mek da ©™

Dear diary,

Port makan baru dan best di Kota Bharu.  Aroikah Thai Street Food yang terletak di Panji, Kota Bharu, Kelantan. Balik kampung bulan lepas Alhamdulillah Kak Mek berkesempatan keluar makan-makan bersama BFF. Kami sepakat ke sini walaupun my bff dan banyak kali berkunjung ke kedai ni... katanya nak repeat lagi. Sedap la tuu yee...


Dengan konsep Thai Street Food, Aroikah Street menjanjikan pelbagai menu jalanan yang berasal dari negara jiran iaitu Thailand. Dah tak payah pegi Hatyai uolsss... ececehhh! Paling tak leh tahan kat sini signature air aroikah ni.. aduhhh padu gilerr weehhhh.. kawww sangattt.. creamy yg amat rasa susunyaaa! Korang wajib cuba :P

Sumpah sedap semua menu kat sini. 


Taraaaa... ini yang kami order. Nampak banyak ke sikit je? Ni pun dah sengkak perut weiiii... 


Ni namanya laksa siam, pedas tapi sedap yg amat... terasa kuahnya. Kuah ikan/kuah rebung


namanya Nanchos Ayam... suka sebab masam manis pedas tu cukup rasa, tambah pulak bila makan krup krapnya tuu adududuu... yummehhh


Dessert thai ni uolss, pisang kapit  kalo xsilap namanya. Pisang tu dibakar dan dimakan bersama sos yg sangat creamy... karamel ke susu agichuuuu


Yaaasss.. korang juga wajib cuba ni. Nasi air special. Nasi air ni bubur nasi la uolsss. Special gitchuuu


Taraaaa.... nih yang kak mek craving sangattt..  ABC aroikah. Abc aroikah basic nya ada 3 topping. Korang boleh pilih nak topping apa. Kak mek pilih topping sira pisang, kacang merah dan ubi keledek. Kalo korang nak tambah lagi topping pun boleh. Caj RM 0.50 sen untuk setiap jenis topping tambahan. Antara topping yang ada, nata de coco, ubi keladi, sira labu, buah bidara, buah kabung dan jagung. 


Terdapat pelbagai rasa juga untuk air aroikah. Antaranya Banana Milk Choc, green tea, fresh milk caramel, kopi, teh dan bandung caramel. Korang boleh pilih sama ada nak letak cincau atau boba. Pop2 atau kom2 pun boleh letak. Ehhh apa tuu? haha



Kami cuba ni, daging Lady T menangis. Lady T tu nama tokey kedai ni hokkeh






Banyak lagi la pilihan menu. Ada miangpla siakap, miangpla talapia, kuay chap (mee celup) kalo  xsilap. Ada juga nasi khomok, kerabu sotong/mangga dan banyak lagi la menu thai. Tomyam tu wajib ada!



Masa kami sampai ni kedai baru je bukak pintu haha so belum full house lagi. 





Amboii........ haha


Tapau air aroikah untuk 2 anakanda terchentaaa


nyamannnn...



Sampai berjumpa lagi geng. Sweet moment here!

TQ sebab rekemen makanan sedap-sedap di sini.



Food loverrrr................

MUST TRY WHEN U IN KOTA BHARU!

Till then, @mek_cda





AROIKAH Thai Street Food Pt 1387 kampung pauh panji Lorong cikgu raja hassan 16150 
Waktu beroperasi Aroikah Street Sabtu hingga khamis
 1pm-11pm Jumaat ...


Labels: , 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary,

Haaa, satu lagi port sarapan best di Kota Bharu.

Ayang Cafe uolsss!

Ayang Cafe Sarapan Pagi Di Kota Bharu


Macam-macam menu sarapan pagi di sini. Memandangkan kat sini famous dengan roti bakar dengan telor goyangnya maka kitorang sepakat  membawa berkat memesan roti yang famous kat sini hehe.


Korang yang nak makan nasi boleh pilih macam-macam pilihan nasi berlauk ada.


Kitorang oder ni


Roti Ayang


Roti Kasih


Enjoy sarapan with adik-beradik. Jarang sekali dapat gather2




Memang full house kopitiam ni.. beratur dulu nak dapat meja. Harap bersabar yeee







Cer  teka air sirap sapee







Alhamdulillah, enjoy this moment.


So, jangan lupa juga masukkan Ayang Cafe dalam list JJCMKELANTAN korang!

Till then, @mek_cda


Ayang Cafe
Address4652, Jalan Masjid Langgar, Kampung Langgar, 15200 Kota Bharu, Kelantan
Hours
Open ⋅ Closes 3PM
Phone014-841 7889

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, cerita balik kampung raya cina aritu. 

Nak cari sarapan best di Kota Bharu? Apa kata korang ke warung yang agak tersohor di Kota Bharu ni, Pok Loh Milo Tunggeng. Rasanya warga Kelantan dah sedia maklum. Tempat ngeteh paling legend ni... 

Kenapa di sebut milo tunggeng? agak kelakar eh bunyi nya kikiki........

Lihat la dari segi penyediaan air milo tu... serbuk milo dituang terus dari tin milo tu.. kiranya tin tu ditunggeng agichuuu la lebih kurang kesahnya kahkah! Kiranya tokey warung ni tak kedekut milo... 


Tengok ni memang banjir dengan milo

Ais milo tabur... wahlaweiii



Jangan lupa pekena nasi tumpang di sini... rare ni


Suka bebudak ni dapat ratah milo haha


Tengok ni... memang rambang mata oiiiii


Macam-macam ada adoiii..... 


Tuh diaaa tunggeng jangan tak tunggeng hikss


Masing-masing makan nasi berlauk ikan aya...tapi lain2 brand hehe


Kuih-kuih pun banyak oi


Adududuu.... nasi impit satay klate styleee


Alhamdulillah, sarapan with ma abah


Otw balik singgah Pasar Besar Wakaf Bharu


Dah tibai milo tabur.. sambung lagi makan aiskrim mickey mouse


So, jangan lupa masukkan WARUNG POK LOH MILO TUNGGENG dalam list JJCM KELANTAN korang yeee!

Till then, @mek_cda




Pok Loh Milo Tunggeng
Address110, 2, Jalan Kampung Dusun, 15200 Kota Bharu, Kelantan
Hours
Open ⋅ Closes 4PM
Phone017-988 2181

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...