mek da ©™

Diary, edisi menu dari kedai pulak hahahaha.... food ajeee la kannn!

So layann..














Till then, @mek_cda

Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, syiokk pegi FM sini. Aman damai tak ramai orang kikiki............


Apa lagi, oden laaaaaa


yum yummmm :)



Till then, @mek_cda


Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, eh kata Dari Dapur Mek Da......... dah nape tayang pizza frozen ni hahahah!! Ala.. dibakar dari oven mek da khennnn kuikui.


Sedapppppp........... boleh beli lagi ni!





biasa la....lauk2 kampung gini je la ehekkkk


laki hakakkk buat roti hahhaahhhahahaa


cekodok dalam tu carik2 roti kahkah


yumssssssssss


udang kari


jangan kecam roti jala hakakkkkkkk... xjadi sangat kahkah



membatikkkkk... lama x buat



akok pandan





Resepi kemudian ekkkkk... kihkih

#daridapurmekda

Till then, @mek_cda

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Resepi Kuah Laksa Kelantan

Kredit resepi: Kuah Laksa Kelantan

10 ekor ikan sardin/selayang/kembung
 5 ulas bawang merah
 10 biji lada hitam
 1 inci halia (kak mek tak letak halia)
 santan pekat secukupnya
 sedikit air
 garam secukupnya
 3-4 keping asam keping
 1 bungkus laksa beras (celur dahulu)
 sedikit belacan (jika suka)
 Ulam - daun kesum, daun selom, tauge, timun, bunga kantan dihiris halus
 Sambal cili : 20 tangkai lada kering dicelur dan dikisar kering, letakkan sedikit garam
Cara Menyediakan Laksa Kelantan :
1
Ikan direbus dengan sedikit air, garam dan asam keping. Kemudian ikan dibuang tulangnya dan dikisar.
2
Kisar bawang merah dan halia bersama lada hitam.
3
Campurkan semua bahan yang dikisar ke dalam periuk.
4
Masukkan santan, air, garam dan asam keping ke dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana hingga mendidih.
5
Kacau kuah dan pastikan ia tidak berketul. Setelah naik bau dan pekat, tutup api.
Cara Hidangan :
6
Ambil sedikit laksa yang telah dimasak dan masukkan ke dalam mangkuk.
7
Tuangkan kuah laksa secukupnya.
8
Taburkan ulam-ulaman yang telah siap dihiris halus dan potongan limau nipis.
9
Letakkan sedikit sambal cili (jika suka pedas) dan sedikit belacan (jika suka)
10
Siap untuk dihidangkan!



My all time favourite............... laksa kelantan. Jika suka boleh juga dihidangkan dengan telur puyuh rebus dan serunding  daging. Sedappppppp!!!

Till then, @mek_cda



Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary. Simpan sini untuk kenangan haha. Sayang pulak nk buang gambo ni kekekkekek. Cari hadiah untuk cikgu bebudak ni. 







Last-last beli bantal ni kikiki... tu pun untuk guru kelas jekkkk :P


Memandangkan sambutan agak awal tahun ni... sebelum puasa...  selamat hari guru lah ye :)


Till then, @mek_cda

Labels: , , 0 comments |
Reactions: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...