mek da ©™

Dear diary,

Pantai Cenang, Langkawi.

27.4.2018 (Jumaat)


Sorry korang, asyik spam dengan citer Langkawi je hahaha! My diary hokkehhh :P



Budak-budak suka boleh main pasir.. nak mandi tak boleh! kenapa? time tu matahari masih kat kepala... malas nak layan kkekekek








Masa kitorang pegi sini, ada event apa ntah.. rasanya games bola pantai. Mek saleh dan mat saleh kemain ramai. Ade liputan dari Astro. Huh boleh cuci mata hahahaha!!


Luas pantainya............ tenang. Cuma bagi pendapat kak mek pantai ni agak sesak dan ramai orang. Happening sangat uolss! Sampaikan tak jumpa jalan keluar hahaha. Kedai-kedai pun banyak di sekitar pantai ni. Lagi best sebab ada Uptown!


motor sape tu?


pinjam ye tuan!



depan hotel tepi pantai



kemain my maa and abah kuikui



sesi poyo...........


Keindahan pantai.........

zai zai zai zai


Bunyi desiran ombak umpama degupan jantung yang berzikir tanpa henti.


Buih-buih di tepi pantai begitu banyak tetapi hilang begitu sahaja... sia sia


kadang-kadang nampak dua warna air yang berbeza.............


meneliti garisan antara langit dan laut.....


ia nampak nyata tapi mustahil untuk aku ke sana........  sedangkan langit dan bumi dahulunya satu.


Sebab tu aku suka pantai......... sambil belajar bersantai-santai.......

Don't worry beach happy

Cewahhhhhh!


With my love..........


Kenangan tercipta,

bersambung........................................

Till then,
Mekda





Labels: 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™


Dear diary, 

Perniagaan Haji Ismail Group, sebut je mesti orang akan terbayangkan coklat ! Pinggan mangkuk bla.. bla.. bla..



Ok ni Kompleks HiG yang baru & lagi besar.

Plan asal nak shopping coklat hari ketiga sebelum balik. Tapi tak bolehhhhh... hari tu dan tang tu jugak kena masuk. Konon nak survey je dulu tapi dah tak macam survey je gayanya. Macam-macam coklat ko angkut mek hahaha! Arghh gila arrr :P

Ikutkan semua kedai nak masuk dan hari-hari nak pegi kedai coklat kikiki.


First pegi HiG yang tempat baru & lagi besar tu... 



acah-acah memilih ker tu? ahakss



try coklat kelapa ni... manis leting weyyy




Hari esoknya pegi lagi HiG yang tempat lama punya. Kecik sikit yang ni tapi ok la... lagi banyak pilihan berbanding kedai-kedai lain. 


Tutup mata!!!


Kat HiG ni mek beli coklat, losyen gamat, kain batik, kain pelikat, t-shirt dan ade la sikit barang dapur. Bajet tak berapa banyak ahaksss.. beli coklat je lebih sikit kahkah. Pinggan mangkuk tu tengok-tengok je huwaaa :P



Eh sempat lagi posing tepi jalan. 

Dah penat pusing tempat shopping, singgah surau berhampiran Medan Selera depan Kompleks HiG yang baru. Ok nextttttt.................. ke mana pula agaknya ye!! Stay tune guys :)

Till then,
Mek da




Labels: 1 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary, 

Hari kedua di Langkawi masih lagi diteruskan dengan berkunjung ke gerai Laksa ikan sekoq yang paling femes kat Langkawi ni. Kata ke Langkawi untuk makan khennnn... haruslah jejak ahakss!


Terletak berhampiran Airport Langkawi. Senang cakap tepi airport tak pun disebut Pantai Airport. Betul ke idokkk? 

Sambil makan boleh tengok kapal terbang landing gitu hahaha poyo sgt!


Yang benonya banyak gerai laksa kat area ni.... korang boleh pilih mana satu nak terjah. Rasa? dijamin kaww hikhik.... ikut tekak mek, kuahnya memang sedap. Serius tak tipu cuma ikan sekoq tu tak makan sangat hehehe :)

Alhamdulillah, kena dengan tekak ma dan abah jugak. Mereka suka sgt laksa ni, sampai hari ni duk teringat!!


Seperti biasa, adegan posing sampai muntah tu wajib ahaksss


Ikan sekoq kak mek punya... complete dengan kepala sekali kekkekekke

Kuah pekat lite lite memang terasa :)


View tepi pantai.............


Selain laksa, menu lain pun ada. Antaranya pasembor, rojak buah, bihun sup, cendol, ABC, air kelapa dan kalo nak makan masakan panas macam mee goreng pun boleh rasanya hikhik... lupa nak tanya tapi tengok menu macam ada huhu.


Abc sejukkan tekak..............


the best PASEMBOR


Yayy! craving satisfied haha :P


Bila dah dapat rasa... emm power babe! ALHAMDULILLAH

Bagi penggemar Laksa utara pasti meleleh ailio. EH. hahaha!

Ok lah, bersambung.................................


Till then,
Mekda

Labels: 0 comments |
Reactions: 
mek da ©™

Dear diary,

Seterusnya kami ke Tapak Kawasan Beras Terbakar. Kat sini tak payah bayar, masuk free je hehe. Mengikut sejarah, beras terbakar ini merupakan salah satu bukti sumpahan Mahsuri.

Haruslah jugak kan pegi tempat-tempat bersejarah ni... alang-alang dah sampai sini huhu :)




Kawasan beras terbakar telah dipagar sebagai tanda letaknya tapak kawasan beras terbakar.


Pengunjung dapat melihat sendiri kewujudan beras terbakar...


Sejarah beras terbakar


Tapak kawasan 


Di sini juga terdapat gerai-gerai kecil yang menjual pelbagai barangan seperti kain batik, produk berasaskan gamat dan cenderamata seperti keychain dan fridge magnet.

Tengok tu kemain busy my mum... cari apa la tu hahaha.......



Kak mek borong gamat dekat sini


Pelbagai produk berasaskan gamat dengan harga yang amat berpatutan


Cantik kan rumah ni? suka suka............. 





Beras terbakar
AddressKampung Raja, 07000 Langkawi, Kedah
Hours:  Open 8:00AM Closes 5:30PM











Satu lagi tempat bersejarah ialah Kota Mahsuri. Terletak lebih kurang 12km dari Pekan Kuah.

Harga Tiket KOTA MAHSURI

Pelawat Dalam Negara ( pemegang my kad)
  • Dewasa rm 12.00
  • Kanak-kanak rm6.00

Pelawat Luar Negara
  • Dewasa rm 17.00
  • Kanak-kanak rm 7.00



  • Alamat : Jalan Makam Mahsuri, Kampung Mawar, 07000 Langkawi, Kedah.
  • Nombor Telefon : +60 4-955 6055
  • Waktu Operasi : 8:30 a.m – 6:00 p.m 
  • Facebook : Kota Mahsuri


Makam Mahsuri merupakan tempat di mana ikon lagenda Lagenda Langkawi dikebumikan. 



Perigi Mahsuri


Rumah Kedah



Lagenda  sumber: wikipedia

Mahsuri adalah anak perempuan kepada pasangan yang berpindah dari Phuket ibunda mereka ke Pulau Langkawi untuk mencari kehidupan yang lebih baik. Dia adalah yang paling cantik dalam semua Langkawi dan berkahwin pahlawan Wan Darus (atau Wan Derus). Namun begitu, suaminya terpaksa berperang dengan Siam menyerang, meninggalkan Mahsuri ketinggalan untuk menjaga dirinya sendiri. Ia adalah pada masa ini bahawa Mahsuri berkawan dengan seorang pengembara muda yang bernama Deraman. isteri ketua kampung Wan Mahura cemburu dengan kecantikan Mahsuri. Dia menyebarkan khabar angin bahawa Mahsuri tidak setia dan mempunyai hubungan sulit dengan Deraman dalam ketiadaan Wan Darus. Akhirnya, khabar angin berkembang cukup kuat bahawa penduduk kampung secara terbuka menuduh beliau berzina. Mahsuri mengaku dia tidak bersalah, tetapi tiada siapa yang percaya dia.Mahsuri adalah diikat dengan pokok (atau tiang) dan ditikam sampai mati tetapi ia tidak berjaya. Selepas setiap percubaan pelaksanaan gagal, Mahsuri memberitahu mereka untuk membunuh beliau dengan 'keris' keluarganya. Apabila dia ditikam, darah putih mengalir dari luka, menandakan dia tidak bersalah. Beberapa burung terbang di atas dia untuk menutup tubuhnya. Nafas mati , Mahsuri mengutuk Langkawi mempunyai tujuh generasi nasib malang. Kerajaan ini kemudian diambil alih oleh Siam. Penduduk kampung di Padang Mat Sirat dibakar sawah padi mereka sendiri dan untuk tidak membiarkan membiarkan mereka jatuh ke tangan Siam.


Ok bersambung..........................

Till then,
Mekda





Labels: 0 comments |
Reactions: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...