mek da ©™

Dear diary............ gambar lama, Thai Malay Festival di Kilang Bateri.. hakhak sampai dah terlupa bulan berapa snap picture nehhhhhhh.. 


Yang pasti kerabu megi & tomyam sedap huhu



eh, gambo kerabu megi tak de dalam nihh.. x snap sebab tapau kakaka

Till then, mekda.

Labels: 0 comments |
mek da ©™

Dear diary,

Nasi Kukus My Mama... pernah dengar tak?

Restoran ni agak terkenal di sekitar Kuantan, Pahang dan mempunyai banyak cawangan di sana. Terdetik di hati kak mek (cewahh..) nak mencuba nasi kukus ni semasa dalam perjalanan balik ke JB baru ni.. so singgahlah kami ke Restoran Nasi Kukus My Mama cawangan Pekan, Pahang. 


Wowww..agak ramai orang, jenuh jugak beratur.. dia punya style dan konsep macam restoran fast food, oder & byr dulu... then beratur tunggu makanan. Cuma bertemakan masakan tradisional melayu!


gambar: credit to NASI KUKUS MY MAMA


Harga berpatutan, rasa sedap!


Pilihan kak mek, nasi kukus daging kerutuk. Encik suami pilih ayam berempah dan abam haikal pilih ayam merah.


Ini set yang kami amik ... kami oder teh o ice & sirap



Ada special set.... tambahan paceri nenas & telur masin
So far masakannya terasa...... sedap. Lain kali leh repeat!



Meh kita baca sikit sedutan ayat-ayat power dari website NASI KUKUS MY MAMA

Perintis industri makanan Segera di Malaysia. Bercita-cita Untuk memberikan PENGALAMAN makan Yang Terbaik. Nasi Kukus MY Mama Adalah Rantaian terkemuka tradisional Restoran Makanan Melayu. Ditubuhkan di Kuantan, Menawarkan Pelbagai Jenis hidangan, SETIAP HARI dan set hidangan Istimewa Yang dimasak dan disajikan MENGGUNAKAN Resipi asli dan bahan-bahan asal. Nasi Kukus MY Mama telah Berkembang kepada lima cawangan di Sulawesi Selatan, Kuantan dan Mendapat Maklum Balas Positif daripada Pelanggan. Pada dekat Masa Depan, Kami Merancang Untuk melanjutkan lagi 14 cawangan di Kuala Lumpur, Johor Bharu, Kelantan dan Terengganu - menawarkan set hidangan lebih yang lazat Untuk Pelanggan terutamanya kanak-kanak, Makanan Parti dan program francais memandu ditambah DENGAN thru & Perkhidmatan pretensi Dalam TALIAN. cawangan kami pada Yang kedudukannya di:

  • Gambang, Kuantan 
  • Pekan, Kuantan
  • Air Putih, Kuantan
  • Taman Tas, Kuantan
  • Bukit Sekilau, Kuantan
  • Indera Mahkota 



Apa lagi......... jom singgah!

Till then, mekda.





Labels: 0 comments |
mek da ©™










Dear diary,

Tak nak bebel banyak-banyak... sekadar nak bagitau, kak  mek rindu murtabak cheese.. wakaka!!!





Gambar ni masa lunch dengan opismate.......dah lama kot kehkeh






yummehhhhh




Till then, mekda.

Labels: 0 comments |
mek da ©™


Dear diary, 

Alhamdulillah.. sempat la kak mek masak serba sedikit bila kawan cakap nak datang beraya ke pondok sewa kak mek. Bukan open house ok hihi..... sape nak datang, dtg je... Insya Allah kak mek masak yg simple2 kehkeh. Sib baik en suami byk membantu, maklum la walaupun masak sikit-sikit... penat jugak hahaha! 

Hari tu kami decide masak nasi ayam sebagai menu utama. 4 ekor ayam jugak lah sempat dimasak.. Jenuh jugak duk menggoreng ayam tu sorang-sorang kahkahkah. Memula tu masak dulu 3 ekor, petangnya top up lagi satu ekor. 

Menu tambahan encik suami beli 100 cucuk sate, petangnya top up lagi 50 cucuk. Kak mek rebus nasi impit  mini segera 30 pcs.

Kak mek buat 2 bekas puding triffle........

Ingat nak tambah lagi menu.. nak goreng macaroni... tak jadi sbb tak cukup tangan haha. 

Kuih raya/kerepek....... 

Kek buah

Air anggur

Itu jek menu :)




Puding triffle



Air anggur/kuih raya/kerepek/kek










Nasi ayam.... ada sos blackpepper juga



Alhamdulillah, terima kasih pada sahabat yg sudi datang beraya. 


Alang-alang tu jemput family pengasuh budak ni sekali...... 


Posing dengan bff tu wajib hikhik


Beza tetamu dengan tuan rumah......... tetamu cantik bergaya, tuan rumah sangat selekeh kakaka


Snap gambo dengan kwn kak mek je........ nih baru 2 kwn je nk dtg... kalo dtg lagi ramai... tak muat rasanya hall ni kakakaa.. adat org sekarang, jemput baru dtg.. tak jemput tak datang beraya..ye idok haha..adat la... kak mek pun sama kuikui


Gambo dengan kwn-kwn encik suami tak pulak kak mek snap...dah malam, muka pun dah macam ape...kuikui

Gambo dengan jiran-jiran pun tak tersnap heeeeee






Till then, mekda.

Labels: , , 0 comments |
mek da ©™


Dear diary, kuih raya!

Tak sudah-sudah citer pasal raya kuikui. Selalunya setiap tahun dan pada awal tahun kak mek ada pasang niat tak nak beli kuih raya, nak buat, nak beli kerepek je... dan semua azam tu adalah merepek semata-mata hahahaa... sebabnya bila tiba bulan puasa gigih mengoder kuih raya... hadoiii kuar tanduk jugak. Kuih raya yang wajib beli ialah tart nenas dan dahlia susu.. emm tapi tahun ni tak beli dahlia susu pun. 



Tempat biasa kak mek beli kerepek ialah di Larkin.. setiap tahun pada bulan puasa tempat ni akan meriah dengan kerepek.. org panggil gerai ni kerepek kasawari


Kak mek tak beli banyak kerepek.. cuma 2-3 jenis je.. tu pun beli sebab nak kasi mak sedara. Ada jugak singgah mersing beli kerepek kat situ... yang kat situ dipacking kecil-kecil sebungkus rm5. Kalo yang kat larkin ni dijual ikut kilo.


Encik suami beli kerepek lekor ni kat bazar raya plaza angsana.. kerepek ni diperbuat daripada keropok lekor.. ada perisa cheese.. ada bbq dan perisa asli
Satu pack berharga RM15


Ingatkan kerepek ikan bilis, rasa udang rupanya

Ada borong kerepek pisang kat kampung........... tak de gambo la pulak heee


Kuih raya dari encik boss.. ok la tu dari tak kasi langsung hahahah


kak mek hantu tart nenas


Model kuih raya plaza angsana haha. Meriah tol time beli kuih tu.. macam pagi raya gitu... eeeee




Kuih yg diborong oleh kak mek.. amik ko... kata nak beli sikit
Ada beli ngan member opis, ada beli ngan ex-officemate dan paling banyak borong kat angsana. Sib baik kat angsana encik suami tolong payungkan sikit kahkahkah

Antara kuih raya yang dibeli:-

Tart nenas
Biskut nuttela (tak sempat rasa pun.. bawa blk kg)
biskut almond london - zara ngan haikal nak
biskut nestum pelangi
biskut seroja
biskut madu tiga ke ape ntah nama...rasa susu 
cookies (2 jenis )
dan............ lupa plak nama-nama biskut yang lain hahahah..lupa nak catat kahkah


5 jenis kuih + kerepek untuk rumah maa abah
3 jenis kuih + kerepek untuk akak ipar
2 jenis kuih & 1 kerepek untuk pengasuh budak-budak ni
popia simpul yang bos kasi kak mek kasi rumah adik hahahhaha
7 jenis kuih untuk rumah sendiri
kerepek-kerepek untuk kasi mak/pak sedara
kerepek pisang untuk mkn sendiri & ada kasi org


cookies by cookies talk... beli ngan opismate


susun atur kuih kudap kudapan kat umah.. mabuk tepung jap hakhak



beli 2  botol kerepek bronis ngan adik ipar... satu letak kat opis, satu letak kat umah...


yang botol tutup merah tu biskut raya yang laki kak mek hadap...... suka sgt dia mkn biskut tu.. tak pe la dia yang beli hahahhahaahha.. 2 botol biskut tu dia habiskan.. nama biskut tu biskut seroja.. inti mentega kacang... memang sedap!


comelnya awak..kecik! satu botol RM25


Jemput la datang beraya ke pondok sewa kak mek ye... hekhek (abaikan abam haikal yang tgh lepak main psp atas sofa tu)

Till then, mekda.