mek da ©™

Dear diary, 

14/10/2017,
Kak mek ke melaka untuk makan! kohkohkoh. Kemain gumbiranya hati ko bila laki ko setuju nk g jjcm melaka bawa ma & abah. Last minute plan memang menjadi.. cayalah! Hikhik... eh eh padahal melaka dekat je ngan JB. Susah betul nak sampai sini kuikui nasib laa kak mek :P

Ok entry ni kak mek citer sikit2 je dulu eh pasal jln2 melaka ni. Ingat nk buat entry satu-satu untuk satu-satu tempat cewahhhhhh! Kami bertolak pagi sabtu jam 8.00 dan singgah breakfast di R&R Machap. Kak mek oder air teh tarik & hanya makan sandwich sardin serta kuih bakar saja ketika breakfast. Kami mkn ringan-ringan cuma abah kak mek je yg makan mee goreng.

Perjalanan hanya mengambil masa lebih kurang dua jam lebih. Kira-kira jam 10.40 pagi kami dah selamat sampai ke negeri Melaka! Alhamdulillah :)

Yg benonya kak mek dah listkan mana tempat nak pergi... harap-harap wishlist tercapai la ye hikhik. Siang malam kak mek google tau!! Gigih hokkeh... Dulu macam dah jejak sempadan negeri melaka ni cuma tak jalan-jalan je. Harap kali ni tercapai la yee... Siap bawa kitab travel lagi uollsss ... melaka je pun hahahah! Yang penting, waze sangat membantu.... huhu

Ok, mengikut kitab travel kak mek, tempat utama dan first kak mek akan tuju bila sampai melaka ialah kat area Bandar Hilir iaitu kawasan bersejarah tu haaa... ala yg ada A Famosa, bangunan merah bagai tu.. hikhik.. kak mek akan cerita kat entry lain hokkeh :)

  • Kota A Famosa
  • Beca Melaka
  • Muzium TLDM
  • Muzium Samudera
  • The Studthuys
  • Muzium Setem


Dah penat pusing-pusing bangunan bersejarah, kak mek  mula mencari hotel. Untuk pengetahuan, kak mek hanya 'walk in' hotel je tau... jangan tiru macam kak mek ok haha. Kalo korang nk senang, korang book la awal-awal kat agoda, trivago bagai tuuu.. kohkoh.. sib baik ada bilik kosong weyy hotel yg kak mek dah aim tuuu... bila walk in gini harganya tinggi la sikit dari korang book awl2 kat internet tuuuu...  yg benonya kak mek mmg dah mencari apartment homestay dan tanya byk owner homestay kat area bandar hilir, malangnya bila last minute full booked lorrr ;( 

  • Hotel Euro Rich, Melaka


Dah selesai cek in, kak mek mula mencari restoran asam pedas. Kalo datang melaka tak merasa asam pedas memang tak jadi huhu. Bila dah kekenyangan masing-masing terus terbongkang kat bilik hotel........ rehat jap! 

  • Restoran Asam Pedas Zaiton, Melaka


Petangnya kami ke Pantai Klebang mencari coconut shake. Must visit kalo sampai melaka. Bila dah hampir senja kami gerak ke Masjid Selat Melaka.

  • Coconut Shake Pantai Klebang
  • Dataran 1Malaysia Klebang
  • Masjid Selat Melaka


Malamnya kami pusing-pusing sungai melaka naik cruise. Hajat nak ke Muara sungai duyung & jonker walk tak tercapai sbb dah kepenatan. Sian ma abah... hehe. Kami makan malam di area Melaka River Cruise saje....

  • Melaka River Cruise
  • Char Kuey Teow Sungai Melaka


Esoknya, kami bersarapan di Medan Samudera saje dan selepas itu kami mencari ole-ole untuk di bawa balik. 

  • Medan Samudera


Last check point, kuih keria antarabangsa & Laksa Limbongan.

  • Kuih Keria Antarabangsa Hj Jalil Limbongan
  • Laksa Penang Limbongan


Ok, kak mek akan review satu-satu hokkeh di next entry. 

Till then,
mekda
from Malacca with love  :)
Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Hai....... kak mek ada ni, baru balik dari jjcm bandar melaka kahkahkah. Masih rindu lagi ni kat melaka sampai kan lemauuu xmo apdet blog kohkohkoh sangat poyo statement ini. By the way, 10 hari blog berhabuk alaaa.. baru 10 hari derrrrrrrrr.

Cendol House ni kat JB. Dekat gilllsss dengan rumah kak mek. Salah satu kedai cendol dan tempat mengeteh yg amat fofularrr di JB ni haaa...


Jumaat hari tu maa dan abah kak  mek baru sampai dari kelantan. Yesss!! maa datang lagi yuhuuu... bahagia rasanya bila maa abah ada di sisi!


Tak de g mana, petang tu kak mek ajak maa abah ngeteh kat area kg melayu je.. simpan tenaga sbb esknya nak ke Melaka! horeyyy :)

opSS!! entry melaka nextt yaa!


Macam-macam cendol ada kat sini.. boleh pilih.. rasanya not bad!


CENDOL HOUSE

Address41, Jalan Utama, Kampung Melayu Majidee, 81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia
Hours
Open today · 12–7PM



Till then,
mekda.

Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™



Dear diary,

Sebelum ni kak mek penah up gambo dapur kak mek yang bertemakan pinky2.. alah, deko bajet ciput jek... janji kak mek bahagia hahaha! Deko Dapur Pink Mek Da

Bila dapur gas dah spray pink, kak mek bz menambah deco supaya nampak lebih sweet gitu kikiki.... susun sana, susun sini... alih-alih gini jugak dapur rumah sewa kak mek ni... bersesuaian la dengan bajet ciput. 

Kebanyakan brg2 pinky ni kak mek dapatkan di kedai favourite kak mek iaitu ECO! ............... MR DIY, Kedai serbaneka, Kaison.... romantika ......... ikea next time kena terjah hehe




Kak mek benonya pening nak serapkan tema ape kat dapur kak mek ni...sama ada hello kitty, cupcake, vintage.. polka dot... last2 pinky campur2 hahahhahaha... lantak di situ janji pink.




Masih banyak kekurangan sama ada dari segi susun atur dan kelengkapan dapur. Dalam kepala ni rak ijauuu tu nak tukar kepada rak hylis ikea.. cewahhhh...wait ye :P


Susun atur tempat letak bawang..... rak ni beli kat eco


wall decor from mr diy..
wallpaper pinky sweet2 kalis air ni pun kak mek beli kat mr diy


barang2 plastik banyak beli kat kedai serbaneka & eco.. kat giant & tesco pun ader...



Al maklum xde kabinet, jadi kena pandai2 susun atur almari/kabinet diy.. tepek2 sikit dgn wallpaper kasi sweet sikit hakhak


Sebelah kiri dapur memasak menunjukkan  susun atur ruang rak rempah/bawang. 
Sebelah kanan pula rung tempat letak garam/gula. Paling hujung tempat bancuh air gitu. Ini namanya deko bajet, semua dekat-dekat haha.


frame/wall decor cup cake tu diy je... white board murah tepek wallpaper cup cake.. boleh letak fridge magnet/magnet


Apron pinky tu beli kat kedai pakaian zip e


Saji kelambu dijamin selamat dari nyamuk dan lalat ni kak mek beli di giant.. HEHE!!
Frame from kaison ke romantika... lupa lak... macam romantika jeee

Tirai tu from kaison.


Ruang sinki, wallpaper batu bata beli dari kedai serbaneka. Rak putih tu ade jual kat Daiso. Berangan nak jahit langsir tema cup cake tapi tak sempat2 lagi nak cari kain. Bila pikir balik macam nak letak tirai buluh je.. acah2 retro gitu kahkahkah...

Bajet terpulang kpd uolss, macam kak mek, beli sikit-sikit. Bila kuar jalan, nampak  pink je terus grab.. itu jika berkenan la & rasa perlu. 

Lain lahh kali citer lagi... boii

Till then,
mekda.
Labels: , , 2 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, 

Haa ni la hasilnya! yang benonya spray pink itu ari adalah untuk spray dapur gas kak mek ni ye.. cer tengok gambo 'sebelum' dispray kat bawah ni ha.. buruk bebenorrr...

La ni permintaan terhadap dapur gas kaler pink ni amat tinggi oi.. kalo ko join group deco, ade yg jual.. agak mahal jgk........ jadi kite spray jekkk kahkahkah

Opss.. patut ucap terima kasih dekat encik husband sbb dia la yg tlg spray..... merealisasikan impian kak mek untuk memiliki dapur kaler pink........haha poyo je.

Cuma yang tak bestnya..... punya la laki hakakk nak buat surprise kekonon.... dia pegi tempekkk sticker hello kitty tu sebanyak-banyak tidak hahhahahaa......... adoiiii... kak mek tak suruh pomm.
If dia tepek sekor kat situ sweet la jgk kannn... ini byk ekor hihihi...... tahu lerr bini awak ni suka hello kitty bangg oiii...kihkihkih


Kalo korang plan nk spray dapur gas, sila sediakan 2 botol spray paint ok...... boleh dibeli di Mr DIY atau mana-mana kedai hardware. 

Sticker tu lps korang tepek..... korang kena spray clear pulakkk... ini laki kak mek yg ckp, bukan kak mek eeee!!!

Walaupun buruk, kurang2 nya nampak berseri jgk la dapur gas kak mek ni kan hahhaha.... umpama orang rupa hodoh pakai make up... kihkih.......jahat no aku :)

Till then, 
mekda.

Labels: , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, ke MR DIY kiter mencari spray paint kihkih...


pink colourrrrrr!!



rasa-rasa nak buat ape dgn spray tu?


tungguuuuu hehehe...

Till then, mekda.

Labels: , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™



Dear diary,
Memandangkan IKEA JB hampir dibuka, marilah kite berangan ape yang nak dibeli hahahaha... berangan dahulu tak pe kan....... koya is free hokkeh!

Yang penting ko kena menabung, nak beli ni semua pakai RM huwaaaaa...

Nih lah antara wishlist kak mek bila pergi ikea nanti... kesian, org suh beli ngan personnel shopper tak nak!!! kalo tak dah lama leh deko2 ala ikea gitueww kahkahkah perasan





hyllis








laundry bag


lennart drawer


lerberg


set meja mkn


variera plastic dispenser


teresia white langsir



katil queen ala princess



pinggan mangkuk





dannn.. yg penting ini 


meatball ikea 


kihkihkih

till then,
mekda.





Labels: , , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary, gemukkkkk huwaaaaa ....
abis tuuu, kuat mkn kahkahkah

overweight daaa ni... bertabahlah mekda... ko kena 55 kg ok!



first try, tea live


karipap gedabak aeon


kepci pah gelap


lontong kering



kuih lopezzz




till then, mekda.

Labels: 0 comments |
Reactions: