mek da ©™


Dear diary,

Ada apa dengan peria? Yang mek tahu sayur peria ni hijau-hijau pahit. Dulu-dulu sangat tak suka tapi sebenarnya sayur peria ni mempunyai banyak khasiat lagi-lagi untuk pesakit dietbetis. Kalo kena cara masakannya memang sedap!! Mek belajar makan peria ni pun dari encik suami.. kikikiki emmmmmm lama-lama terjatuh hati pulak dengan masakan ni.. peria goreng telur. Simple, sedap & berkhasiat.


Resepi Peria Goreng Telur

  • 1 batang peria
  • 1 biji telur 
  • 2 biji bawang merah, dihiris/tumbuk
  • 3 ulas bawang putih, dihiris/tumbuk
  • Garam
  • Sedikit sos tiram sebagai perasa
  • Minyak untuk menumis


Cara-caranya

  • Peria dibelah 2, dibuang biji, dihiris sederhana lebar dan direndam dengan air garam selama setengah jam. Toskan.
  • Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau dan garing. Masukkan sos tiram.
  • Masukkan telur. Kacau hingga telur masak.
  • Masukkan buah peria. Tambah sedikit garam. Gaul rata.
  • Boleh letak sedikit air.
  • Jika ingin pedas boleh letak cili.
  • Boleh tambah ikan bilis jika suka.
  • Sedia untuk dihidang.






Taraaa........ makan dengan daging goreng kunyit. Dapnyaaa..ngee


Till then........................................mekda.

Labels: 1 comments |
mek da ©™

Dear diary,

Semalam 17/12/2016 bawa anak-anak tengok wayang di MM Cineplexes, City Square JB. Sebenarnya nih lah pertama kali diorang nih tengok wayang. Hehe... bukan tak nak bawa sebelum-sebelum nih, tapi bila memikirkan diorang nih susah nak duduk diam dan takut berlari ke sana kemari, niat untuk membawa mereka tu dipendam aje... so semalam baru jadi. Alang-alang cuti sekolah tak de gi mana... kihkih... Now diorang dah besar sikit, dah reti duduk diam-diam kat kerusi tapi still memekak, segan kat orang belakang kahkah. Lantak korang lah.. mak ko ni busy makan popcorn je pastu tido. 


Memula tu janji dengan diorang nak bawa tengok movie upin ipin jeng jeng jeng tu... pastu bila tengok review semua kata tak best, hasrat tu terkubur.... sampai la semalam tanya kat kaunter movie tu dah tak de kat panggung. Wakaka... so kami decide tengok ape je filem kanak-kanak yang ade janji bertemakan kartun. Akhirnya SING movie menjadi pilihan kami, pilihan mek sebenarnya hahaha! 


Meh kita baca sedikit sinopsis tentang filem ni. Google je... :P


Filem animasi barat berjudul “Sing” ini merupakan film yang bercerita tentang kisah dari seekor koala yang bernama Buster Moon yang memiliki penampilan rapi an juga usaha theater yang besar. Namun saat itu usaha theaternya sedang dalam masa-masa yang sulit dan hampir bangkrut. 
Buster Moon melihat hal yang dicintainya akan menghilang dan akhirnya dia segera menemukan ide dengan membuat sebuah kompetisi menyanyi terbesar di dunia.

Citer ni best jugak. Tak bosan sebab ia bertemakan animasi muzikal komedi. So layan lagu-lagu dan watak-watak comel dan lucu dalam tu. 


Sebelum masuk harus snap picture dulu kahkah. Harga tiket RM18 seorang. Beli satu set popcorn  + air RM 8.90 dan plus satu lagi popcorn ala carte rege RM 7.90.


Dah elok-elok pakai tudung.. masuk panggung terus bukak si zara nihhh...Astaghfirullah! Kui kui


Layan...... dari jam 11.30 am hingga 1.20 petang


Dah kuar masing-masing beku............ yukk cari makan!


Dengan harapan MCd city square ada playland, tak de rupanya... budak ni kalo masuk mekdi rela tak makan... dapat happy meal terus excited dapat mainan huhhh


Kahkahkahkah......


Lepas makan jalan-jalan pusing CS. Cuci mata tengok YES. Tengok aje..beli nya takkk..


Dah nak krismas kan.. macam-macam perhiasan dalam ni.. pokok krismas cantik-cantik je dorang hias.



 Dah boring ukur simen kat CS... kuar g Komtar pulak...haha..



Kat Komtar ni ada Taman Tema Angry Bird... 


Jalan-jalan posing-posing je


Cute jek hiasan bertemakan candy ni.. so sweet





Kat area ni ada playland... so budak-budak layan playland jap. Kesian diorang ni.....tak puas main sebenarnya diorang ni...









Lepas layan budak-budak ni......... masuk DAISO jap tengok barang cute-cute. Dah mengamuk nak beli mainan pulak... mek ignore je wakakaka... lantak la korang huhu

Dah balik............ penat!


Till then................................. mek da.

Labels: , 0 comments |
mek da ©™

Dear diary,

Hari ni mek nak share resepi nasi ayam simple versi mek pulak lahhh..hihi.. favourite kami sekeluarga ni. Kalo boring-boring makan nasi putih tu boleh la tukar selera ke nasi ayam pulak. Sekali sekala memang layan!

Resepi Nasi Ayam Simple by Mek Da

➨ Bahan Nasi 

1) Beras
2) Serbuk pewarna kuning
3) Air rebusan ayam/sup kosong
4) Sedikit garam/perasa

➨ Cara-cara:-

Basuh beras, letakkan kuah sup/air rebusan ayam, pewarna kuning & sedikit garam/perasa. Masak nasi seperti biasa. 


➨ Bahan Sup Ayam

1)1 biji bawang merah
2) 2 ulas bawang putih
3) 1 inci halia dihiris
4) Garam/perasa
5) Ayam dipotong kecil-kecil
6) Air

➨ Cara-cara:-

Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan ayam dan air dan biarkan sehingga menggelegak. Masukkan garam/perasa. 


➨ Bahan Sambal

1) 5 biji lada merah
2) Cuka
3) Sedikit air
4) Gula
5) Garam
6) Sedikit Perasa
7) 5 Ulas Bawang putih

➨ Cara-cara:-

Kesemua bahan dikisar/blend.


➨ Bahan Perapan Ayam

1) Ayam daripada sup yang dimasak tadi. Toskan terlebih dahulu.
2) Kicap
3) Sos tiram

➨ Cara-cara:-

Gaul rata ayam bersama kicap dan sos tiram. Perap ayam selama 30 minit. Goreng menggunakan minyak yang panas.

➨ Bahan Kuah Kicap

1) Kicap
2) 3 Ulas bawang putih
3) Satu senduk sup ayam tadi


➨ Cara-cara:-

Blend kicap dan bawang putih. Kalo suka pedas letak sedikit cili dan blend sekali. Campurkan bersama kuah sup tadi.


➨ Bahan Ulam

  • Daun salad
  • Tomato
  • Timun batang








Sedia untuk dimakan. Hehe...........abaikan dessert kat gambar tu. Puding coklat koktail yum yum.


Till then.............mekda.

Labels: , 0 comments |
mek da ©™


Dear diary, 

Pertama kali dalam hidup mek da mendonut hahaha!! Tau-tau aje lah mek da ni mana reti sangat bab-bab menguli kuih tradisional nih. Kuih moden apatah lagi. Kelaut semuanya hihi. Semenjak dua menjak ni ramai pulak orang duk post kuih keria lah, donut lah kat fb. Mana tahan duk tengok je.. mulalah gatal nk try test cuba buat kakaka...jadi tak jadi suku kira, janji dapat buat. 

Donut ni kegemaran anak-anak sebenarnya. Tak rugi kalo cuba buat, diorang suka makan! Maka dengan itu marilah kita semak resepi donut simple air tangan mek da nih ecehcehcehhhh...berkobar-kobar nak buat nihhh...tidur pun tak lena (tipu je).


Bahan-bahan:-

Bahan A:-

1) Secawan air suam
2) 2 sudu besar susu pekat manis
3) 2 sudu besar gula pasir
4) 1 paket yis kering, mek guna brand mauripan

Bahan B:-

1) 1/2 kilo atau 4 cawan tepung gandum
2) 2 sudu teh baking powder
3) 2 sudu besar marjerin
4) 1 sudu teh garam halus

* Gula kastor/aising untuk ditabur pada donut

Cara-caranya:-


Bahan A disatukan, biarkan hingga kembang.


Bahan B disatukan. Ramaskan hingga menjadi seperti serbuk roti.


Then, campurkan bahan A dan bahan B. Gaul rata.


Biarkan selama 1 jam. Pastikan bekas ditutup ye. Adunan akan mengembang dan menggebu selepas itu kakaka...


Selepas 1 jam tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan angin. Kemudian ambil sedikit untuk dicanai dan diterap. 


Tabur sedikit tepung gandum kat tangan kalo tak mau doh tu melekat-lekat kat tangan uolss.


Terap jangan tak terap hehe. Tak cantik sangat bentuk donut mek ni.. tak pe first time kan. Ahakss..


Untuk donut yang lebih gebu biarkan selama 30 minit baru la goreng. Tapi mek da dah tak sabar-sabar nampaknya.. tak sampai 10 minit dah panaskan minyak hahaha...


Second time kena tunggu lama sikit kasi donut yang dah diterap ni kembang sedikit.


Dah ready untuk digoreng... lupa pulak nak snap picture tengah goreng kahkahakah.



Taaaraaa... dah masak pun. Nampak sedap ke tak wei? 


Kih kih kih.. goreng jangan lama-lama sangat tau nanti makan donut hitam lak. Biarkan kuning sedikit je. Tapi mek suka donut yang sedikit garing... cicah dengan kopi O meletop bebbbb ehekkk.. bila dah masak tu bolehlah digaul-gaul dengan gula kastor/aising. Dapnyaa... kalo suka sos coklat boleh simbah sos coklat..terpulang kat tekak korang heeeee...


Penggemar donut di luar sana, tolong jangan jilat skrin pc/handphone/laptop/tab anda hokkey kahkahkah..poyo jekk kan. Excited say pertama kali buat donut. Nih gara-gara duk follow drama Mr Donut Karamel la niiii... asyik tengok donut je.. terliur pulak mek tengok sheila rusly buat donut....emmm


Rasailah kenikmatannya hahaha!!!! gebu di dalam rangup diluar cehhhhhhhh


Donut versi bulat-bulat........ lagi senang nak telan. Lepas sebiji sebiji masuk mulut kuikuikui


Terima kasih encik doughnut cutter harga RM2 kerana merealisasikan impianku untuk mendonut hahahaaa.. next time nak buat donut bentuk bunga la pulak ngeee...


Selamat mencuba!!


Till then................... mek da.


P/s: Mok ra dan mok na jangan tenung lama-lama, buat jangan tak buat hahahaha wekkk! ✌✌

Labels: , 1 comments |