mek da ©™

Dear diary, 

Seterusnya... lawatan sambil belajar ke Muzium Tentera Darat, Port Dickson hahaha!

Nampak memboringkan tapi percayalah kak mek pun enjoy masuk sini... budak-budak lagi suka... dapat tengok macam-macam berkaitan tentera kat sini.. pelbagai aset tentera darat dipamerkan.  Tetiba teringat drama favourite, Leftenan zana haksss.. tibersss!


ada gerai jualan... baju ala-ala askar, topi dan maciammm maciamm


beli jangan tak beli... kami tak beli hehe



tok ma with kereta kebal :P


ketapi dolu2


wuuuuu... 




mak nyaa.... opkosss


sori terambik gambo dlm muzium ni... ampunnn (mcm xde nampak arahan mengatakan x boleh snap gambo hehe)


Ada juga rasa seram  time masuk dlm ni hahhahaha....


boleh tambah pengetahuan berkenaan tentera dari zaman sebelum merdeka sampai la sekarang ni haaa


rasa nak tido je dalam muzium ni sebab air cond sejuk sangat hehe


Secara ringkasnya, korang kena ikut panduan laluan tapak kaki yang di sediakan supaya senang nak ikut aturan ruang pameran yang disediakan. Korang kena masuk dari bilik ke bilik mengikut tajuk-tajuk berikut. Eh tajuk ekk?? ke apa ek hahhaa... 

  • Tentera Darat Sepintas Lalu
  • Era Kesultanan Melaka, Portugis dan Belanda
  • Era British Di Tanah Melayu
  • Era Penubuhan Askar Melayu
  • Era Pra Kemerdekaan
  • Era Kemerdekaan
  • Tentera Darat Hari Ini
  • Sumbangan Tentera Darat
  • Terowong PKM 

Gelap gulita dlm terowong tuuu... mmg fun jugak la layan budak-budak ni pegi muzium. Macam-macam dorang tanya.. korang kena acah-acah jadi cikgu sejarah nanti. Haaa gitchuuu hahhahahha




bergaya timeeee haha



BUKAN leftenan zana :P



nak jugekkkk panas-panas ceng pommm


Pelbagai aset tentera dipamerkan 


tetiba........... SHIDA hahahhahhaa


panggil mama suh tangkap gambo dia buat macam ni hahhahah




okbai........... naik heli dulu ye hehe.



Kenangan manis di sini sebenarnya.

Dah penat pusing2 dlm muzium ni kami lepak dulu minum air dekat food court dalam kawasan muzium ni... lupa pulak nak tangkap gambo hahhaha!



HARGA TIKET
Tiada sebarang bayaran dikenakan. Boleh beri sedikit sumbangan ikhlas :)


ALAMAT
Kem Sri Rusa 71050 Port Dickson Negeri Sembilan.


So, bawalah anak-anak kita mengenali sejarah ye opsss!

Till then, @mek_cda

Labels: ,
Reactions: 
1 Response
  1. Umi Nazrah Says:

    alhamdulillah best jugak tu, anak2 pun suka ceria ja depa ^_^


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...