mek da ©™
Dear diary... ☺☺

Resepi Sagu Cendol Gula Melaka

Bahan-bahan:-

1 paket biji sagu (400 gm)
4 gelas air
2 keping gula melaka 
2 helai daun pandan
1 sudu gula pasir
1 tin susu cair
1 paket kecil cendol


Cara-caranya:-

1) Didihkan air dan masak biji sagu
2) Sejukkan dalam acuan
3) Then, masak air gula melaka ... air + gula + gula melaka dan daun pandan di masak sehingga pekat.. tambah air lagi jika suka 
4) Sagu sedia untuk dimakan.. curah susu cair, letak cendol...simpan dalam peti ais! Dap ouchhhh




Till  then, mekda.

Labels: 0 comments |
mek da ©™
Dear diary,

Hari ni kak mek nak share resepi kari udang kak mek dengan menggunakan rempah kari dari kelantan. Ada banyak rempah-rempah / awah darat yang famous dari kelantan antaranya rempah cap orang terbang, rempah selising, rempah cap 'orang masak' dan yang kak mek gunakan ni cap kg.langgar. Balik kg next week nak top up stok rempah-rempah ni.



Bahan-bahan:-

Udang 10-15 ekor
Rempah kari cap kg.langgar
2 biji Bawang merah (Kisar)
3 ulas Bawang putih (Kisar)
2 cm halia (kisar)
Sedikit cili kisar (jika suka)
Daun kari
Santan 
Gula Melaka
Gula
Garam
Air asam jawa
Lada Hijau untuk hiasan (lagi elok jika ada lada solok)


Cara-caranya:-

1) Tumis bahan kisar bersama daun kari & rempah kari. Tumis hingga garing dan naik minyak.
2) Masukkan santan, gula melaka, gula & garam. Tambah sedikit air jika terlalu pekat.
3) Masukkan air asam jawa dan lada hijau
4) Kak mek masukkan udang part paling last sebab tak nak kasi udang tu kecut kehkeh.... dah masuk 
    udang tunggu masak sekejap je dah boleh tutup api... siap!


Kari udang kelantan nak kena ada rasa manis-manis sikit... manis tu tak tinggal oh kelantan ku kahkah

Till then, mekda.

Labels: 0 comments |
mek da ©™

Dear diary, 
Eanna Delights


Nice cafe at Larkin Perdana, Johor.




While waiting for foods, poyo time hakhak




Good food is all the sweeter when share with good friends.
Till then, mekda.

Labels: 0 comments |
mek da ©™

Dear diary,
Buat ape tu? meh la adik kakok jenguk2 dapur merah jambu kak mek nih kuikui. Ade ni haa tengah bz menggentel cucur manis kembung viral gitueww kohkoh!


Kali ketiga buat cucur manis ni.... 


assistant in crime wakaka!!


lps tu kak mek buat spaghetti cili padi pulak.. moh ler makan


Tengah giat mengumpul barang dapur wane pink nihhh.. semoga misi kak mek berjaya haha!!

Till then, mekda.

Labels: 0 comments |
mek da ©™


Dear diary,

Yeahhh handbag aritu dah dapat kawan dah hikhik.... kak mek suka ! Handbag beli kat JPO tapi purse beli kat Rantau Panjang hahahaha!!! Gred AA pun jadilah ye dok... kahkahkah


Wishlist:- Handbag colour hitam
                            Handbag colour pink belacan

Till then, mekda.

Labels: , 0 comments |
mek da ©™

Dear diary,
Makan dan makan... kak mek ooo kak mek :)


Masak sayur favourite, peria goreng telur




Ayam kicap dan brokoli goreng


cik abam goreng kueh teow dan buat stok lada jeruk


encik boss kasi bubur lemak manis


sesekali ngidam cheezy wedges


air durian belanda


roti jala delivery by my bff


cuba untuk kurangkan ais..cewahhh haha... limau panas


kat rumah tak de keropok ikan jadi kite makan keropok kat kedai hahhaha


bihun celup




burger ramly paling best!


siakap sweet sour & kerabu sotong


durian crepe

Till then, mekda.

mek da ©™

Dear diary,
Walaupun kak mek sukakan dapur bertemakan pinky pinkish......... jika suatu hari nanti ada rezeki dapat rumah baru (yang penting rumah sendiri :P) haa inilah tema dapur idaman kak mek. Putih suci bersih bertemakan MINIMALIS!!! Cantik sangat, nampak bersih dan kemas......... simpan dulu design dapur-dapur ni untuk rujukan di masa hadapan. Insya Allah... :)


Sumber: google









Till then, mekda.

Labels: 0 comments |