Dear diary, Puding Roti Sos Kastard... my all time favourite. Ini bukan pertama kali buat, dah banyak kali sebenarnya. Hihihi... Jom semak resepi:-
Bahan-bahan Puding Roti:-
- 8 keping roti
- 1 tin susu cair*
- 4 sudu besar gula kastor*
- 2 sudu besar butter yang dicairkan
- 2 biji telur*
- 1 sudu teh esen vanila*
- 1 sudu besar tepung jagung*
- 2 sudu besar kismis
Bahan-bahan sos kastard:-
- 1 tin susu cair
- 2 sudu besar tepung kastard
- 2 sudu besar gula kastor
Cara-caranya:-
Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
Gaul rata/blend bahan bertanda * dan tuang ke atas roti yang disusun tadi.
Biarkan sebentar agar roti terendam sepenuhnya.
Taburkan kismis di atas adunan.
Masukkan butter yang telah dicairkan.
Bakar/kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
Cara membuat sos kastard:-
Campurkan semua bahan (susu cair, tepung kastard & gula kastor) dan didihkan dengan api perlahan.
Bila bahan-bahan tu dah sebati atau kelihatan sedikit pekat, anda boleh tutup api. Dah siap!
Siram kasi meleleh... emmm sedapnya..
Dimakan bersama sos coklat pun sedap jugak. Anak-anak pasti sukakannya! Cubalah..