mek da ©™





Dear diary,

Update sajian dari dapur kak mek la pulok deh...



Daging goreng





kuih frozen.. pau kacang goreng.........eh kuih frozen ni beli byk2 buat stok.. nak mkn senang terus goreng jekkkk...


kerutuk daging encik suami yg masak


sambal tumis petai bilis



kalo dengan menu ni.. harus nasi bertambah-tambah! 


budu petai tu penting... ulam terung mentah yum yum


gulai lemak telur itik kak mek masak istimewa untuk my mum uhuk2


bakor bakor lok ching & ayam bbq



bekal breakfast utk kiddos n bapak kiddos :)


sup tulang + ekor bersama ayam spicy tepung bestari


ayam satay ni byk stok kat umah..tinggal grg atau bakar je.. jiran kasi



tomyam thai style mek da


eh.. ni beli hikhik................. tart nenas sedap gilosss

till then, mekda.



Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Sejak join group deco kat FB ade jek keje nak mendeco-deco nih.. kalo boleh hari2 nak g kedai eco kikiki.......

Duk pikir-pikir nak letak mana botol kaca kecik2 from ikea tu... survey2 kat kedai serbaneka jumpa la rak putih tu... boleh lahh kan...  sementara opsss... 

Jadilah sudut meletak rempah ratus.. eh tapi serbuk kunyit garam dan seangkatan dengan nya tak pulak kak mek letak situ... ingat nak cari botol lagi... baru letak satu tempat kat situ :)


Nak deco sudut mana lak pasni?

Till then, mekda.

Labels: , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary............

Kali ni deco-deco ruang sinki pulak......
bukan deco ape pun, cuma tukar sinki baru (dah kali ketiga tukar) & pasang wallpaper kat dinding. Dinding dah teruk sangat.. maklumlah dah 11 tahun duduk sini.. rumah sewa je pun sbb tu no kabinet ehekkkk

Cer tengok gambar sebelum... terukkan? Gambar selepas sedap la sikit mata memandang kihkih.


Kak mek hanya gunakan segulung wallpaper bercorak bata ini. Size 45cm x 10m
Masih ada lebihan, boleh tampal kat ruang lain.


Kemas la sikit dari biasa ... amboiii hihi




Tempat gantung sudip ni belum berganti...dah lama tau guna... ingat nak tukar dengan yg besi punya..  



Gitulah kisah deco-deco ruang sinki kak mek yg cinonet nih kuikui
Opss sebelum tu bangga sebab bab pasang memasang wallapaper ni kak mek blh lakukan sendiri tanpa bantuan encik suami wahhhh gitu......... sila muntah koh3

Till then, mekda.

Labels: , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Hatiku berbunga-bunga ✿✿✿ cewahhhh.... craving satisfied! yeahaaa...
Amboi amboi gembiranya kak mek.. jgn happy sangat k :p

Sejak pinggan mangkuk comel ni viral kat media sosial, kak mek hanya mampu tengok je sebab kedai yg diviralkan tu kat central market KL!

Tapi......... dah ada kat JB hokkehh! Maka sabtu aritu bermulalah misi pencarian  pinggan viral di Giant Tampoi, JB. Bagi yang belum tahu, jualan ni diadakan sebulan bermula 10 september hingga 9 oktober... tempat di pintu masuk giant tampoi...ala kat lobi luar tu jekk... senang nampak hehe. Tak ramai sangat pun orang datang.. may be time kak mek pegi tu orang tak mula dtg lagi... tapi masa tengah2 pilih ramai pulak terjebak kohkohkoh...


Rambang mata...... tapi sayang corak yg dh cop cop tak de pulak... yelah before dah survey2 kat online... dtg sini ingat ada... rupanya dah sold out... penjual tu ckp 'you dtg lambat sgt' kehkeh. Kalo nak kena cari kat central market KL hoohooo


Makanya pilih lah corak yang lain.. byk lagi oii corak cantik2.. ko mabuk je tu... rasa macam nak semua!!

Harga bermula dari RM4 - RM25..... setakat aritu laaa... harga sudu RM2






Piring ni cute jek... 



sambil pilih sambil larang budak ni takut dipecahkannya pinggan mangkuk ni... haihhh tak fokus mak dibuatnya hehe..

pilih-pilih...










Akhirnyaaa... ini pilihan kak mek.. cantik ke idokkkk


Tetiba berangan nk hidang nasi ayam hahhahahaha


yg kaler grey tu adik kak mek punya....


hasil tangkapan kak mek aritu berjumlah RM 52
Ok la tuuu...tak sampai beratus kan hahhaha.... susah bila ade hobi habiskan duit nehhhh
Yang pening sekarang, mana nk simpan benda2 ni semua... nak kena beli rak cantik nih... haa ni la masalah dia, ade brg xde rak pulak kikiki.......... kena menabung beli almari cantik kak mek oiii.

Apapun, kak mek dah lena tido... my pretty plates is around hoho 

Till then, mekda.

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Jika melalui pinggir bandar Pekan Pahang tak sah kalau tak merasa Puding Raja Ori nih... 
Memang sedapnya lahai........ favourite sepanjang masa. Tak pernah pulak cuba buat :)


Rindu nak makan lagi!


Seller JB sila munculkan diri kihkih!

Till then, mekda.

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Jeng jeng jeng......... ole-ole dari ikea. TQ adik! 
Hopss....suspen jek... ole-ole ni dari ikea cheras benonya haha... saje je koh3
Ikea Johor will open end of 2017! Tak sabarnya kak mek ahaksss...


Sumber: Encik google


Kena menoreh byk2 dulu larr kak mek baru boleh menuai di sini pulak kih kih kih


Dah siap list ke nk soping ape? lol :P


Till then, mekda.

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Yayy! Akhirnya cita-cita nak memiliki pot enamel biru ni tercapai jua haha koya kak mek... periuk je pun kak mek oii...


Set 4 biji pun jadi la buat ubat orang kata huhu......  periuk wane cream kecik comel lote tu pun kak mek grab........ 

Tak cukup dengan tu....... dulang klasik tu pun kak mek sambar muahahah... ahhh pening


Hasil tangkapan Periuk & dulang klasik beli kat rantau panjang, tupperware donat, sudip2 & kole besi tu beli kat eco pasir mas kohkoh


eh, ada pinggan klasik bunga kangkung? mana dapat tu? Teko klasik pun adeee


haaaa amik ko......... semua ni nak angkut masuk bonet kete.... harap2 laki kak mek tak membebel hahhahahhaaa........




nih haaa... pinggan klasik corak bunga kangkung idaman kak mek........ akhirnya dapat jugak hasil buruan kak mek... maa kak mek yg kasi... pinggan ni arwah nenek yg punya...sukanya lahaiiiiiiii


periuk biruku lalala........



cute kan corak nya.......vintage sgt uollssss


ok dah boleh tido wakaka

Till then, mekda.

Labels: , 0 comments |
Reactions: