mek da ©™

Dear diary,

Just share. Record life, share happiness. Vlog JJCM sambil anak-anak mandi pool di Tanjung Sedili. 

Simpan untuk kenangan :)

Till then, @mek_cda


Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary,

Port makan baru di Johor Bharu gaisss! Warung Calories formerly known as Jingga Lepakafe. Now cafe ni sudah berpindah ke lokasi baru di Jalan Surau Stulang, JB.

Jom tambah kalori di Warung Calories hihihi :P

Terdapat pelbagai pilihan menu... nak makan western ada, goreng-goreng ada... tapi more to western lah. For me,  dengan harga yang sangat-sangat berpatutan, korang boleh makan menu yang ala-ala cafe hipster yang mahal-mahal tuuu.. tapi kat cafe ni menawarkan dengan harga warung je.. haaa gitchuuu! Yang penting setiap portion makanan sangat banyak dan sedap.......


Macam-macam hadooo... macam nak try semua haha. 


Pilihan Char kuey teow pun hadoooo


Paling best hot latte ni.. buat i tak tido malam hahahahaaaaa. Banyak jugak pilihan coffee kat sini. Not bad! RM6 je rege kopi ni


Roti cheese meleleh ni makan dengan kopi uoollsss. Satu set RM10
Banyakkk... blh mkn ramai-ramai sambil membawang kikiki


Chicken grill ni baru harga RM9
Ayam besorrr wehhh... blh mkn 2 org hiksss


Yummehhh


Nak celebrate birthday pun boleh, ada jual kek slice hikhik


Ini yang tinggal ari tu.. may be byk lg pilihan


Favouriteeee



 

Memandangkan cafe baru berpindah ke lokasi baru, kelihatan cafe sedang dalam proses renovate. 

                                           amboii dikkk......................


So, mohler singgah sini. Konfem terpikat haha.

Till then, @mek_cda


 Warung Calories 
   Cafe
  •  Dine-in
Address45, Jalan Surau, Stulang Bahru, 81100 Johor Bahru, Johor
Hours
Closed ⋅ Opens 6PM Tue

Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary,

Koranggg... nih la tempat makan dekat Tanjung Sedili yang Kak mek nak share tuuu... Celop-celop 5A. 
Huhh... mmg tgh tular sekarang ni. Korang yang berada di Johor dan rindukan suasana makan-makan seafood celup tepung di tepian pantai Terengganu boleh la berkunjung ke sini.. terubat lah sikit rindu kat kampung tu hehe. Kedai ni berlokasi di Sedili Besar, Kota Tinggi.


Memandangkan sedang tular, korang kena gigih sikit la tunggu turn ye.. amik nombor. Bukan gigih sikit tapi gigih banyak haha. Better call kedai dulu before gerak ke sini. Ye lah dah masuk ke pelusuk kampung ni dah la jauh, kang tak dapat makan memang meroyan lah hehe. 

Kalo terus terjah macam Kak mek memanglah ber huhu :P


Antara pilihan seafood celup tepung di sini:-

Ikan celup tepung
Sotong celup tepung
Udang celup tepung
Ketam celup tepung 
Cendawan celup tepung

Lain-lain, pisang goreng dan aneka masakan gorengan.
Maggi Telur Sotong, Maggi Seafood & Mee Rebus

Syiokkk layan menu gorengan by the seaaaa..yeahh

Till then,
@mek_cda




Celop Celop 5A

AddressTepian kuala sedili besar, 81910 Kota Tinggi, Johor
Hours
Closed ⋅ Opens 2PM
A user suggested these hours
Mon Closed
Tue-Thu 1–7:30pm
Fri-Sun 12–8pm



 

Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Korangggg... dengar cerita Tanjung Sedili yang terletak di daerah Kota Tinggi Johor tengah 'in' sekarang. I mean ramai ke sana sebab nak menikmati hidangan celup tepung (ICT) ala-ala Terengganu tu. Gigih dari JB masuk ke pelusuk kampung semata-mata nak mencari kedai-kedai viral nih. Kih kih...

 


Ok yg benonya Kak mek nak share tempat mandi kolam yang menarik di Tanjung Sedili. Tak sure nama penuh untuk tempat ni, cuma yang Kak mek tahu kolam mandi ni terletak sekali dengan Penginapan Sedili. Kiranya ada homestay juga di sini. Korang boleh menginap juga lah ye.


Apa yang best kat sini, bagi Kak mek lah.. air kolam bersih, tandas pun bersih. Cukup selesa.



Kolam mandi sedili, kolam baby shark


Nampak tak homestay kat belakang sana tu, sambil berFamily day, korang juga boleh mandi pool


Di sini juga ada gerai jualan

Ada tempat makan disediakan. Korang juga boleh membawa makanan dari luar. So boleh la picnic tepi kolam ye.


Syiok main air



Budak hantu kolam


Mak pun nak posing jugekkk


happy me!


So korang... apakata bawa anak-anak mandi manda kat sini, bayaran untuk masuk RM10/seorang. Tak mandi pun kena bayar okeh... kiranya bayaran masuk lah.


Untuk sebarang pertanyaan mengenai operasi kolam mandi atau penginapan sedili, boleh hubungi:

012-7042572
atau
013-7440939


Jadual harga bilik penginapan adalah seperti di bawah. Sebarang perubahan boleh terus bertanya pada owner ye. Hehe


Alamat lokasi:

PTD 6927, Kg Teluk Jeri,
Tanjung Sedili,
81910 Kota Tinggi, Johor.

Landmark: Simpang masuk ke lokasi berdekatan sekolah agama sedili & kubur


Till then,
@mek_cda




Labels: , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary,

Second time here. Tahun lepas dah penah datang sini. First time datang dulu rasa tak puas makan ikan bakar sambal petai kat sini sebab padu sangat. Teringat-ingat. Gitchuuuuu... Yummeh!

Bagi yang bermalam di Swiss-Belhotel sudah tentu wajib makan-makan kat sini kan. Ape tak nya dah sah-sah depan hotel je hikhik. 

Syarat utama dia tahap kesabaran korang kena tinggi la sikit. Full house! Kena Q nak dapatkan meja.. tu belum nak tunggu order sampai. Sabo je la iyo hukhuk.


Pilih-pilih pastu bagitau nak suruh masak menu apo


Coconut shake


Malam tu kami order biasa-biasa je. Kang dah kata Kak Mek demam tak de selera makan. Mmg tak jamah nasi pun. Teguk air jeeeee... sob sobbbb.. sian anak-anak pun macam tak happy je makan sebab mama dia tak de selera sangat. Kak mek tersengguk-sengguk kat meja tahan rasa ngantuk dan penat ayoyooo... 

Order:

Siakap Bakar Sambal.. mintak sambal petai tapi tak dapat sob sob (sib baik tgh kurang selera)
Sotong Telor Masin
Sup Campur
Telor Dadar


Kesudahannya balik bilik hotel sambung makan buah yang dibeli kat R&R. Sib baik laa boleh telan buah. Emmmm :(

Till then,
@mek_cda



 

Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary,

Vlog kenangan kami di Swiss-Belhotel Kuantan. Record life, share happiness. 

Till  we meet again. Will repeat, Insya Allah.




Lokasi: Kuantan Waterfront Resort City, Tanjung Lumpur, Kuantan Pahang

Berada di kawasan food heaven Kuantan antaranya Restoran Ana Ikan Bakar Petai

Bilik Seaview or city view. You decide :P

Harga berpatutan

Infinity Pool with swimming suit

Tepi laut

Private parking

Kids club room

Gymnasium

Breakfast by the sea

Port awesome untuk bergambar

15 minit ke Pantai Teluk Cempedak

5 minit ke bandar Kuantan

Ada aktiviti menunggang kuda dan boat riding


Sweet moment............. 2 - 3 Ogos 2020

Till then,
@mek_cda



 
 

Labels: , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™




Breakfast by the sea di Swiss-Belhotel Kuantan

Dear diary,

Memandangkan kitorang ada book bilik bersama dengan 2 baucer breakfast, so pagi tu dapatlah kitorang breakfast di cafe hotel. Cafe pun view tepi laut ok. Untuk Haikal, kena la tambah bayaran RM22/person. Sib baik cik adik manis yang jaga kaunter kafe bagi kelonggaran si zara tak payah bayar apa-apa katanya... haha (jimat mak) opsss! Kalo tak silap kanak-kanak umur 4 tahun ke atas dah kena bayar kottt.. alahaaa si zara bukannya makan sangat pommm... selalunya seteguk air, pastu coco crunch. Itulah diaa!


Breakfast by the sea. View tepi laut, korang boleh pilih sama ada nak duduk meja luar view laut atau kat dalam cafe. Kak mek pilih duduk dalam sebab senang nak amik makanan hahahahahahhah



Nih la kerja mek zara


Sudut favourite mak


Selalunya Kak mek akan snap lagi banyak picture makanan tapi memandangkan tengah tak sihat kan...(tak sudah-sudah dgn alasan tak sihat haha) so kak mek tengok-tengok gitu je lah. Makan pun tak berselera sangat. Kalo tak penuh meja haha!!!!


Hanya dengan secawan kopi pun dah ok


Kemain amik nasi kot-kot dah ada selera nak makan, tapi nikmat tu belum ada. Makan kek sikit. Teguk kopi sikit. Macam tu lah bila demam.


Pada kak mek, menu breakfast... sedap, not  bad. Tapi kalo boleh la.. perlu ada penambahan variety menu. Biar pelbagai......... amboiiii kemainnn selera ko eh mek! haha. Nih kan review. opsss :P

Staff yang jaga cafe semua baik-baik. Mesra alam gitchuu. Kak mek suruh top up kuah kari tu laju je staff dia buat keje. Ok bulan depan naik gaji hehehe.

So far so good.


Okay, lepas breakfast kami dah nak check out. Alang-alang dah nak balik tu wajib la posing dulu kehkehhhh.

Kenangan manis di Swiss-Belhotel


Simpan buat kenangan kita ye anak-anak. Encik suami tak suka bergambar. Harap maklum hehe.


 happy me. demam pun wajib ootido


Kesimpulannya, Swiss BelHotel kak mek boleh katakan sebagai persinggahan dalam negeri yang wajib dicuba.


Kena masuk dalam list hotel wajib singgah korang!


Okeee... heading to Johor Bahru.

Till then,
@mek_cda



 

Labels: 0 comments |
Reactions: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...