., serbuk perasa bagai. heeeeee.. ok dh siap. so jadi lah seperti gambo di atas.
zara sedia menunggu mama tgh masak. heeeeee... :)

malam tuh kami makan ramai2 sambil tgk bola. umah sedara kat sebelah pulak buat bbq. riuh rendah. kalo tak silap masa malaysia vs barcelona. yg bestnya malam tuh kami tidur merata dlm umah. umah ma mek nih kecik jek. bila sedara dh ramai berkumpul so x cukup ruang larrr.. bilik 3 je. anak2 dara tdo kat bilik. yg mak2 org nih tdo kat luar. hampir menutup semua ruang lantai. hahaaaaaaa... yg bestnya adik laki mek tdo kat dapur kihhhkihhhhhh..best tol la. grrrrrrr. ok sekian. esok ade jemputan kawin kat tumpat. jeng jeng jeng :)
mek da ©™

dear diary. salam aidilfitri and salam satu malaysia hahahaaaaa.. still entry raya. huhu. raya kedua!! wahh rasanya pada raya kedua hari tuh la paling penat. beraya sampai malam. cian zara dah la xbrapa nak sihat. selesema di hari raya. pastu jalan pulak jem. mula la dia nak wat konsert ziana zaian dlm kete. hihihi. dalam kol 10 lebih gitu kitorang gerak dari pasir mas terus ke rumah nenek a.k.a mok di kg Gunong Bachok. Kitorang konvoi 3 kete. sampai bachok je terus jamah nasi putih mak sedara dh siap2 masak. woww best!! ekceli x byk gambo di hari raya kedua ni. gambo mek dan anak2 je. gambo sedara mara xde pom. hihi.
budak lasak. 7 bulan dah sebuk berdiri. skang dh nak genap 8 bulan umurnya. lagi la lasak. kalo pegi rumah sedara bagi jek pintu almari kat dia. terus diam main bukak tutup pintu tu heeeeee.

hobi zara gigit kasut. hehe

 mesti nak buat 'peace' bagai si haikal ni.. heeee

            abang dan adik :)
ehehe..teruk no gaya mek berdiri.. haha.... lucu. ok sambung citer, lps balik dr umah nenek kat bachok kitorang gerak ke melor umah mak sedara huhu. pastu terus ke umah che yah my kazen.


che yah masak laksa penang. sedap hehhehe..

poyo jek kan..
muka tak siap. hahaaaaaaa......

pastu kitorang g beraya umah pak sedara kat panji. menu spaggeti & lasagna KL mariii sedapp wooo.. hehe.. rugi gambo xbyk. gambo tuan punya tanah je lebeyyy.. heheeeee..

sesungguhnya raya kedua teramatlah penat. dlm kol 10 malam barulah kitorang pulang ke pangkal jalan. heheh....esk cam xnak g mana2 lahh..penat..raya ketiga nak duduk kat umah jeeekk..cian zara..heeeee
mek da ©™
dear diary.. kisah raya pertama kami. biasa saje.. hehe...seperti tahun2 lepas. cuma abah je kena bekerja di pagi raya. huhu xbest. xde gambo semua sekali. apepun syawal tetap diraikan hikhik. tahun ni family kecik kami memilih tema hijau turqoise. dalam gambo nampak cam biru kan. hijau kebiruan ye la tuhh.. :)

pagi raya tahun ni dimulakan di pasir pekan dulu iaitu di rumah family mek. alahh..x jauh mana pun dgn pasir mas tuhh.. tapi kalo jem jadi jauh jugak larr..

menu raya tahun nih nasi briani dan lontong. lupa plak nak amik gambo. rugi rugi ......... hee. nasi briani tempah ngan hasibah catering, lontong ma mek yang buat. sedapppp.. x sangka ma mek pandai masak lontong haha. ingat org johor je pandai buat lontong??????? no no no


gambar raya kami. poyo jugak lah nampaknye..hehe. zara lah yg selalu x fokus masa bergambar. sabo jek lah. budak kecikkk..


zara jugak selalu aje nak tarik songkok haikal tiap kali nak bergambo. so x leh duduk dekat2 nati zara sibuk nak gigit kepala abg dia. hahahaaaaaa


my mother. ma tersayang. love u so much mum
                              
nih la adik beradik mek. 4 orang. 2 org je yg dh kawin. mek anak sulong. hehe :) diorang nampak hijau je kan. apesal mek nampak biru? yg tudung biru tu che ngoh dh kawin tp lom ade anak... so cucu tok ma ngan tok bah baru 2 orang.

          di antara sepupu sepapat di pagi raya.

             kami. love :)

                             
  bersama anak-anak kesayangan mama.

  mama dan zara yg comeiiii heeee

anak2 mama yg comot. zara tepek bedak byk2 biar jangot sikit deh hehe

 kami lagi. lalalaaaaaa

 zoom haikal, xnak pakai samping. rugi jek beli. ishhhhhhh budak bertuahhh


 zara.. paling awal bersiap. hehe.

kuih raya untuk pekerja gomen negeri kelantan. tahun ni my father kena kerja. uwaaaaaa.. x cukup ahli. abah oh abah!! tahun ni xde gambar bersama abah.

tgk isi kat dalam. gula2 batu tu dah lama x makan tau... heeeeee........

tu jek gambo raya pertama kami. xbyk mana pun. gambo pakai henpon cap ayam. after zohor baru gerak balik pasir mas umah mertua. pastu petang g beraya jap. hujan pulak turun dgn lebatnya. hari raya tdo lagi best kottttt.. heeeeee... ikuti kisah raya kedua kami. wowwwwww poyo nyerrr heeeee

selamat hari raya aidilfitri
maaf zahir & batin

ikhlas,
shahida
wan zamri
wan adam haikal
wan adelia izara
Labels: , 0 comments |
mek da ©™
dear diary.. alaaaaaa xbest la lupa nak amik gambar malam raya. alaa alaa rasa rugi xleh up gambar before raya. biasa la bila dh ade anak kecik ni.. bkn senang nak bersenang lenang amik gambo. huhuhu. biasanya kalo mlm raya ade la jugak gambo adik mek tgh isi kuih raya. tahun nih dekat 13 jenis jugak biskut raya kat umah ma mek. mek bw blk 4 jenis, ade yg adik buat, ma beli pun ade. kerepek2 pun byk jugak. gambo kuih raya pun tak amik. pastu gambo adik mek tgh ngisi duit raya dlm angpow pun tak amik. adik mek la semua jadi mangsa hahhaaaaaa..tukang isi itu ini. sian mok su yah.

tahun nih mek bg ma rehat sikit. xyah masak byk2 juadah raya. tempah je ngan hasibah catering. set nasi briani RM7 sekepala lauk kerutub daging, dalca, acar, pajeri nenas, sambal belacan & ikan kering. ok la kan. cuma tambah ayam sambal je buat sendiri. heheheh..ingat mlm tu mek yg nak masak ayam tapi si zara langsung xnak dgn org lain asyik nak berkepit dgn mek jeee.. jarang balik kampung dgn nenek pun xnak adoiii..dgn papa dia pun dia xnak..asyik cari mek nih la..grrrrrrr..last2 ma mek jugak yg buatkan ayam sambal..pastu rajin pulak ma mek ni... kol 4 pagi pagi rupanya belum tdo siapkan bahan nak buat lontong katanya..adoi ingat nak suh dia rehat jek xbg masak ape2..nih la org tua kan..rajin je hehhehhe.. ketupat pulak tempah je ngan kakak ipar mek. skang dia dh pandai buat ketupat so xyah cari kat kedai ketupat nih.. sedap.....


huh malam raya bagaikan pesta bunga api dan mercun... mcm perang. lps je berbuka puasa kedengaran bunyi detam detum sana sini. haha seronok gilerrrrrr... !!! terbaekkkk :P
Labels: 1 comments |
mek da ©™
dear diary... balik kampung 2 hari sblm raya. so..sempatlah berbuka 2 rumah. 1st rumah mek di pasir pekan dan hari kedua rumah mertua dia pasir mas. hehe..... gambar atas masa berbuka kat umah mertua. mcm2 ade dan yg pastinya wajib lauk kampung!!!! nyummm sedappp.. puasssss

ok nih pulak masa hari 1st kat umah family mek.. best dpt kumpul ramai2 kan. wajib makan kat lantai je bentang surat khabar hahahha.. budu woiii buduuu ter.. kerabu jantung pisang ma yg sedap tuh wajib ade tau. ayam percik pun wajib...sampai tak termakan. tapi aritu request kuih tak byk sbb dh xde mood nak mkn kuih. beli murtabak je... sampai tak termakan lahhhh... air tebu tuh yg penting.. manis leting heheee
Labels: , 0 comments |
mek da ©™
 dear diary.. haha org lain sibuk dok apdet cerita raya, aku pulak masih terkedek-kedek nak post entry berbuka puasa. teruknya!!! ekceli dah up gambar2 raya kat fb :)

sehari dua sblm blk kg aritu berbuka kat luar. biasa makan lauk bazar. bufet ramadhan kat restoran dayang catering, taman merdeka jb. kebetulan hari tu incik suami cuti. bkn senang nak berbuka ngan incik suami niii.. huhu. biasa la asyik keje je.

menu paling glamer kat situ biasa la kambing golek! tapi x sempat nak amik pun kambing tuuu.. kesian kan.. bkn per malas nak berebut. makan pun bergilir-gilir ngan incik suami. biasa la ade baby zara. hehhehee

 yang nih mula-mula mek jamah. sedappp.. chicken chop nyerrr....

 kuih-muih, buah2.. ekceli banyak sgt makanan.. mek amik yg rasa nak mkn je.. nasi pun amik last2..sampai xtau lauk ape yg aderr..
 pastu rasa pulak mee udang sedap meletopp..pedas tapi sedappp hehe

 lps mkn benda2 tuh semua baru lah terkedek nak amik nasi tapi xleh telan dah nasi. dah kenyanggg haaa

 satay, spagetti, bla bla bla


nih gambar zara sementara tggu waktu berbuka... kat taman merdeka


mek! rasa mcm kurus kering time nihh..sahur tak makan nasi.. hehe..ok tuh je citer.
Labels: 0 comments |