mek da ©™

Dear diary, bulan puasa ni mek buat stok Puding sagu gula melaka banyak-banyak dan simpan dalam fridge. Sejuk.. sedap dimakan. Untuk memudahkan, letak dalam TIPUware kecik-kecik.. kalo rasa nak makan je curah susu cair & gula melaka dalam sagu yang dah dimasak dan disejukkan tu..uuu mabelos uollss.

Bahan-bahan:-

1 paket biji sagu  (Lebih kurang 400gm)
4 gelas Air
2 Keping gula melaka
2 Helai Daun Pandan
1 sudu gula pasir
1 Tin Susu cair
Nata De coco sebagai bahan tambahan

Cara Memasak Sagu:-

Didihkan air dan masak biji sagu yang telah dibersihkan dengan air mendidih sehingga warnanya bertukar jernih. Setelah itu, angkat dan cuci hingga hilang kanjinya.

Sejukkan di dalam bekas atau acuan.



Cara Memasak Gula Melaka:-

Didihkan 1 gelas air bersama gula melaka dan letak sedikit gula pasir.  Masak bersama 2 helai daun pandan. Biarkan sehingga gula melaka larut. Jika terlalu pekat boleh tambah lagi air.

Sagu sedia untuk dimakan. Curahkan susu cair bersama gula melaka secukup rasa. Boleh letak nata de coco atau buah koktail jika suka. Simpan sejuk dalam peti ais... mabeloss uolsss.. slruppp..

Till then, mekda.

0 Responses
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...