mek da ©™

Dear diary,

Kisah berBBQ 4 beranak. Ulang tayang gambar yang sama je hahaha. Lokcing tu ma abah bawa dari Kelantan. Kesudahannya frozekan, seminggu baru bakar. 


Perap sikit ayam & udang dgn sos BBQ & Blackpepper ............. dan bakar!


Alang-alang tu nk review sikit tentang Lokcing Aliff ni.
  • Sos memang sedap
  • Isi ikan memang terasa
  • Rangup & Lembut



Lok Cing ALIFF 
Food Products Supplier
AddressLot 2063/A Gertak Serong Tendong, 17030 Pasir Mas, Kelantan






Till then, mekda.



Labels: , , 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Just apdet sajian dari dapur mekda. Simple-simple aje, janji kenyang.. alhamdulillah. Banyakkan mkn ulam & sayur-sayuran. Budu kena ada! hahaha.....

Gambar di atas, sotong goreng dengan sayur, ikan kerisi & patin grg, tembikai, ulam terung & timun jepun.. 


Sayur Campur goreng lada hitam


Daging rebus cicah air asam


sotong fresh!! 


Gulai Ayam....... ikan rebus goreng, ulam terung mentah dengan budu


baru perasan.. asyik mkn budu jek aku ni hahaha!!


Sayur lemak terung campur bunga kobis, sotong grg dgn sayur, ulam raja, petai, terung mentah, ikan kerisi grg garing, ikan rebus grg & ikan masin............. mmg berhantu!


Nasi Ayam


lokcing, ayam & udang bakar


kuah sayur air, ikan kerisi grg...... budu letak lada hijau untuk dijadikan ulam


mee goreng terlebih basah ngeeee



sayur lemak bayam dengan ubi keledek purple


.............. dimakan pula dgn ikan siakap bakar cicah cencaluk bersama ayam kampung goreng


roti goreng celup telur


megi siam


kerabu megi siam



bihun grg seafood


sup tulang dengan kicap jdt


ayam grg tepung bestari bersama ikan bawal 3 rasa




Nasi Ayam





Sedar tak sedar, kuat betul mkn budu bln nih... seafood udang & sotong. Kesudahannya bibir kak mek alergik ni... gatal-gatal & menggelupas! haha..................... bila semakin berumur ni nk mkn best-best pun kena pikir 40x. Hurmmmmmmmm... huhu



Till then,
mekda
#daridapurmekda
IG: @mek_cda

Labels: 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Ape la kak mek nih, resepi teh ais pun nk up kat sini kikikiki... opsss! My favourite drink.. teh beng!

Ok ni ayat google ⇩

Cha Yen (ชาเย็น) atau Thai Tea atau Teh Ais Thai adalah minuman air sejuk yang biasa dijajakan di jalanan negara Thailand ini mula mendapat perhatian orang Malaysia pada suku terakhir tahun 2015. Sebelum ini fenomena Teh Ais Thai telah melanda orang Indonesia pada sekitar tahun 2014.






Bahan-bahan:
  • Teh Thai (Kak mek guna teh timbang)
  • Susu sejat pekat
  • Susu evoporasi 
  • Air Panas
  • Ais

Cara Penyediaan:
  • Teh direndam di dalam air panas dan dibiarkan selama 15 – 30 minit. Ada sesetengah orang menggunakan air panas daun pandan.
  • Sediakan satu cawan dan diisi dengan susu sejat pekat & susu evoporasi
  • Apabila teh sudah kembang, tapis dan ambil air teh kosong sahaja.
  • Kemudian, tuang ke dalam cawan yang disediakan tadi.
  • Kacau hingga sekata dan berbuih.
  • Anda boleh minum panas atau tambah ais.

Dap erghhhhh!



Till then, 
mekda
#daridapurmekda
IG: @mek_cda

Labels: , 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary,

Ok kak mek janji, ini entry last untuk jalan-jalan Melaka 2017 hokkey ... HAHAHA!!! marah korang ekkkk kikiki :P

Saje je nk abadikan kenangan hasil tangkapan di Melaka aritu. Ole-ole untuk diri sendiri benonya kihkih.

Semua barang2 ni beli kat MEDAN SAMUDERA, destinasi ole-ole melaka giturrr..




Beg i love malacca ni kak mek beli untuk diri sendiri satu, lagi 3 tu kasi adik-adik. Harga RM10




Jangan tak tahu kak mek peminat dodol kuikui...  yg dlm bekas kecik-kecik tu kak mek beli, satu pek RM8, amik 3 RM15............... yg packing bentuk segi tiga tu dodol durian maa kak mek yg beli.... 3 pek RM10

Kak mek lebih suka dodol perisa original berbanding perisa durian...


Pes asam pedas melaka, satu pek RM5


Gula melaka 4 pek ni RM10


Pisang salai 3 pek RM10


Kuih ape ntah ni xtau nama.............. 3 pek RM10 rasanya


Belacan Kampung yg dh siap bakar, 3 pek RM10........... beli RM20


Maa kak mek beli sedozen cencaluk ni haha.. kalo beli sebotol RM5.. amik sedozen dpt la RM4.50 satu botol

Sedozen = RM54


Keychain baju kebaya yg kiut mute & fridge magnet


Fridge magnet utk koleksi sendiri haahaha!!!


Baju 'kelawar' corak batik maa kak mek punya
Harga RM10


T-shirt I AM satu helai RM15 siap cetak nama..... ade yg RM25... ikut jenis

Satu lagi baju lupa snap hehe...ok itu je lah entry ole-ole melaka. Masih teringat-ingat terompah merah tuuu.. ahhhh nyesal tak beli oii... nak pegi lagiii pleaseeeeee!! i miss all about 'malacca'. Melaka best!!! 

Sampai berjumpa lagi............ next!!!

Till then,
Mekda
Don't mess with Melaka

Labels: , , 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Dah alang-alang ke Limbongan, jangan lupa mencuba 'Laksa Popular Limbongan' ni. Allahu.. sedap betul. Serius tak tipu! Kak mek kasi 5 bintang. Kuah dia terasa sgt..........

Harga kalo tak silap RM5 satu set.

Memang tak rugi korang mencuba laksa ni. Kuahnya pekat melekat mabelosss... org zmn skang ckp merecikkk hawauuu kahkahkah ape2 je lahh... kuikui :) Nak lagiiiiiiiii tak puas mkn!!


Laksa Popular Limbongan⇩

AddressJalan Paya Ikan, Kampung Paya Ikan, 75150 Melaka, Malaysia


Korang boleh beli laksa ni di kedai kuih keria Hj Jalil & Hjh Rahmah je okay............




Till then,
Mek Da
Don't Mess with Melaka

Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™


 

Dear diary,

Kuih Keria Antarabangsa Limbongan Hj Jalil mmg dah tak asing lagi di mata masyarakat Malaysia. Sebut je mesti org tahu.. yg viral tu laa... phewww.. kemain lagi intro ko mek. Mentang-mentang lah ko dh berjaya beratur kat sini, berlagak eh? 

Hahaha!

Ku ingat kan dah lama-lama org dah tak heran dgn kuih keria berhantu ni.. rupanya tidak! Dari jauh dah nampak ramai org beratur dlm kedai tu. Tak susah pommm mencari kedai ni, betul-betul kat main road & bersebelahan masjid Limbongan. So, kalo ko guna waze konfem jumpa hakhak!



Sampai kat kedai ni lebih kurang jam 12 tengahari. Kak mek dah start beratur.. laki aku kena redha ok! haha..


Cuba kira kak mek yg ke berapa kihkih... mujurrrr dpn kak mek tak ramai sgttt!!............... dan mujur sampai ke sini lebih awal


hmmm.. layan lah


dah dekat sejam menunggu tibalah satu tray kuih keria dari arah dapur.... dlm masa 10 minit... satu tray tu dh licin... menangis la ko kak mek di bucu dinding haha..

Tunggu dan tunggu lagi!


my maa penunggu setia.. siap jumpa geng borak! cian maa.. sampai ngantuk2
Jam menunjukkan kol 1 lebih, dah kedengaran azan zohor berkumandang dari masjid sebelah.. tiba2 zara dtg ke arah kak mek dan bertanya 'mama, tak siap lagi ke.. papa kata cpt sikit'  hahahhahahahaha
Lps tu laki hakakk duk lalu lalang ... kak mek tak pandang dia pommmm... takut kena cabut kikiki


Eh tengok tu, org beratur sampai dah ke luar kedai.

Tiba-tiba satu van muncul.. masa tu lebih kurang jam 1.30ptg. Rupa-rupanya ade pekerja dia bawa 5 ke 6 dulang kuih keria panas-panas ke kedai tu... lega yg amat bila nampak kuih keria dah sampai. May be ade port lain tempat dia masak. Nak harapkan yg kat dapur dia saje mmg air mata la ko senah oiiii kuikui.................


Muka dah boleh senyum sikit... terus panggil zara suh snap muka tgh happy sbb dah nampak kuih keria hhahahhahaha ngekk


Akhirnya sampai ke garisan penamat!


Inilah dia  Kuih Keria Antarabangsa Limbongan Hj Jalil
oh, saya sgt craving kan kamu hehe


Plan nk beli 60 biji bertukar menjadi 40 je haha.. jgn tamak mekkk




10 biji bersamaan RM6


sib baik hakakkk tak cium je kuih keria ni..excited tollllll


yayy dah dpt 4 bungkus = 40 biji


Dgn muka kepuasan kak mek berlalu keluar dari kedai haha poyo.. kira 2 jam jgk la Q


dari jauh snap gambo org tgh beratur, haaaa amik ko berlagak sbb ko dh dpt


che kak che abam siap berpayung tu.... gigih kan!


byeee  Kuih Keria Antarabangsa Limbongan Hj Jalil


Rasa? agak subjektif, terpulang pd tekak masing-masing. Pada kak mek... super sedap!! 10 biji abis ngap-ngap dlm kete ... 30 bw blk jb.. 6 bg jiran, 12 my maa bw balik klate haha!

Rasa crunchy dia tu sedapppp... tak muakk!

Ternampak satu lg kedai kuih keria Limbongan yg femes...... kuih keria Hjh Rahmah di seberang sana... ex wife hj jalil ni kan?


pun ramai......... siap ade kusi tu... payung pun ade... tak de la korang berpanas kan hehe... dahsyat dahsyat penangan kuih keria limbongan ni

Ok, kak mek dh boleh blk jb dgn muka senyum sbb dh dpt kuih keria 'must try' ni hehe


Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil 

Address3123C, Jalan Limbongan, Kampung Limbongan, 75250 Melaka, Malaysia
Hours
Open today · 11AM–7PM
Phone+60 12-691 4026



Sumber: Google


Cuba jangan tak cuba.. :)

Till then,
Mekda
Don't mess with Melaka
Labels: , 0 comments |
Reactions: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...