mek da ©™
Dear diary, arini rajin bebenor mengepost resepi la konon-konon. Lala sambal pecah telur memang menjadi kegemaran mek dulu, kini dan selamanya.. wah gitu! 

Sambal mek tak berapa merah ye.. nampak tak menarik kan.. mek pakai cili kering kelantan so warna dia tak merah sangat.. lagipun tak banyak letak cili kering..yang penting rasa dia sedap ok haha poyo.



Ok mari tengok resepi mana tahu petang ni uolss nak buat kan.. boleh tukar-tukar idea gitu huhu.

BAHAN-BAHAN:

1/2 kg lala

2 biji telur

4 sudu besar cili kering kisar

3 ulas bawang merah (tumbuk)

3 ulas bawang putih (tumbuk)

Sedikit belacan

3 sudu besar air asam jawa




CARA MENYEDIAKAN:

1.Tumis bawang dan belacan hingga naik bau. 

2.Masukkan cili merah kisar. Tumis hingga pecah minyak. 

3.Bubuhkan sedikit gula dan garam. Kemudian masukkan air asam jawa.

4.Masukkan lala. Gaul lagi sehingga lala masak.

5. Akhir sekali pe­cahkan telur, gaul rata. Dah siap!



Till then, mek da.
Labels: , ,
0 Responses