mek da ©™

Dear diary, Puding roti! favourite jugak nih. kalo ade roti yang hampir2 nak expired tu jangan la dibuang dulu ye... leh buat puding hehe. Selalu jugak buat ni. Sebelum ni penah jugak share resepi kat sini... tapi bercorak marble. Kali nih bercorak caca marba campur2 hahahaha!!!! buruknya alahai...


Resepi puding roti colourful :-

4 keping roti
2 biji telor
1/2 cawan susu pekat
1/2 tin susu cair
Serbuk agar-agar/agar-agar tali 1 paket
1/2 cawan gula
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air
Bahan pewarna


Labels: 0 comments |
mek da ©™

Dear diary.... Pizza roti gardenia la konon... tapi guna roti brand lain hahaha... aci tak? sorry guna bahan yang ada kat umah jek kihkihkih. Dah lama simpan resepi.. baru ade mood nak buat.

Resepi Pizza Roti Gardenia:-

Untuk base:-
  • 4 keping roti x kisah brand ape (mek guna brand Top Baker)
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu segar/susu cair
  • (Semua bahan di atas diblend hingga sebati ok)

 Untuk topping:-
  • Ikut suka, mek guna sardin, hotdog & cheese




Cara-caranya:-

  • Base yang dikisar tadi dituang dalam pemanggang happy call.
  • Bahan-bahan topping ditabur atas base.
  • Bakar dengan api kecil lebih kurang 10-15 minit.



Taraaa..dah siap.. 



Sedap dimakan ketika baru masak.. cheese still cair2 gituewww hehe..  

Labels: 0 comments |
mek da ©™


Dear diary... first time buat ni sebenarnya. Abaikan jika rupa apam susu ala mek da ni tak berapa nak gebu gebas. Hahaha!!


Moh la kiter semak resepi.

Bahan-bahannya:-

  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 sudu besar ovellet
  • 4 sudu besar susu pekat
  • 2 cawan tepung gandum
  • Sedikit esen vanilla
  • Bahan pewarna ikut suka
Cara membuatnya:-

  • Blend telur, gula, ovellet dan susu pekat hingga sebati dan sampai betul-betul gebu.
  • Masukkan esen vanilla dan tepung.
  • Gaul sampai sebati.
  • Bahagikan adunan mengikut warna kesukaan.
  • Masuk dalam acuan.
  • Kukus selama 30 minit/sehingga betul-betul masak.






kihkihkih... see, gebu ke tak? hahaha... tak berapa nak gebu gebas sangat kan tapi rasanya lemak-lemak manis sedap okehhhh kikiki... 


Bolehlah buat minum petang or sarapan pagi. Ngeeeee :)
Labels: 0 comments |
mek da ©™

Dear diary... meeraland, playground dlm building yg boleh dikatakan ok jugak la untuk bawa budak2 main. Kalo xde nak pegi mana2 hari minggu tu leh la bawa dorang ke sini yek.. hihi. Best sangat2! Happy jek dorang main. Indoor playground ni terletak di dalam pasaraya Tesco Extra Plentong,Johor Bahru. Sambil2 pegi shooping tu boleh la bawa anak2 main kat sini. Tiket masuk hanya Rm10 seorang, boleh main selama 2 jam. Untuk penjaga Rm1. Ok la kan.. kat dalam ni juga ada disediakan cafe untuk makan-makan.. mana la tau kot sambil menunggu anak tu leh la lepak2 makan sini hehehe... tempat pun luas..... makin kembang la sayap budak2 ni berlari ke sana ke mari. Xpe la janji dorang happy kan!

Labels: 0 comments |
mek da ©™
Dear diary, potluck raya haji with BFF. Wahh... sejak aktif bergroup wassap ni asyik jumpa jek kitorang nih kikiki. Ade je plan nak buat itu ini. Last jumpa masa raya puasa...raya haji jumpa lagi. Memang tak dapat dipisahkan lah kitorang nih. Haha..walaupun kejap, tetap gathering kitorang nih setiap kali balik kampung. Huhu. ALHAMDULILLAH. 

Al kisah perjumpaan kali ni berlangsung kat umah my mum. Jumpa raya pertama plak tu.. sebelah petang jam 5. Ok lah.. time tu org semua duk sibuk2 potong lembu (sibuk masak sebenarnya haha) tapi plan kitorang tetap berjalan hikhik. Dyra, zura, sue, che ma, watie adalah org yg sama. Kami bff masa zmn form 5 .. kelas 5 sains kejuruteraan... smkmm year 1999. Geng kami ni gila2 jgk haha. Ade lagi geng yang tak dapat join sebenarnya. Sit, tini & huda.. miss u!  xde rezeki nak jumpa kali nih.

Ok citer pasal potluck... aritu mek masak soto tulang, my mum masak kari ayam, mek oder roti jala, mek buat puding trifle request by bff.. Antara menu yang dibawa oleh bff, dyra air koktail, sue spagetti, zura cup cake & che ma jeruk madu penang. Thanks guys! Semuanya sedap-sedap. Best dapat makan ramai-ramai. 

After borak2 dan makan-makan, sesi wajib dan paling best.. berposing! Haha poyo jek kan. Kali ni acah2 outdoor photoshoot la konon. Kat tepi sungai belakang umah mek jek pun. Hahahaaa... mcm2 gaya. Sebenarnya byk lagi gambo.. pilih2 jek tepek kat sini. Hakhak. Mmg sweet memory lah.. sayang korang semua. Paling tak boleh lupa... hijau menjadi tema kite pada aritu tu... biarpun ade yg tak pakai kaler ijau... hikhik.. its okay. Plan kite tetap menjadi. ok next plan..... peep! muah ciked.


happy moment with BFF

candid! auwww

satu-satunya geng lelaki yg join.. mizie. & wife. thanks sudi datang.


oloh romantiknya dio hehe..


FRIENDSHIP IS EVERGREEN!! #bff4ever
Labels: , 0 comments |