Dear diary, hari ni nak share resepi Ayam Percik Kelantan. Bulan-bulan puasa ni pekena ayam percik memang merecik lah ye kuikui. Gambar ayam percik di bawah adalah hasil air tangan encik husband pada hari pertama puasa aritu. Laaaa.. ingat mek yang buat. Pun boleh... kakaka!
BAHAN-BAHAN:
1kg ayam - belah 4
BAHAN PERAPAN:
5 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2.5cm halia - kisar
Sedikit garam
BAHAN KUAH:
500ml santan
10 ulas bawang merah
2.5cm halia
1 batang serai
3 tangkai cili kering
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Kisar bahan perap dan perapkan bersama ayam selama 30 minit.
2. Kemudian, bakar ayam yang telah diperap tadi hingga masak. Ketepikan.
3. Untuk membuat kuah; kisar kesemua bahan untuk kuah kecuali santan & asam keping.
4. Kemudian tumis tanpa minyak di dalam kuali hingga garing dan terbit wangi.
5. Masukkan santan, asam keping dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati dan biar kuah mereneh hingga pekat.
6. Angkat kuah dan tuang di atas ayam. Sedia dihidangkan.
*Tetiba teringatkan ayam percik roundabout Pasir Mas.. dap ohhh
Till then, mekda.