mek da ©™


Dear diary............

Kali ni deco-deco ruang sinki pulak......
bukan deco ape pun, cuma tukar sinki baru (dah kali ketiga tukar) & pasang wallpaper kat dinding. Dinding dah teruk sangat.. maklumlah dah 11 tahun duduk sini.. rumah sewa je pun sbb tu no kabinet ehekkkk

Cer tengok gambar sebelum... terukkan? Gambar selepas sedap la sikit mata memandang kihkih.


Kak mek hanya gunakan segulung wallpaper bercorak bata ini. Size 45cm x 10m
Masih ada lebihan, boleh tampal kat ruang lain.


Kemas la sikit dari biasa ... amboiii hihi




Tempat gantung sudip ni belum berganti...dah lama tau guna... ingat nak tukar dengan yg besi punya..  



Gitulah kisah deco-deco ruang sinki kak mek yg cinonet nih kuikui
Opss sebelum tu bangga sebab bab pasang memasang wallapaper ni kak mek blh lakukan sendiri tanpa bantuan encik suami wahhhh gitu......... sila muntah koh3

Till then, mekda.

Labels: , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Hatiku berbunga-bunga ✿✿✿ cewahhhh.... craving satisfied! yeahaaa...
Amboi amboi gembiranya kak mek.. jgn happy sangat k :p

Sejak pinggan mangkuk comel ni viral kat media sosial, kak mek hanya mampu tengok je sebab kedai yg diviralkan tu kat central market KL!

Tapi......... dah ada kat JB hokkehh! Maka sabtu aritu bermulalah misi pencarian  pinggan viral di Giant Tampoi, JB. Bagi yang belum tahu, jualan ni diadakan sebulan bermula 10 september hingga 9 oktober... tempat di pintu masuk giant tampoi...ala kat lobi luar tu jekk... senang nampak hehe. Tak ramai sangat pun orang datang.. may be time kak mek pegi tu orang tak mula dtg lagi... tapi masa tengah2 pilih ramai pulak terjebak kohkohkoh...


Rambang mata...... tapi sayang corak yg dh cop cop tak de pulak... yelah before dah survey2 kat online... dtg sini ingat ada... rupanya dah sold out... penjual tu ckp 'you dtg lambat sgt' kehkeh. Kalo nak kena cari kat central market KL hoohooo


Makanya pilih lah corak yang lain.. byk lagi oii corak cantik2.. ko mabuk je tu... rasa macam nak semua!!

Harga bermula dari RM4 - RM25..... setakat aritu laaa... harga sudu RM2






Piring ni cute jek... 



sambil pilih sambil larang budak ni takut dipecahkannya pinggan mangkuk ni... haihhh tak fokus mak dibuatnya hehe..

pilih-pilih...










Akhirnyaaa... ini pilihan kak mek.. cantik ke idokkkk


Tetiba berangan nk hidang nasi ayam hahhahahaha


yg kaler grey tu adik kak mek punya....


hasil tangkapan kak mek aritu berjumlah RM 52
Ok la tuuu...tak sampai beratus kan hahhaha.... susah bila ade hobi habiskan duit nehhhh
Yang pening sekarang, mana nk simpan benda2 ni semua... nak kena beli rak cantik nih... haa ni la masalah dia, ade brg xde rak pulak kikiki.......... kena menabung beli almari cantik kak mek oiii.

Apapun, kak mek dah lena tido... my pretty plates is around hoho 

Till then, mekda.

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Jika melalui pinggir bandar Pekan Pahang tak sah kalau tak merasa Puding Raja Ori nih... 
Memang sedapnya lahai........ favourite sepanjang masa. Tak pernah pulak cuba buat :)


Rindu nak makan lagi!


Seller JB sila munculkan diri kihkih!

Till then, mekda.

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Jeng jeng jeng......... ole-ole dari ikea. TQ adik! 
Hopss....suspen jek... ole-ole ni dari ikea cheras benonya haha... saje je koh3
Ikea Johor will open end of 2017! Tak sabarnya kak mek ahaksss...


Sumber: Encik google


Kena menoreh byk2 dulu larr kak mek baru boleh menuai di sini pulak kih kih kih


Dah siap list ke nk soping ape? lol :P


Till then, mekda.

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Yayy! Akhirnya cita-cita nak memiliki pot enamel biru ni tercapai jua haha koya kak mek... periuk je pun kak mek oii...


Set 4 biji pun jadi la buat ubat orang kata huhu......  periuk wane cream kecik comel lote tu pun kak mek grab........ 

Tak cukup dengan tu....... dulang klasik tu pun kak mek sambar muahahah... ahhh pening


Hasil tangkapan Periuk & dulang klasik beli kat rantau panjang, tupperware donat, sudip2 & kole besi tu beli kat eco pasir mas kohkoh


eh, ada pinggan klasik bunga kangkung? mana dapat tu? Teko klasik pun adeee


haaaa amik ko......... semua ni nak angkut masuk bonet kete.... harap2 laki kak mek tak membebel hahhahahhaaa........




nih haaa... pinggan klasik corak bunga kangkung idaman kak mek........ akhirnya dapat jugak hasil buruan kak mek... maa kak mek yg kasi... pinggan ni arwah nenek yg punya...sukanya lahaiiiiiiii


periuk biruku lalala........



cute kan corak nya.......vintage sgt uollssss


ok dah boleh tido wakaka

Till then, mekda.

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary,

Halooo... nih kak mek nak citer sikit hasil tuaian kak mek di kampung halaman sana kahkahkah


Beli sedikit lada solok ni... besar-besar dan gebu gitu.. tahan la sebulan.. bkn guna selalu pom benonya.. utk masak gulai & singgang biasa guna ni

RM 6 untuk 10 biji lada solok ni


Lada kering kelantan.. kurang pedas. Kak mek beli RM5 kalo tak silap... blender buat stok cili kisar.
Daun limau purut hasil kutipan dari belakang umah arwah mertua. Limau nipis pun sama.. hasil kutipan jugak hehe.........




Pisang ape ntah mak sedara kasi jadi kite amik je laa... kunyit hidup tu hasil kutipan dari belakang umah jugak kakaka

.......... tapi still guna serbuk kunyit haha


kuih frozen beli ngan bff.........sedap!!!


Gula melaka kecik tu untuk buat rebus ikan....... keropok tu maa mek kasi
Beras nasi dagang tu beli tapi tak tau bila nak buat haha
Teh timbang tu beli konon nak buat teh beng viral kahkahkah


Kerepek pisang ni selalu ada stok kat umah kak mek...sedap hokkeh
Keropok ikan ni pun sama... kalo balik kg kedai ni jugak kak mek cari kepok ikan.. kedai mana? ade la haha.........


stok sambal lada tu kak ipar buat
Jeruk petai tu cik abam yg suka makan.. iolss suka petai fresh heee
Lada jeruk tu cik abam yg buat.. saje post sekali 


sos ikan & pes tomyam........... kwn kak mek kirim satu botol sos ikan


kerepek bronis adik ipar kasi.... maruku sedap giler tu maa kak mek kasi..........sedap weii..sape ntah buat


sejak tua ni suka makan dodol lah pulak hahhaha... satu bawa opis.......satu bedal


megi thai........... ntah bila nk buat kerabu megi


nih pulak stok rempah untuk 5 tahun hahhahhahaaaaaaaaaaaa......... kak mek beli campur2
Cap kg langgar
Cap selising
Cap orang terbang
Cap orang masak

haa amik ko.........


ikan bilis beli rm10 je

ok tu jek yg sempat snap... ade lagi benonya hehe


DONE LIST KE PASAR KLATE ⇑

till then, mekda.


Labels: , , 0 comments |
Reactions: