Dear diary... satar versi pantai timur
Bahan-bahan:-
5 ekor ikan selayang/kembung -rebus dgn garam & asam keping.
Asingkan isi ikan & tulang. Hancurkan isi ikan.
5 biji bawang merah dihiris halus
2 ulas bawang putih
1 ikat daun kesom
1 cm halia
5 sudu kelapa putih
5 sudu santan atau boleh ganti dengan air
Garam, gula secukup rasa
Nak sedap lagi boleh letak cili kasi rasa spicy
Cara-cara:-
Satukan semua bahan,kacau bagi sebati dan cukup rasa.
satar ni boleh dijadikan inti karipap. kulit karipap tu pakai roti gardenia jeee
satar yang digoreng
boleh dijadikan inti roti goreng
seriusss sedap!
Boleh simpan dalam peti ais... nak makan goreng jeee dapp ohhh. Nak dijadikan inti popia pun boleh uolsss... cuba ehhhh
Till then,@mek_cda