mek da ©™
Dear diary,

Update sikit tentang kebun tepi tingkap kami kuikui. Kali ni laki hakakkk tanam buah tomato. Hakakk tanam ape pulak? Tanam tebu tepi bibir :P



1) Pokok Buah Tomato


Masa mula-mula nk membeso... 



dan telah meninggi dari hari ke hari... dgn jayanya



jeng jeng jeng...... dah kuar nampaknyaaaa encik tomato kite nihhh... boleh petik dari tingkap dapur tak agaknya kahkahkah.... tak sabar nk tgk ia bertukar warna.. mesti chomellll kennn!


2) Pokok Daun Kunyit, Daun Sup, Daun Limau Purut & Daun Ketumbar



Laki hakakkk gigih menanam pelbagai jenis daun koh koh koh.

Daun kunyit
Daun sup
Daun Limau Purut
Daun ketumbar

Terasa senang sikit skang ni bila nak masak ala-ala thai giturrrr.. petikkk jekkk...cehh berlagak!




ini daun limau purut & terung




daun kunyit


terung, kobis & daun limau purut


Tunggu apdet tentang pokok kobis pulak :)

Till then,mekda.









Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Dear diary,
Pagi-pagi jamu mata dengan gambar makanan. Terima kasih pada yg sudi baca-baca belek-belek blog merepek ni kikiki........ 


kueh teow goreng udang


chicken chop homemade





kangkung belacan kuah lebih 



bubur ayam goreng




Ayam paprik thai


siakap goreng garing dari rumah, kuah sweet sour dari kedai haha


Next entry nak share resepi Ayam Paprik Thai :)

Till then,
Mekda.

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Sejak mula belajar memasak dulu-dulu, kak mek still tak dpt buat tomyam sesedap kedai. Banyak dah resepi yg kak mek cuba still tak menjadi. Apekah secret recipenya?

Adekah rahsianya dtg dari perencah yg digunakan?

atau dari sos ikan?

atau mungkin dari daun ketumbar?

takpun lengkuas!

Bila digabungkan kesemuanya, alhamdulillah. 

............  rasanya kali ni ada macam kedai sikit hahahahhahahaha....perasan!!


Tomyam Udang Thai Syle

Bahan-bahan:-

Udang 
Perencah tomyam
2 ulas bawang putih - diketuk
1 biji bawang merah - potong bulat
1 biji bawang besar - potong bulat
2 inci lengkuas -diketuk
2 batang serai - diketuk
2 biji limau nipis
3 helai daun limau purut
daun ketumbar
cili padi - diketuk
sos ikan
sos tomato
sos cili
sos tiram
garam
gula
Air secukupnya
Sayur - carrot/bunga kobis/cendawan 
Buah tomato dipotong kecil2

Cara-cara:-

Kak mek buat tomyam style rebus je semua. Tak tumis. Perencah tu pun dah berminyak.
Dalam periuk, masukkan air, perencah tomyam, serai, daun limau purut, 
lengkuas, cili padi, bawang merah, bawang putih, bawang besar, sos ikan, sos tomato,
sos cili dan sos tiram. 
Perah limau nipis, masukkan sayur seperti carrot dan bunga kobis.
Perasakan dengan garam & gula.
Kemudian, baru masukkan udang. 
Udang masuk last-last sebab tak nak kasi dia kecutttt giturrr...koh2.. nanti tak cantik
Reneh hingga menggelegak. Udang tak leh masak lama-lama k.
Masukkan buah tomato.
Taburkan daun ketumbar.
Siap!



Till then,
Mekda.

Labels: , 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, ada yg minta kak mek kongsikan resepi Sayur tumis labu siam ni. Siapakah orang itu? Hahaha... opsss!

Nah ini dia kuikuikui :P



Ok, ni namanya Labu siam


Macam buah jambu


Bahan-bahan:-

1 biji labu siam 
 3 ulas bawang bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
air secukupnya
garam
gula

*Boleh juga letak ikan bilis yg ditumbuk bersama bawang dan lada hitam


Abaikan batu lesung kak mek yg buruk tu hahahha!! 

Tumbuk lada hitam, bawang merah & bawang putih. 
Masukkan ke dalam periuk yang diletak air secukupnya.
Letakkan labu yg telah dipotong kecil-kecil
Letakkan garam & gula secukupnya
Reneh hingga menggelegak
Siap!


Dimakan pula dgn ikan rebus goreng, ikan goreng, celur pucuk ubi dan budu tempoyak. Mabelosss uollss.


hashtag kak mek suka budu

Till then,
Mekda




Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Dear diary,
Macam biasa la ye.. apdet makan-makan last week. Koh koh koh :P


1) Gerai kuih-muih, pisang goreng depan Mummy R, Giant Extra


Pelbagai kuih-muih ada di sini, pisang goreng, cekodok pisang, karipap kentang, karipap sardin, pau sambal, keropok lekor, kuih keria pun hadoooo...

2) Matta Burger Lele, Kg Melayu Majidee


Burger sedap di sini. Daging homemade. Bermacam jenis burger ada ye... burger unta, burger arnab, burger rusa hahaha.. iolss suka daging biasa saje yg penting daging homemade very the sheedappppp! Ayam goreng & roti john pun ada.

Roti lembut OK. Memang lele hehe!




3) Angah D & C Bistro


Satu lagi cafe favourite kalo nk cari menu western. Angah D&C Bistro. Biasa la kalo dtg sini harus oder air signature kedai ni... jangan tak caya air tu tak habis pun kak mek minum.. siap suh tapaukan buat blk rumah hahahah!!! 


Budak-budak ni layan cool blog jeee..


Cuba cheezy chicken chop kat sini



boleh lah boleh....... haha


4) Nasi & Kuih-muih


Nasi berlauk gulai ayam dengan teh beng 


nasi kerabu ayam bakar solok lada


kak mek mmg suka makan kuih-muih tradisional nihh... biasa la selera nenek moyang haha


sebelum ngapp snap dulu ngeeeeee


pulut berinti & pulut bakar

5) Aiskrim tembikai Nestle



Comel, zara belanja hahahahhaha!!!

6) Twister KFC



Hakakkk memang obses dgn twister kfc ni sejak suka telan sayur ni. dulu tak suka. jarang beli twister ni dulu-dulu. ntah napeee arrr haha. Seminggu sekali mesti terasa nk mkn twister ni kahkahkah... seminggu sekali!


Till then,
Mekda.




Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, 

Entry ni agak perasan. Sila muntah. Bila bukak balik file-file lama, i mean 'pen drive'... duk berangan sambil tengok gambar-gambar 2 tahun lepas. Slim lagi time ni hahahaha... ye lah perut tu tak de lah nampak sangat kennnnnn.. kalo skang huhhhh.. ampunnn! Nak posing pun kena kontrol perut. Tahan nafas 5 saat.


Suka sgt posing kat opis dulu2.. ye la dulu ramai geng koh3


kak mek dan file berpisah tiada



yg ni tahun 2014


seriusss daaa... baju kurung moden ni semua dah tak boleh pakai... sedeyyy




aku yg pendek kekekekke


ok ni gambar tahun lepas... ⇭ semakin membesar dgn jayanya. MAK AKU LAGI SLIM OIII HUWAAA... hehe

So, ape tindakan kak mek?

DIET atau NANTI LA atau ESOK LA DIET atau TAHUN DEPAN DIET


Till then, 
Mekda.

Labels: 0 comments |
Reactions: