mek da ©™
Akum..hari nih aku dapat satu email..info nih bagus utk dikongsi bersama..kdg2 kita tak tahu kan termasuk aku...huhuhu...jangan ambil mudah, tapi fikir-fikirkanlah...
Kedudukan jerawat dan info:

DAHI
Haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan, mungkin terlampau letih.Stress Kumpulan ini biasanya panas baran Nasihat : Pupuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yg cukup dan minum air banyak (kalo aku tdo awl..bangun lambat..heheh)

HIDUNG
Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidak normal Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi

DAGU
Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca drpd haid yg tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

PIPI KIRI
Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN
Fungsi paru-paru mungkin tidak normal

PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN)
Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.

hehehe...jerawat oh jerawat
mek da ©™
Adoi mak streesnyer la weii..pening kepala hotak aku tak tau kenapa..semenjak 2 menjak nih berserabut kepala hotak aku nih.hehehe..bosan pun ader...dh byk ari dah x layan blog...xtau nk citer haper...actually byk kje...aduss..hah? dh dpt 1 idea...tag dari wanei...huhu...nk try la...nampak fun jek..huhu..i cuba yer...
Rules: It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours, and tag twenty people.Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real...nothing made up!

1. What is your name ~ shahida
2. A four Letter Word ~ shut!
3. A boy's Name ~ shamsul
4. A girl's Name ~ sasha
5. An occupation ~ soldier
6. A colour ~ silver
7. Something you'll wear ~ spendol...kahkahkah!
9. A food ~ steamboat
10. Something found in the bathroom ~ shampoo
11. A place ~ singapore
12. A reason for being late ~ shopping (lunch hours..eee)
13. Something you'd shout ~ shit!
14. A movie title ~ senario the movie
15. Something you drink ~ sirap
16. A musical/band group ~ slam
17. An animal ~ snails
18. A street name ~ sentosa street, JB
19. A type of car ~ suzuki swift sport! wow...!
20. The title of a song ~ stupid s

huh..makin nk pecah kepala aku nie wei..tulun..tulun...
okay..rasanya mcm nk mengetag kwn2 la..
mereka yg terkena adalah (sila semak nama anda)haha..
1.@myle@my
2.Fiza fidi : Everlasting love
3.MY WORLD -WAN15
4.Big Mama Bukhari

hehe...selamat memerah hotak okeh!
thank kiut!..huhu
Labels: 2 comments |
mek da ©™

Resah yang ku
Ubah dalam kata
Melukiskan kesunyian
Tanpa engkau aku tak mengerti

Meski
Pagi itu menatapi
Akan sunyi tanpamu
Menemani aku sepi

Tanpa.. Cintamu aku resah
Tanpa.. Kasihmu aku hampa
Tanpa.. Dirimu aku mati
Hohoo…

Tanpa.. Cintamu aku resah
Tanpa.. Kasihmu aku hampa
Tanpa.. Dirimu aku mati
Hohoo…

Tanpa.. Cintamu aku resah
Tanpa.. Kasihmu aku hampa
Tanpa.. Dirimu aku mati
Hohoo…

Kini benar-benarku rasakan
Dalam benuk hatiku tanpamu
Ku tak mengerti
Takut
Takut jauh dari dirimu
Kan kau tinggalkan aku sendiri
Tanpamu ku mati
hohoo…

Resah yang ku
Ubah dalam kata
Melukiskan kesunyian
Tanpa engkau aku tak mengerti

Tanpa.. Cintamu aku resah
Tanpa.. Kasihmu aku hampa
Tanpa.. Dirimu aku mati
Hohoo…

Tanpa.. Cintamu aku resah
Tanpa.. Kasihmu aku hampa
Tanpa.. Dirimu aku mati
Hohoo…


Hehehe...layan jap..
Labels: 2 comments |
mek da ©™



Akum...waaaaaaaa..sebuk..sebuk..sebuk..xsempat nk layan blog..actually byk benda nk citer tp dh ilang semua idea 2-3 ari lps..hik..hik..hik..ops..sebelum tuh nk ckp yg aku diserang demam misteri minggu lps. Demam misteri itu telah berjangkit pada hubby aku lak..(cian dia MC 2 ari) ..huh..apesal we called "demam misteri "..??Xder aper la cuma gimik jer..may be sbb perubahan cuaca skang..panas sgt..sampai timbul bijik2 merah kt muka ngan badan aku..huh panas toll...nk tdo mlm xleh..aku ingat naik campak..demam biasa jekk..Hubby aku pi klinik swasta dia kasi ubat demam jer..pi klinik kerajaan lak dia amik darah..bagi ubat K.K jek..erm harap2 xkan berlarutan lagih...adoi panasssss!

Okay nk citer, skang nih bz ngan Projek ISO 9000. Benda nih aku kena handle.Pening! Ari2 kena ngadap benda nih..al-maklum nk tlg company bg mendapatkan persijilan ISO..huhuhu..hah tu dia di antara dokumen2 yg wajib aku sediakan dan prepare as soon as posible...alamak byknya xley la nk ronggeng kt opis..tulun..

~ NON-CONFORMANCE PRODUCT
~ PRODUCT SAMPLE INDENTIFICATION AND TRACEABILITY
~ CALIBRATION
~ INSPECT TEST STATUS
~ PURCHASING
~ SUPPLIER / SUB CONTRACTOR ASSESSMENT AND APPROVAL
~ SUPPLIER / CONTRACTOR PERFORMANCE AND RATING
~ MATERIAL SAFETY DATA SHEET
~ MANAGEMENT OF CHANGE
~ CONTROL OF DOCUMENTS
~ CONTROL OF RECORDS
~ INTERNAL QUALITY AUDIT
~ CORRECTIVE AND PREVENTIVE ACTION
~ MANAGEMENT REVIEW
~ CONTRACT ADMINISTRATION
~ CUSTOMER SATISFACTION
~ HANDLING OF MATERIAL / CHEMICALS AND BUILDING MATERIALS
~ CONTROL OF CUSTOMER PROPERTY
~ PACKAGING AND PERSERVATION OF MATERIALS STOCK
~ TRAINING AWARENESS AND COMPETENCE / HUMAN RESOURCES
~ COMMUNICATION AND CONSULTATION
~ INCIDENT / ACCIDENT REPORTING INVESTIGATION
~ LEGAL AND OTHER REQUIREMENTS
~ ANALYSIS OF DATA

" So....boring..tp nk buat cam ner..dh tugas..i have too.." kata mama...hehehe..
Labels: 0 comments |
mek da ©™
Non, Onah ngan Cepet..hehe..
Kak Non

Cepet

Onah

Waaa..mn aku..huhu..xnak enter frame sbb time nih muka aku buruk sgt2..xmauuuuuu!!! Nih gambar semalam ( office crazy time...) sebelum drama perpisahan ngan Kak Yatt@Non..huhu..sedihh..kitorang stay kt opis smpai matahari dh turun sbb nk berdrama nih...hehe..

Your Love is Ur Heart, Your heart is Ur Spouse ,
Your spouse is Ur Future ,
Your future is Ur Destiny ,
Your destiny is Ur Ambition,
Your ambition is Ur Aspiration ,
Your aspiration is Ur Motivation ,
Your motivation is Ur Belief ,
Your belief is Ur Peace ,
Your peace is Ur Target ,
Your target is Heaven ,
Heaven is no fun without FRIENDS !!!
Labels: 3 comments |
mek da ©™
" Nak kasi aper kat Kak Y ekk.."pikir punya pikir sampai nk pecah kepala..dh dapat satu idea..hehehe..yer Kek Coklat yang biasa aku bikin tuh jer la yg senang..korang mesti tertanya untuk aper kasi dia? siapa Kak Y tuh?..Actually Kak Y member opis aku"last day" kje kt sini ari nih..ingat nk bagi hadiah..tp xtau lak nk kasi aper..senang2 aku buat kek jer la kasi dia..hehehe..ok tak?
xreti sgt buat kek nih..tp boleh la utk mkn2..so ptg smlm lps balik kje..terus berkejar ke Giant..cari bahan untuk buat kek..masa kt Giant tuh xsempat nk tgk brg lain (biasa suka tinjau2 dulu aper barang bagus punya..)..terus amik aper yg aku nk beli, bayar pastu terus kuar.Al maklum aku rush sbb nk tonton SPA-Q..HEHE..lgpun penat gilerr..tp masih bersungguh nk buat kek untuk Kak Y..Rajinkah aku??wawawa..we..wekk..

Kek nih aku bikin 2 bijik..satu untuk Kak Y..Satu untuk aku..heheh..tp aku xsuka sgt kek coklat..nak je aku tapaukan abg aku buat pi kje..leh mkn ngan member2 dia..
ermm..sedih lak weii ari nih Kak Y last kje...padahal dialah orang paling lama kt company nih..aperpun..kiter tetap kwn cam dulu kan...Friendship Never End.....
* Hepi sbb ari nih Kak Y kasi 'gift'..leh la tayang kt work station aku.
Labels: 1 comments |
mek da ©™
Akum hai korang..rasanya dh 2-3 ari aku tak berceloteh ekk..ha(x1) ari neh aku nk ubah topic sikit la..xtau nk citer haper so aku upload la gambar orang opis aku neh..konon2 nk introduce la..erm gambar yg kt atas tuh kunun2 gambar Board of Director la (BOD)..ha (x2) tugas aku lak menjaga hal ehwal salah seorang orang2 tua di atas...ops jgn silap tau..aku bkn bekerja di rumah org2 tua..hehehe..org tua yg aku maksudkan tu ialah nama dia..............(xmau ckp)..yg pakai spek tuh..eh ader 2 yg pakai spek ekk...ok yg sorang tuh pakai topi koboi..kitorang panggil dia koboi..ee..tp dia bkn bos aku...yg sorang lg tuh..yg pakai spek gak..hahaha..dia managing director kami yg lemah lembut orangnya...kihkihkih..bos segala bos plak yg hujung sekali sebelah kanan..tokey cina maaa..yg lain mls nk cerita (very sensitive issue hehe..) Ops ! gambar di atas di ambil sebelum team opis mengadakan presentation untuk projek ISKANDAR MALAYSIA @ Wilayah Pembangunan ISKANDAR di IRDA Johor.
Ha (x3)..nih dia kwn2 aku kt opis..yg paling dpn BOD la..yg pakai baju kaler pink tuh bini bos segala bos..tp dia director gakk..yg lain2 tuh of course member2 opis la..yg kecoh tiap masa..havoc sini sana..barisan tgh dari kiri aku perkenalkan kak Ekin (kt opis org panggil dia Onah )..sebelahnya plak zura (kitorang panggil dia Cepet ) sbb mata dia sepet..huhu..pastu sebelahnya plak Kak Yatie a.k.a Kak Non..heheh..ops masa tuh kak non tgh peknen mcm aku gak time tuh peknen..poyo tak muka aku..ala yg duduk sebelah nyonya tuh la..hehehe..kitorang semua nih bahagian Admin dan HR..OK yg kt belakang tuh plak cina-cina..Account department..aderr sorang anak bos kt situ....hehehe..mcm2 la..Senang citer aku kdg2 best kje kt sini..kdg2 KO..ntah la ..tp bila pikir2 sampai bila ekk..waa..aku sedih bila mengenangkan aku yg belum berjaya mendapat kerja gov (perlukah setiap org yg berkelulusan 'U' menjadi org Gomen? ) pikir2 kan..hehehe..aku pun dh pening.

Labels: 3 comments |
mek da ©™
Huhuhu...inilah gambar terbaru papa dan mama Haikal...poyo tak..? Hubby siap kutuk lg bila tgk gambar neh..jahat tul papa ekk..cian mama...bila tgk gambar nih ingat lak sambutan ulangtahun perkahwinan thn lps..040608....syahdunya..kehkehkeh..xsabar nk celebrate untuk second year lak..iii.ops..nih kek thn lps...sodappnya..
erm..kalo thn lps celebrate kat umah jek..thn nih kt mn ek..mama kena pikir dulu..kali nih nk bawak anak sekali nehh..maklum la dh ader anak katakan..saper lagi kalo bukan Adam Haikal pujaan hatiku...




Labels: 4 comments |
mek da ©™
Semalam aku g pasar borong...huh..tinjau punya tinjau byk lagi rupanya lelongan buah limau mandarin di pasaran..uhh sedapnya..so beli jek la sbb aku nih pantang tgk buah limau nehh..mmg xpuas mkn..maklum la musim2 raya cina nih mmg banyak la limau nih ekk..aku nih mmg hantu limau nyerr..mcm thn lps bos ader kasi kt staff sempena CNY tp thn nih xde plak..so nk mkn kena la cari sendiri hikhik..sbb aper bos x kasi thn nih ekk..agaknya sbb dia dh kasi aku bonus satu bulan gaji kot..so kena la g beli sendiri..hahaha..

Actually..aku cuma nk bgatau yg buah limau nih betul2 mengungkit kenangan aku pd thn lps..cewah jiwang abis ayat..bkn per..kalo korang nk tau..masa aku pregnant kat Haikal thn lps..inilah di antara makanan yg paling aku suka ngap..huhu..dgn kata lain..mmg aku suka mkn buah limau time tuh..satu kotak mandarin mmg aku sorang yg abiskan..hubby aku mmg x sentuh langsung..kalo beli sekilo dua pun aku sorang yg abiskan.Terukkah aku? Huhu..
Tgk gambar nih..huh sedapnya buah limau nih..yer la time tuh aku selalu pening2..so dpt la menghilangkan loya2..sbb dia masam manis..

P/s: jgn makan byk sgt nati cirit birit..heheheh!!!


Labels: 2 comments |
mek da ©™
Cewah..Haikal dan papanya..sama tak muka cuma Haikal lagi comel daripada papa...hahaha..jgn marah bebeh...gambar nih diambil setelah kami penat berjalan g majlis kawin sepupu aku..erm nih masa CNY..chinese new year...masa nih Haikal dh 2 bulan..baru semalam kena cucuk kt peha kiri lak cian dia...
Muka nk nangis nihhh...

Nih la pose Haikal yg paling comel dan kiut miut...dlm kete tuh masa nk g umah Mok Tok..eee...masa tgh tggu tok mama beli brg kt kedai...erm bila dh masuk umur 2 bulan nih Haikal dh pandai senyum-senyum..sengeh-sengeh..kdg2 kuarkan suara dgn kuat sekali...begitulah Haikal yg semakin membesar nih..iii..cyg tol anak mama nih..windu sgt2..


Labels: 2 comments |
mek da ©™
Eh..eh anak mama dh berumur 1 bulan rupanya..dh besar anak mama nih ekk..26/12/2008..genaplah umurnya 1 bulan..erm dh kena bawak g klinik ..kena cucuk la plak..cian Haikal..nangis kuat giler time tuh..mungkin dia terkezut kott..syg anak mama nih..dh kena inject kt peha kiri..
Ish ader tak cam muka papanya? Mesti la kan..confirm...gaya tdo pun sama weii...anak bapak nih...






Labels: 0 comments |
mek da ©™
Yuhuuu..Haikal dah dibotakkan pada majlis cukur jambulnya...org yg ditugaskan untuk mencukur kesemua rambutnya ialah Kak Ja, sepupu papa yg dok kt KL tuh...berani dia buat kje2 nih ek..hihihi..tp gambar nih diambil bkn pada hari majlis cukur jambulnya tau..harap maklum..majlis tuh berlangung pada hari ketiga Aidiladha 2008 bertempat di umah tok ma Pasir Mas hihi..


Labels: 0 comments |
mek da ©™
Hah tuh dia antara aksi-aksi ibu menyusukan anaknya..heheh..by the way aku terpaksa jgk mengajarnya menyusu botol sebab takut nati susah nk tinggal pi kje...yer tak? Haikal nih kuat jgk menyusu...kalo tin kecik mahu 4 ari jek..tp skang nih yg tin besar tuh dlm 6 hari dh kena stanby beli baru ler...biasa la baru nk membesar heheh..


Labels: 0 comments |
mek da ©™
Jeng..jeng..jeng!! nk gelak pun ader...kelakar tak muka aku masa dalam pantang? sempat lagi posing tuh...erm tahu-tahu jer la weii masa dalam hari nih nk mkn sodap2 pun xbleh ..lagi2 nk minum ais..waduss...terpaksa ku tahan semuanya..yer la nk sihat cepat kan kena la berdisiplin cikit kalo tak amik ko...mcm aku xder la mkn set bersalin yg mcm2 jenama ader jual kt kedai tu haper ker..just beli kt klinik panchor (org kata set bersalin kat situ okay..xde kesan sampingan ). So aku try ler..okay la jgk..dia ader ubat luka dalam..sembuh bersalin..kecut peranakan dan sewaktu dengannya hikhik..
Erm masa dalam pantang itu ari aku dari awl2 lagi dh upah "orang" untuk jaga aku dlm pantang neh..upah orang yang aku maksudkan tuh bukannya orang asli ker..orang lidi..orang kenet ke haper..i mean orang yang boleh urutkan aku, tungkukan aku..biasa la nk slim balik nih kena gak guna kaedah2 tradisional neh...lgpun diperakui kehebatannya..cewah..
Mak cik sepiah lah org kuat aku masa dlm pantang...selaku naib pengerusi la..pengerusi nya plak confirm la mak aku weii..berjaga siang malam..maklum la cucu pertama katakan...aku lak mmg ngantuk habis la time dlm hari nih..yer la bdk kecik kan selalu merengek..meragam..lebih-lebih lagi Haikal neh masa dlm hari meragam cikit..kdg2 nangis tak thu nk mender..sampai aku pun rasa nk turut menangis..tak tdo sampai kol 5 pagi pun ader...biasa la bdk kecik kan..baby lagi...
xleh nk salahkan dia..tp bila dh terbiasa xper plak...anyway..aku bersyukur kehadirannya benar-benar merubah hidup aku...huhu..
ops citer psl Mak cik sepaih nih lum abis agi weii..aku telah mendapat khidmat mengurut dan bertungku nih selama lebih kurang 10 hari..nih termasuk hari ke-20 dan hari ke-40 aku dlm pantang larr...by the way ok la dengan mak cik nih..boleh gak aku kempiskan perot aku yg dh berlipat-lipat neh..hahaha..ops malu wehh...heheheh..
Labels: 1 comments |
mek da ©™
Erm..nih aku nk tunjukkan gambar Haikal masa hari kedua sampai hari ketujuh...kunun-kunun seminggu ler...heheh..masa tuh dh balik umah...tdo kat hospital satu malam jek..Alhamdulillah...dia sihat, Dr kasi balik terus...xde 'Kuning' ke haper...syukur...erm yang kat atas tuh gambar Haikal masa hari kedua...
Yang nih plak gambar Haikal masa hari ketiga..

Haikal hari keempat


Haikal hari kelima



Haikal hari keenam




Haikal hari ketujuh (eeheh..dh pandai bukak mata anak mama nih erk....eeee) yer la bila dh seminggu nih dh pandai la yer...kalo tak tdo jek kejenya (mcm mak dia jgk huhu)




Labels: 0 comments |
mek da ©™



Wan Adam Haikal Bin Wan Zamri ...cantik tak nama nih? Syukur aku dianugerahkan seorang cahaya mata lelaki yang beratnya ketika dilahirkan just 3.0 kg...erm..tp kini beratnya dh mencecah 6 kg biarpun umurnya baru 2 bulan lebih...hehehe..Oleh kerana terlalu excited kot sebab baru melahirkan anak sulong so nak ler aku berkongsi kegembiraan ini dengan korang semua...tut..tut..aku dapat idea menulis kat blog nih. Dah lama tak layan blog neh..huhu..okay gambar kt atas tuh aku nk tunjukkan kat korang semua..tuh gambar Haikal (aku panggil dia Haikal ) selepas kuar dari labour room. Masa tuh terpancar sinar kegembiraan di wajahku (ceh jiwang tak ayat neh???) Walaupun sakit bertarung nyawa melahirkan seorang cahaya mata..fuh sakit tuh dengan sekelip mata jek ilang bila aku dapat tengok wajah dia...eee..comelnya..Alhamdulillah selamat..aku masih ingat lagi nurse tuh letak di atas dadaku..dia menguap time tuh..adoii..xleh lupa beb...yang aku tahu masa tuh..dialah Adam Haikal yang aku tunggu selama ini....



Labels: 0 comments |