mek da ©™

Dear diary.. eat and eat. Sate favourite, al mizan satay house


chicken kueh teow


mee celup majidee, the best mee celup in JB


Jambu asam yumss


pizza hut with buddy, galleria kotaraya




opsss... the writer :P


eh, cermin mata sape sebelah tu? hahahaha!

Till then, mekda.

Labels: 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, sejak beberapa hari ni, ku anak tirikan blog ni.. sian diaryku hehe. Busy sikit dengan projek tuttttt opsss! Ok tak pe arini kak mek corat coret sikit macam biasa la all about food kahkah. Sajian simple dari dapur mek da.


Gulai ayam amik ko gambar dari dapur terus...



Nasi lomak timun tak de


sardin!! marvelosss


Nasi Ayam thai versi derhaka 


Bubur jagung yumsss



Bubur kacang durian

Bendi berlado


Terung berlado


Sup suhun telur


mee goreng blackpepper

Till then, mekda

Labels: , 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™



Dear diary, 

Hyee uolss! Arghh... panas betul la cuaca sekarang ni kan. Rasa nak telan ais je memanjang kahkah. Amboi.. merungut ke? Sejuk tak boleh, panas pun tak boleh. Dah tu ko nak macam mana kak mek? kikiki. Idok ler merungut cuma nak bagitau jekkk.. cuaca di siang hari sekarang ni boleh mencapai ke suhu yang amat tinggi kan uolss! Kalo kat luar mata pun berpinar-pinar dah ni haa... silau! Kalo tak bawa cermin mata hitam memang boleh jadi murung uolss hahaha.. wahhh gituu kata kooo.. 

Sebut pasal 'sunglasses' atau cermin mata hitam ni, tetiba teringat dah lama tak beli spek mata baru. Cewah! Ayat poyo mengalahkan datin-datin :P  Ok ke idok cermin mata kak mek tu? Sunglasses lama tu. Emm ke tak kena dengan muka? Jangan pandang remeh tauuu.. penting tau memilih cermin mata yang sesuai dengan bentuk muka ni. Jangan tersilap memilih Sunglasses, kang tak pasal-pasal muka ko nampak macam ape ntah muhahahha!!

Ye lah, cermin mata hitam ni bukan aje berfungsi untuk melindungi mata dari sinaran terik matahari je, malah ia juga boleh menjadi aksesori untuk bergaya giturrr.. perghhh feeling-feeling remaja gitu! 

                                                                           Sumber: Google

Sehari dua ni kak mek tengah gigih mencari cermin mata baru (untuk dibawa bercuti opssss!!! shttt). Kadang tak de masa la nak cari kat luar... sib baik kat Zalora ada jual uolss! Sekarang ni ada yg 'new arrival'. Cantik! Berkenan gilerrr, emm tapi tak tau sesuai ke tak ngan muka kak mek nih kuikui. Tu yang penting memilih kaca mata yang sesuai dengan bentuk muka. Cer korang tengok sini Best Sunglasses For Women


Cantik-cantik kan? Keliru nak pilih yang mana.

Kak mek macam berkenan dengan yang ni ⇧
...... dan juga yang kat bawah ni ⇩

Cantik! Tak mahal pun ni, cukup dengan bajet kak mek yg tak seberapa ni kahkah :P





Entahlah, macam suka yang 'oversize' hahaha... cam comel je cam cantik je kikiki..........

Kalo korang mempunyai bentuk muka persegi, seeloknya pilih cermin mata berbentuk oval atau mempunyai sudut melengkung. Sebab apa? Cermin mata berbentuk macam ni boleh menyamarkan bentuk rahang dan tulang pipi supaya nampak lebih lebar. Haaa, macam kak mek nih la. Muka petak-petak kahkah!





Kalo korang mempunyai bentuk muka bulat, silalah pilih cermin mata berbingkai lebih lebar dari muka korang sebabnya ia akan menjadikan muka korang lebih tirus dan pipi nampak lebih kurus gitu wakaka! Yang penting kurus :P Seeloknya  jangan pilih cermin mata yang mempunyai bingkai bulat.


Kat Zalora ni macam-macam pattern korang boleh pilih. Rambang mata! 


Uolls yang mempunyai bentuk muka segi tiga, cermin mata berbentuk 'cat eye' atau melebar ke bahagian atas amat match sangat untuk korang sebab bentuk cermin mata sebegini akan menyeimbangkan bentuk muka korang tau! Bentuk kaca mata berbingkai persegi panjang pun ok jugak untuk uolss yang mempunyai bentuk muka sebegini.

Hmm... ramai yang gagal memilih kaca mata yang sesuai dengan bentuk muka. Haha bunyi macam keciwaa sangat la kak mek nih haha... tak yah susah-susah! kenali bentuk muka korang then pilih je kat Zalora nih. Korang klik je kat kategori mana yang korang rasa sesuai dengan bentuk muka korang. Senang!!! Tak yah pening-pening survey kat luar huhu :) 


Yang penting kaca mata korang tu tidak terlampau kecik atau terlalu besar. Pilih sedang-sedang je uolss barulah nampak lebih sempurna... cewahhhh!!

Till then,
Mek Da









Labels: , 2 comments |
Reactions: 
mek da ©™

(kredit gambar: IG@nasikakwookperling)

Dear diary, wah nampaknya nasi kegemaran kak mek ni tengah trending di JB sekarang ni.
Nasi kak wok! emm dap erghh :p

Kalo kat Kelantan dah tak heran dah nasi nih kan kuikui... 

Sebelum ni kak mek penah review nasi kak wok di JB:-
  • Nasi Kak Wok, Mek Singgang Kg Melayu
  • Nasi Kak Wok ADS Corner, Kebun Teh

Dua-dua tempat ni pun memang WIN!

...... dan ini ade satu lagi kedai baru bukak di JB. Terletak di Taman Perling dengan  menu utama ialah Nasi Kak Wok dan teh tarik madu. Terdapat juga pelbagai menu Kelantan di sini antaranya nasi gulai ikan kering, nasi berlauk ikan tongkol (gulai kuning), air mangga susu, laksam, colek pauh dan kuih muih kelantan. Bunyi macam best kan!!





OK gambar2 bawah ni kak mek amik melalui IG @nasikakwookperling


uihhh dap nyerrr



meleleh..... padu!




21/1/2018......... kak mek ke sini memburu nasi kak wook perling pulakkk cewahh haha.......


waa.. klasik almari tuu...i loikeee... kedai bertemakan kopitiam klasik



kak mek oder:-

nasi kak wook
air mangga susu
laksam
kuih cek mek molek



member-member opis makan nasi kerabu & teh beng madu



tuan tanah :P

sekadar review: harap dapat improve teh beng madu & ayam goreng.......... caiyok2! apepun best! 


Nak tau kat mana? boleh rujuk alamat di bawah:-

Dibuka setiap hari kecuali Isnin
Waktu operasi: 10.30 pagi hingga 5 petang

Till then, mekda.

* Dengar-dengar nasi kak wok di Pasir Gudang pun boleh tahan sedapnya. Kak mek lom cuba!

Labels: 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, 

Deko bajet semput untuk bilik tidur anak dara kak mek. Tema hello kitty la konon........ kahkah.

Yang benonya byk brg lama. Cadar tu pun dah bertahun. Langsir je yg baru!! huk alos :P



Kalo diikutkan byk brg tema hello kitty ni kat umah, tapiiiii........byk yg dah rosak dan hilang! 


Layankan... tema favourite anak ke mak ni? haha


Suka lettewwww... bilik yg hari-hari bersepah, penat mak nak kemas oi




Kalo nih bukan rumah sewa, dah lama kak mek panjat dinding cat warna pink. Wallpaper? belum timbul mood lagi nk tepek kat bilik ni...... ade plan nk tepek wallpaper pinky2... nanti lah hihi..

Till then, mekda.

Labels: , , , 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™
Dear diary,

Eat and eat ☺☺☺☺


Craving Satisfied. The return of Beef Prosperity Burger 



Cuaca yg sejuk seminggu dua ni... pekena megi celup, mabelosss uolss


Roti pelangi viral 


Lunch at Galleria, Kotaraya.............. kerabu mangga


Nasi Ayam Kak Ros, Galleria



Hokkaido Baked Cheese Tart
RM5.80 seketui


Till then, mekda.


Labels: 0 comments |
Reactions: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...