mek da ©™

Dear diary, resepi ayam percik klate style.


Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 4

Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam secukupnya

Bahan Kuah:
2 pek santan pekat
10 ulas bawang merah
1 inci halia
1 batang serai
3 tangkai cili kering - boleh tambah jika suka pedas
Garam secukupnya
Gula - kena ada rasa manis
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam

Kredit resepi: Azie Kitchen


Till then, @mek_cda

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, Corat - coret #daridapurmekcda











Till then, @mek_cda



Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary,

Kek Pandan Gula Melaka untuk ma & abah di kampung. Tempah dari baker dan minta deliver pada ma... sob sob

Dari anakanda yang jauh di mata

Ececehhhhh..............



Rindunya............ simpan buat kenangan. Insya Allah hujung bulan ni bertemulah kitaaa ma abah.



Haha........... sedap !

Till then, @mek_cda




Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary... satar versi pantai timur

Bahan-bahan:-

5 ekor ikan selayang/kembung -rebus dgn garam & asam keping.
Asingkan isi ikan & tulang. Hancurkan isi ikan.

5 biji bawang merah dihiris halus
2 ulas bawang putih
1 ikat daun kesom
1 cm halia
5 sudu kelapa putih
5 sudu santan atau boleh ganti dengan air
Garam, gula secukup rasa
Nak sedap lagi boleh letak cili kasi rasa spicy

Cara-cara:-

Satukan semua bahan,kacau bagi sebati dan cukup rasa.


satar ni boleh dijadikan inti karipap. kulit karipap tu pakai roti gardenia jeee


satar yang digoreng


boleh dijadikan inti roti goreng


seriusss sedap!



Boleh simpan dalam peti ais... nak makan goreng jeee dapp ohhh. Nak dijadikan inti popia pun boleh uolsss... cuba ehhhh

Till then,@mek_cda


Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, Salahuddin Bakery again and again. Kedai Roti legend di JB. Freshly baked roti.


Pesan daku sila jangan tamak bila masuk kedai roti dia hokkay!! haaahahaaaa....

Salahuddin Bakery

Address26, Jalan Dhoby, Bandar Johor Bahru, 80000 Johor Bahru, Johor
Hours
Open ⋅ Closes 7PM

ONLY in JB.......

Till then, @mek_cda
Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Tempat best untuk bersarapan di Johor Bahru. Warung Pokok Ceri depan Persada Johor. Dah lama la kedai ni... dari kak mek mula menetap di Johor lebih 12 tahun dulu memang dah ada kedai ni. Asalnya dari gerai bawah pokok ceri rasanya.. masakan Pantai Timur.. mananya kak mek tak suka.



Rambang mata weyyyyy.......... semua kak mek nak hahhahha. Pelbagai lauk pauk, laksa, laksam, nasi kerabu, nasi dagang, nasi dengan ulam-ulaman, ikan bakar, ikan percik, keropok lekor, kuih-kuih kelantan meriah. Yang best pulut dakap pisang tu perghhhhhhhh dan pulut bakar yummeh


Penangan gulai, ikan pekasam, ulam-ulaman, budu!


my favourite


Ok doneee........ hikhik

Jom pekena makanan kelantan di tengah-tengah bandar JB




Warong Pokok Ceri
AddressJalan Inche Besar Zubaidah, Kampung Mahmoddiah, 80100 Johor Bahru, Johor
Hours
Open ⋅ Closes 2:30PM



Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Ini antara restoran kegemaran orang Johor. 

Seafood Nasi Goreng Daun Pisang terletak di Stulang Laut, JB.




 Menu utama nasi goreng seafood serve dalam daun pisang. Udang fresh!


Ikan bakar Petai. Macam-macam pilihan ikan hadoo...



Sambal sotong daun pisang yum yum


dibalut dengan daun pisang untuk menaikkan aroma...




tunggu nak melantak... mmg x boleh nak diet hahahhahah



for tekak kak mek.. ok ok laaa hiksss



seafood yang fresh


Waze: Nasi Goreng Seafood Famous

Alamat: Taman Stulang Johor Bahru

Waktu operasi: Setiap hari, 530pm - 1am



ok guys, when u r in JB, this is must!!

Till then, @mek_cda

Labels: 0 comments |
Reactions: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...