mek da ©™



Dear diary,

Sebelum ni kak mek penah up gambo dapur kak mek yang bertemakan pinky2.. alah, deko bajet ciput jek... janji kak mek bahagia hahaha! Deko Dapur Pink Mek Da

Bila dapur gas dah spray pink, kak mek bz menambah deco supaya nampak lebih sweet gitu kikiki.... susun sana, susun sini... alih-alih gini jugak dapur rumah sewa kak mek ni... bersesuaian la dengan bajet ciput. 

Kebanyakan brg2 pinky ni kak mek dapatkan di kedai favourite kak mek iaitu ECO! ............... MR DIY, Kedai serbaneka, Kaison.... romantika ......... ikea next time kena terjah hehe




Kak mek benonya pening nak serapkan tema ape kat dapur kak mek ni...sama ada hello kitty, cupcake, vintage.. polka dot... last2 pinky campur2 hahahhahaha... lantak di situ janji pink.




Masih banyak kekurangan sama ada dari segi susun atur dan kelengkapan dapur. Dalam kepala ni rak ijauuu tu nak tukar kepada rak hylis ikea.. cewahhhh...wait ye :P


Susun atur tempat letak bawang..... rak ni beli kat eco


wall decor from mr diy..
wallpaper pinky sweet2 kalis air ni pun kak mek beli kat mr diy


barang2 plastik banyak beli kat kedai serbaneka & eco.. kat giant & tesco pun ader...



Al maklum xde kabinet, jadi kena pandai2 susun atur almari/kabinet diy.. tepek2 sikit dgn wallpaper kasi sweet sikit hakhak


Sebelah kiri dapur memasak menunjukkan  susun atur ruang rak rempah/bawang. 
Sebelah kanan pula rung tempat letak garam/gula. Paling hujung tempat bancuh air gitu. Ini namanya deko bajet, semua dekat-dekat haha.


frame/wall decor cup cake tu diy je... white board murah tepek wallpaper cup cake.. boleh letak fridge magnet/magnet


Apron pinky tu beli kat kedai pakaian zip e


Saji kelambu dijamin selamat dari nyamuk dan lalat ni kak mek beli di giant.. HEHE!!
Frame from kaison ke romantika... lupa lak... macam romantika jeee

Tirai tu from kaison.


Ruang sinki, wallpaper batu bata beli dari kedai serbaneka. Rak putih tu ade jual kat Daiso. Berangan nak jahit langsir tema cup cake tapi tak sempat2 lagi nak cari kain. Bila pikir balik macam nak letak tirai buluh je.. acah2 retro gitu kahkahkah...

Bajet terpulang kpd uolss, macam kak mek, beli sikit-sikit. Bila kuar jalan, nampak  pink je terus grab.. itu jika berkenan la & rasa perlu. 

Lain lahh kali citer lagi... boii

Till then,
mekda.
Labels: , , 2 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, 

Haa ni la hasilnya! yang benonya spray pink itu ari adalah untuk spray dapur gas kak mek ni ye.. cer tengok gambo 'sebelum' dispray kat bawah ni ha.. buruk bebenorrr...

La ni permintaan terhadap dapur gas kaler pink ni amat tinggi oi.. kalo ko join group deco, ade yg jual.. agak mahal jgk........ jadi kite spray jekkk kahkahkah

Opss.. patut ucap terima kasih dekat encik husband sbb dia la yg tlg spray..... merealisasikan impian kak mek untuk memiliki dapur kaler pink........haha poyo je.

Cuma yang tak bestnya..... punya la laki hakakk nak buat surprise kekonon.... dia pegi tempekkk sticker hello kitty tu sebanyak-banyak tidak hahhahahaa......... adoiiii... kak mek tak suruh pomm.
If dia tepek sekor kat situ sweet la jgk kannn... ini byk ekor hihihi...... tahu lerr bini awak ni suka hello kitty bangg oiii...kihkihkih


Kalo korang plan nk spray dapur gas, sila sediakan 2 botol spray paint ok...... boleh dibeli di Mr DIY atau mana-mana kedai hardware. 

Sticker tu lps korang tepek..... korang kena spray clear pulakkk... ini laki kak mek yg ckp, bukan kak mek eeee!!!

Walaupun buruk, kurang2 nya nampak berseri jgk la dapur gas kak mek ni kan hahhaha.... umpama orang rupa hodoh pakai make up... kihkih.......jahat no aku :)

Till then, 
mekda.

Labels: , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, ke MR DIY kiter mencari spray paint kihkih...


pink colourrrrrr!!



rasa-rasa nak buat ape dgn spray tu?


tungguuuuu hehehe...

Till then, mekda.

Labels: , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™



Dear diary,
Memandangkan IKEA JB hampir dibuka, marilah kite berangan ape yang nak dibeli hahahaha... berangan dahulu tak pe kan....... koya is free hokkeh!

Yang penting ko kena menabung, nak beli ni semua pakai RM huwaaaaa...

Nih lah antara wishlist kak mek bila pergi ikea nanti... kesian, org suh beli ngan personnel shopper tak nak!!! kalo tak dah lama leh deko2 ala ikea gitueww kahkahkah perasan





hyllis








laundry bag


lennart drawer


lerberg


set meja mkn


variera plastic dispenser


teresia white langsir



katil queen ala princess



pinggan mangkuk





dannn.. yg penting ini 


meatball ikea 


kihkihkih

till then,
mekda.





Labels: , , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary, gemukkkkk huwaaaaa ....
abis tuuu, kuat mkn kahkahkah

overweight daaa ni... bertabahlah mekda... ko kena 55 kg ok!



first try, tea live


karipap gedabak aeon


kepci pah gelap


lontong kering



kuih lopezzz




till then, mekda.

Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Kisah weekend aritu.. santai-santai sambil makan ayam tepi laut hihihi.....
This is restaurant kfc yang paling cantik bagi kak mek coz sambil makan leh tgh view tepi laut sambil memandang Singapore nun jauh di sana haha. Jgn risau, tgk dari jauh tak payah pakai passport hahaha!!! Cuma perlu beli ayam kepci and sit there kuikui :)


Kalo nak lepak sini better kol 6 petang ke atas sbb matahari dah mula tenggelam tanda malam hampir menjelma cewahhh.. leh tengok sunset gitueww kohkoh


yang penting air teh beng cincau ni... beli kat dpn giant taman suria sodapppp #tehaisketagih



angin sepoi-sepoi rasa ngantuk lakk 




so jangan lupa cek in sini ye...... KFC Stulang Laut JB!


AddressJalan Ibrahim Sultan, Stulang Laut, 80300 Johor Bahru, Johor, Malaysia
Hours
Open today · Open 24 hours


Labels: 1 comments |
Reactions: