mek da ©™



Dear diary,

Korang simpan bawang macam mana? Stok bawang kak mek idokk ler banyak. Beli sikit-sikit je huhu. Kak mek simpan bawang guna rak cenggini. Beli kat Eco. Sape hantu eco angkat tangan kahkah.


Sebelum ni simpan bawang dlm bekas bulat bertutup. Lama-lama macam boring pulak. Harus la tukar ye idokkk :p


Bajet rak ni sangat lah murah. Made in Eco kata kennnn... satu tingkat tu RM 2.12 
Beli 4 so total RM 8.48 ajeee... boleh sgt lah hihi........


Len kali bila dh boring boleh tukar lagi takkkk hahah... ye laa korang guna brand tupperware kennn... iolsss tipuware ajeee uhukk!



Sekian, apdet dari dapur pinky2 kak mek huhu
Till then,
Mekda.
Labels: , , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Char Kway atau cakoi....... korang suka tak? Di Johor, Mr Sam You Char Kway penah tular pada tahun lepas. Baru minggu lepas kak mek sempat merasa hahaha! Tu pun kebetulan lalu area situ. Gerai ni terletak di Restoran Sri Perada, Johor Bahru. Ketika viral dulu, mmg kena beratur panjang!


Selalunya kita makan cakoi original cicah dgn air kopi kan? Sementara di Kelantan cakoi ni selalunya dimakan dgn sos kastard manis. Di johor pula di makan dgn kuah kacang sambal.


Namun, pemilik gerai Mr Sam You Char Kway ni agak kreatif. Cakoi yg dijual diolah dengan pelbagai topping. Tidak hairanlah dari gerai ini kita dapat menikmati cakoi dengan pelbagai rasa seperti chocolate cheese, peanut oreo, chocolate oreo, chocolate rice, serunding daging dan macam-macam lagi.


topping chocolate rice tema JDT


Hasil tangkapan cuba jugak yg bertopping walau hakikatnya suka yg original saja... peanut oreo best jugak!


Cakoi original berharga RM2 per set ada 3 ketoi.. besar dan gebusss.. lembut sedap gilllsss!


yang bertopping setiap satunya berharga RM2.50 seketuiiii...




sesekali layan cheese


tapau untuk budak-budak kat umah 


pilihan kak mek, original cakoi cicah kuah kacang sambal sedappp weyyy! minum pulak nes panas perghhhhh kikiki... mkn je keje


Nahhhh, tuhh dio... selang beberapa ari pegi repeat original cakoiii tak puas makan hakhak!

Kat sini juga ada dijual rojak asma, pau sambal... macam2 lagi lorrr...

Try laaa... sesuatu yang harus dicuba jika anda berada di Johor Bahru!


📍Restoran Sri Perada, Johor Bahru
🚩Berdekatan dengan Hospital Sultanah Aminah & Restoran Yassin
⏰12.30 Petang hingga 6.00 Petang (Ahad hingga Khamis kecuali Jumaat & Sabtu)
☎️ 013 – 786 9625 / 013 – 219 9766
Facebook Page : Mrsam You Char Kway
Instagram : [@mrsam2004]

Till then,
Mekda.

Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Ini pula kisah si abang. Duk ngajak mama temankan gunting rambut dekat barbershop. Siap request tak nak gunting kat kedai mamak...amboiiiiii... kemain ye selera abammm skang ye haha. Dah meningkat dewasa ni mcm-mcm permintaan ye hikhik...  ok baiklah!




Mama pun nyajak laaa papa pegi barbershop bawah opis mama jeee... 

Fendi Barbershop & The Gang!


Deco kat sini cantik tau.. i loikee... barbershop ni antara yg femes di JB. TMJ & player jdt pun penah dtg sini cewahhhh.. nk ckp pegi tempat femesss la tuuu.. padahal bawah tangga opis kak mek je kedai ni hahhaahaa...


Barbershop ni selalu je ramai customer, kena amik nombor K..


Yg benonya barbershop ni berkonsepkan barbershop & cafe. Masa mula2 dibuka dulu kak mek & opismate ade la lepak-lepak sini mkn mee sup/tomyam kalo tak silap..western pun ada... 

Ade jugak kiosk baju kanak-kanak di dalamnya.. opss itu dulu, masa pegi aritu tak perasan lak ade lagi ke tak.. tp ada juga nampak jual baju baju giturrr...

Dan lepas tukang masaknya yg selalu on off, kami dah jarang lunch sini. Sesekali ada la tapau ice blended/coffee.

Baru-baru ni ade jual burger best kat sini.. la nii dah tak de pulakkk.. huhu



Deko hipster...





Ok done...hehe


Sape yg belum tahu di mana lokasinya boleh tengok alamat bawah ye.. nak jumpa kak mek boleh naik opis tingkat atas hahhahahhahaa opssssss!

Fendi Barbershop & The Gang

Cafe
Address29, Jalan Susur Dewata 1, Larkin Perdana, 80350 Johor Bahru, Johor
Hours
Open today · 12PM–12AM


Till then,
Mekda

Labels: , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary,

18/11/2017 Sabtu lepas berlangsungnya Majlis Penyampaian Hadiah untuk mek zara sebagai tanda tamat sudah sesi tadika bagi yang berumur 4 & 5 tahun. Tahun ni zara 5 tahun! Alhamdulillah....


Semoga adik terus cemerlang di masa akan datang...


Kecik je anak dara mama ni ye hehe...


... bersama bff katanya




yayyy... dapat set alatulis hello kitty... sapa yg yay yay tu.. zara ke mama heh? :P




Majlis ni berlangsung di Dewan Raya Kg Melayu Majidee


Mama belikan bunga coklat untuk zara........ patung hello kitty dah sold out la dik uhuk uhuk.. laku keras bunga-bunga ni... kemain skang ni ye.. konvo tadika mengalahkan konvo degree haha! Mama dulu konvo degree bunga pun kena beli sendiri kekkekekek kesian !!!!

Tapi byk jugak la dpt bunga n teddy bear cewahhhhhhhhhhh haha.


oh muka mama mu yg terpaksa di black n white kan


:P


Tahun depan 6 tahun, belajar rajin-rajin ye nakkkk



RM 8 ok tak? ada 2 jenis coklat..seketui bunga n seketui patung... ok la dari malas nk buat sendiri & kena cari bahan lagi kohkohkoh


Ini gambar masa amik report book kat sekolah...


Cikgu cakap zara ok, dah pandai tulis nama sendiri
Huruf masih tertukar
Nombor pun ada lagi tertukar
Jawi masih slow
Tak pe dik boleh improve
Baru 5 tahun, slow slow lah yeee... 
add on......

Cikgu cakap adik ni nakaiiii sikit dlm kelas,
suka usik kawan
If cikgu marah, adik susah nk nangis
adik akan pandang & renung cikgu
wahhh gitu ye dikk
kalo budak lain dah nangis if kena marah dgn cikgu
... itu cikgu cakap


............... bukan mama cakap haha!

yg benonya mama dah faham sgt dgn perangai kamu ye dik..
tapi mama tahu awk budak cerdik kikiki!












Wan Adelia Izara
Permata hatiku...

Till then,
Mekda
Labels: , 0 comments |
Reactions: