mek da ©™


Dear diary,

Resepi Kuih Bingka Pisang

10 biji pisang
Sebiji telor
Gula merah
Esen vanilla
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1 cawan gula
Sedikit garam
Bijan disangai dahulu
Mentega - sapu pada acuan

Cara-caranya...... blend semua bahan pastu bakar, hahahhaa... amboiii gitu je :P

#daridapurmekcda

Till then, @mek_cda

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Resepi Ayam Korea Spicy

Bahan untuk goreng ayam:-
Peha atau kepak ayam (Lagi best kepak)
1 sudu kecil garam
1 sudu serbuk lada hitam 
tepung gandum
minyak untuk menggoreng


Bahan untuk sos ayam korea:-
Bawang putih
cili kisar/serbuk cili
Madu
Gula 
Sos cili
Bijan - sangai dahulu



#daridapurmekcda

Till then, @mek_cda

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary,

Spaghetti Carbonara ni favourite anak bujang kak mek. 

Resepi:

Bahan sos:-

1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih dicincang halus
Daging cincang/daging burger
5 batang sosej
1 tin cendawan 
2 tin sos cendawan 
1 liter susu segar
lada hitam

Cara masak:-

Tumis bawang besar dan bawang putih.
Masukkan daging cincang dan sosej.
Masukkan cendawan.
Masukkan sos cendawan dan susu segar.
Perasakan.
Siap!!

#daridapurmekcda

Till then, @mek_cda



Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Haa, ni satu lagi projek jualan kecil-kecilan kak mek, projek Bubble Rice yummmehh.. melting gituu. 


Boleh lah sekadar top up duit tepi kuikuikui............


Kak mek pakai coklat Beryl's



no telefon untuk order sahaja ok ececehhhh...
















Nak order untuk sebarang majlis?  Boleh wassap kak mek hokkehhh



Alhamdulillah #chocomeltbymek

Till then, mekda.

Labels: , 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™





Dear diary, 

Simpan sini untuk rujukan kehkeh. Projek menjual aiskrim malaysia kekekkeke... saje suka suki. Secara tak langsung dpt jugak duit tepi ye ehhhhh hahahha.

Antara perisa yang dijual:-

Aiskrim sumi koktail
Aiskrim choki choki
Aiskrim teh beng kaw
Aiskrim teh beng cincau
Aisrim oreo susu
Aiskrim jagung
Aiskrim asam boi













Orang-orang Johor Bahru yang berminat nak order, boleh contact kak mek haha.

Till then, mekda.



Labels: , 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, 

Kak mek dapat kupon pembelian free dari Zalora.

Cerita lama benonya. Tak tau kenapa kak mek boleh perap post ni sebegitu lama. Kejadiannya pada Januari 2018 lagi hahhahahhahah!

Alkisah kalo tak silap pada hujung tahun 2017, kak mek ada terima satu email dari Ketua Editor Thread Zalora iaitu Aini Shah. Pada ketika itu, Puan Aini mencadangkan kak mek agar mengeluarkan satu post di blog kak mek bercerita tentang sunglasses. Alhamdulillah, selepas post dikeluarkan, kak mek diberi satu kupon pembelian percuma dari pihak Zalora. TQ Zalora!!




Kak mek pilih 2 kasut ni... ok la buat2 basahan. Percuma kannnn iolss suka aje hehe.


Melalui kupon tersebut kak mek boleh pilih apa-apa je barang asalkan harganya jangan lebih dari RM100. OK la kan dari tak dapat apa hehe.


Selang beberapa hari lepas tu, Aini (Ketua editor thread zalora) ada inbox kak mek lagi.
Dia invite kak mek untuk menjadi sebahagian dari Team Zalora ZCOOP Contributor. 

Apa itu Zalora ZCOOP Contributor?????

Ia lebih kurang macam majalah digital laa... majalah online untuk laman web fashion terkenal zalora gitchuuu.... sekiranya bersetuju, kak mek dikehendaki mengeluarkan sekurang-kurangnya 3 artikel setiap bulan kalo tak silap kak mek laaa.... kalo salah jangan marah sebab dah lupa. 


Masa tu kak mek setuju untuk join dan awal-awalnya kemain rajin cari idea untuk menulis artikel. Sekarang ni hampehhhhh... hanya sempat kuarkan 2 artikel je kikiki...... 

Bukannya apa, kadang kak mek tak sempat. Kadang tak de idea. Kadang malas. Kadang rajin. Hahaa... kesudahannya dah berkubur impian nak jadi penulis yang hebat cehhhwahhhh haha.

Tajuk artikel perlulah merujuk tentang tips, gaya hidup, petua, perkongsian pengalaman travel dan banyak lagi. Korang pilih dan cerita lah apa saja yang berkaitan. Gambar hiasan pada artikel diorang akan kasi dan pandai-pandailah korang pilih mengikut kesesuaian artikel. Melalui thread tersebut kitorang boleh je draft seberapa banyak artikel dan artikel tersebut akan disemak oleh ketua editor. If ok, editor akan publish dekat thread zalora. 



Antara artikel kak mek di thread zalora malaysia:-




Sometimes... terasa juga nak menulis balik untuk thread zalora. Ada peluang lagi tak agak-agak? hehe


Apapun, terima kasih zalora sebab bagi juga peluang kak mek berangan sebagai penulis biarpun blog kak mek ni suam suam kuku jee hehehe!


Menulis ni sebenarnya perlukan idea. Nampak macam mudah kan. Bila nak kuarkan satu artikel tuu  Ya Ampun punya la beku otak ni nak pikir point cehwahhhh haha. Tak mudah sebenarnya hihi. 

Sebab tu la dah lama berhabuk penulisan kak mek dekat thread zalora. Penyakit 'M' tu sudah datang kihkih.  



Oklah, walaupun ada penyakit M, kak mek still merepek dekat blog kak mek nih haaa.. ok !

Till then, @mek_cda

Labels: , , 2 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Nasi Lemak Daun Pisang laaa sangat haha. Yang benonya merujuk kepada pinggan tu haa.. eh daun apa tu? Ada yang kata daun keladi hehe....

Tak kesahh lah... janji Dari Dapur Mek Da kikiki

Till then,
@mek_cda





Labels: , 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Akok Pandan #daridapurmekda





Labels: 1 comments |
Reactions: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...