mek da ©™

Dear diary, masak-masak ahad aritu... makan bersama ulam budu petai dan ikan budu masak telor dadar... memang nikmat oiii!


Resepi Udang Masak Lemak @ Gulai Kuning Udang Versi Kelantan

Bahan-bahan :-

15-20 ekor udang sederhana besar
2 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih
2 cawan santan pekat
1 sdt serbuk kunyit/kunyit hidup
1 sdb cili boh/cili kisar
1 batang timun
Asam keping
3 biji lada besar hijau/ lada hijau kelantan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit Gula melaka

Cara-cara :
1. Bawang merah, bawang putih, cili kering dan kunyit diblend sehingga lumat.
2. Campurkan semua bahan2 yg diblend ke dalam periuk bersama santan. Masukkan asam keping dan
    gula melaka. Biarkan menggelegak.
3. Masukkan udang, timun, lada besar hijau dan biarkan masak seketika.
4. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.








Till then, mekda.

Labels: ,
0 Responses
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...