mek da ©™

Dear diary,

Masjid Selat Melaka juga terdapat dlm wishlist kak mek... if dtg melaka kak mek nak jejak masjid ni. Tengok dlm gambar cantik gilerrr view masjid ni. Akhirnya sampai jua masjid ni.......... terima kasih waze sbb tlg bawa kak mek ke masjid ni. Pelbagai kisah lucu mengekek-ngekek kami dlm kete sepanjang perjalanan ke masjid ni hahaha!!!


Yang ni gambar google... cantik kan?


sumber: google

Masjid ni dibina di atas permukaan laut di dalam kawasan pulau buatan yang diberi nama 'pulau melaka'.


Kebetulan balik dari Pantai Klebang dah nak maghrib, jadi terus la ke sini solat maghrib



Kat masjid ni ramai jugak org.. siap ade jualan makanan.. kalo nak lebih mudah sila bawa telekung sendiri, nak tunggu yg masjid punya mmg bercinta hehe... kena tggu org.. ikut turn.. ramai weh :)

Melaka kan negeri beratur hehehe...


MASJID SELAT MELAKA

AddressGarden City 8-Storey Apartment, Jalan Merdeka, Taman Pulau Melaka, 75000 Melaka, Malaysia



Alhamdulillah rezeki bersolat di sini.........

Selesai solat ke mana destinasi kiterrr seterusnya? tunggu hihihi.................

Till then,
mekda
don't mess with melaka

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Pantai Klebang dengan coconut shake umpama isi dengan kuku, memang tak dapat dipisahkan. Sebut je Klebang pasti terbayangkan coconut shake shake shake uoolsss!


Dah asyik pegi muzium, budak-budak pun bosan jugak kan.. so ape kata kite lepak kat pantai pulak amik2 angin petang sambil sedup coconut shake basahkan tekak..




Yang benonya kat klebang ni byk gilerrr gerai coconut shake di sepanjang Pantai Klebang! Gerai-gerai makanan pun byk...! pilih je nak yg mana.. yang paling fofularrr dan kena beratur pjg sudah tentu 'Klebang Original Coconut Shake'. Kami tak pergi kat gerai glamour tu........ cukup sekadar merasa dari gerai sekitar pantai asal bunyi klebang pun jadi lah hahahaha.. may be next time br kami dtg beratur ok kikiki........


not bad......... 


my mum............










Suka la budak-budak ni dpt main-main............


si zara nak mandi pantai... tak de org mandi pun dikkk oiii



kesudahannya main bubbles


outdoor activities with kiddos..........






Yg kelakornya... masa kat Klebang aritu kak mek tercari-cari 'Bustel hotel melaka' ni.. ala mcm gambar google kat bwh ni... 


bilik hotel dlm bas gitu.. di pantai klebang


cari punya cari tak de nampak la pulak.. siap kecewa lg... dlm hati feeling-feeling nak bergambar kat bustel tu........




Pastu nampak tandas bas dengan pintu tertutup ni... nak bergambo laki kak mek ckp.. ntah ape2... xde org posing pun kat situ....... hahaaha terus tak jadi oiiii

Bila balik google punya google... rupanya BUSTEL MELAKA dah lama tutup operasi hahahhahahahhah!!!! dah 2 tahun oiii.. patut dah xde... cafe bus pun dh xde... lambat sgt ko dtg Melaka mek!!! sabo jek la ;(

Antara tarikan lain kat Pantai Melaka, dua tempat ni gambar google je........... tak sempat nk g posing. Hehehe...


1) Muzium Kapal Selam



 2) Padang Pasir Klebang


If nak ke kedai original coconut shake, boleh cari di alamat ni :-

Klebang Original Coconut Shake
5, 75200 Klebang, Melaka, Malaysia






Till then,
mekda
don't mess with melaka


Labels: , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Kalo korang tak suka asam pedas sekalipun, datang Melaka ni kena la acah-acah suka makan asam pedas! This is Melaka hokkeh kikiki............. no budu budu kohkoh


Seperti yg kak mek katakan sebelum ni, berhampiran hotel yg kak mek tinggal... banyak giler restoran asam pedas... pening nk pilih yg mana satu. Asam Pedas JR pun kat area ni iaitu berhadapan dgn menara taming sari.... 

Akhirnya kami ke Restoran Asam Pedas Zaiton, belakang hotel kami tinggal je.. yg penting jalan kaki!


Pelbagai menu asam pedas, mcm-mcm ikan ade.. pilih jangan tak pilih!  Antaranya asam pedas ikan tenggiri, ikan pari, ikan jenahak, ikan merah, ikan kembong, ikan parang... harga ikan lain-lain hokkeh!

Selain itu lauk2 lain pun byk seperti daging tetel, sotong sumbat, siput sedut masak cili api, ayam sambal, ayam goreng, ikan bakar, pelbagai ulam dan sayuran....


Akhirnya kami pilih 2 ketul isi ikan jenahak... seketul RM15 kohkohkoh :P


Kami amik jugak ayam sambal (utk haikal benonya), sambal belacan dan masak lemak cilipadi siput sedut beserta ulam-ulaman


acah-acah mkn siput sedut.... zara ckp.. mama ni siput B*** kan? hahhahaha adoihaii anak

Total mkn lunch aritu RM70++++ tu pun tak abis licin sgt makannya walaupun hanya amik lauk ciput cenggitu hehe... ok la kan.. ikan 2 keping je dah RM30... 



RESTORAN ZAITON ASAM PEDAS MELAKA
G2, Jalan PM 14
Plaza Mahkota Bandar Hilir
75000 Melaka




Antara lain, asam pedas claypot & asam pedas selera kampung pun antara yg popular... alamat? sila google sendiri ye hehehe :P

Till then,
mekda
don't mess with melaka

Labels: , , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary,

Dah penat berjalan masa untuk check in. Time ni dah dekat kol 2 petang. Ok la kan balik rehat kejap & lunch... petang nanti kite kuar balik.

Eh ko lupa kak mek.. ko belum booking... tak boleh terus cek in hokkeh kikiki :)
Dengan bantuan encik 'waze', jumpa jugak kami dengan hotel ni, Hotel Euro Rich. Kami hampir-hampir nak ke hotel lain! Sib baik la ade bilik, cuak jugak sbb kami hanya 'walk in'. 

Hotel Euro rich, bukanlah hotel yang gah bab hotel lima bintang. Hotel ni hanya bertaraf hotel bajet 3 bintang. Ok la kan, tujuan kak mek ke Melaka ni just untuk jalan-jalan dan makan-makan. So, tiada agenda mandi pool or waterpark hokkeh! Lain kali kalo pegi Melaka nak main waterpark boleh la cek in kat hotel yang ber'pool bagai tu.. kesian budak-budak.. dah lama tak main air hehe.

Kak mek memilih hotel ni pun sbb kak mek tgk review yang bagus kat google dari orang ramai. Bukan main terjah je ok! Lokasi hotel ni adalah di Bandar Hilir Melaka. Boleh jalan kaki je ke Menara Taming sari... yang tu tak pegi tu hahahhahah...




Kaunter................ rate hotel ni mampu milik. If kak mek book online lagi murah kot dari harga yg kak mek dapat bila 'walk in' kat kaunter. 



Dah settle dapat bilik, jangan lupa parking kete! sib baik kak mek tanya... kalo tak kena saman dgn Majlis Bandaraya Melaka kahkahkah... kena letak kupon... pihak hotel akan kasi kupon untuk sehari dengan bayaran harga RM5

Duk bayangkan hari sabtu pihak MBMB tak beroperasi di hari sabtu, rupanya ada!

Jangan risau, tempat parking Insya ALLAH selamat.... parking di depan hotel saje.. kawasan bersih berhadapan dengan cafe mawaddah & kedai dobi.






Lobi hotel, nampak mewah kan? Kami disambut oleh pak cik merah ni eheee...



Cantik set sofa purple ni...


Kak mek amik 2 bilik, satu bilik untuk maa & abah dan satu lagi utk kami berempat. Bilik ma abah katil king..lengkap dengan TV.. ok la kan



Portion Tv.........



Ini pula bilik kami... ade 2 katil.. 1 katil king dan 1 katil single. Katil ni berhadapan antara satu sama lain. Tengah2 ade portion TV.

Rate bilik yg kak mek duduk ni regenya RM120/per night. Sebenarnya lupa, 120 or 130 kekekkekke.. Ok la kan? Kalo book online, blh dapat murah lagi tau.. may be RM 90 kihkih... tanpa breakfast ok.. tak pe la, kami nk breakfast kat luar biarpun kol 10 lebih br dpt teguk air hahahhaha...


ok ni gambar kak mek google.. tak tau diorang masih follow rate ni lagi ke tak.. time ni ade breakfast.. skang non hadoo huhu...

Jangan beria-ria feeling2 nk breakfast kat hotel k, hotel bajet je pom kikikiki...



Cantil bantal tu, beli kat kaison ke?? hahahhahaha





Malam...........






Lobi hotel............



yg ni gambo masa nk kuar mkn lunch... jap agi citer psl lunch hokkeh..



ade disediakan air mineral, coffee 3 in 1 & kettle utk masak air. Hair dryer pun ade...


Terlambat snap, dah kena simbah air kat zara hahahhaa


Puas mandi........... not bad






View dari bilik, nampak cafe mawaddah kat bwh... if naik fly over tu jln nak ke klebang & limbongan.. dah hafal dah hahaha..tq waze!!

Berhampiran dengan hotel ni, kak mek ternampak hotel fantasy, hotel sweet memories, hotel balik pulau... itu antara hotel yg kak mek penah tgk review sblm nak ke sini... pendek kata Melaka ni penuh dgn hotel... tak susah pun cari hotel, area plaza mahkota ni mmg penuh dgn hotel... cuma ko kena pandai pilih jekkk.. :)



nih time nak cek out...


abah maa menunggu di ruang lobi



pak cik merah senyum je



nak jugakkkk...abah jd mangsa kena snap pic kak mek haahhaa


nampak abah di sebalik cermin haha


si kecik tukang heret luggage


 byeee... kenangan manis di Hotel Euro Rich... bersih, not bad


Parking dpn hotel...........



Model of the day.. mcm biasa la hehe




So, dah penat kak mek review ni, jangan lupa cek in sini k. Berjalan kaki je nak ke Menara Taming sari dan kawasan-kawasan sekitar bandar hilir... amboi kemain suruh org berjalan kaki, yg ko ni nape tak pergi je panjat menara taming sari tu.. kata boleh berjalan kaki hahhahahaha...berpeluh jugak woiii! Kedai Asam Pedas yg fofularrr tu pun kat area niii...

Untuk pengetahuan sabtu malam ade uptown kat area hotel ni... tak larat nk jalan oiii, balik hotel je tido kuikui...

EURO RICH HOTEL MELAKA
Jalan PM 13, Plaza Mahkota,
75000 Melaka.


Till  then,
mekda
don't mess with melaka















Labels: , , , 0 comments |
Reactions: