mek da ©™

ha ha ha.. first time try buat puding trifle. ala... sama jek mcm nk buat puding koktail yg biasa kite buat tuh. cuma bentuknya lain sikit sbb ade 3 layer. percubaan pertama buat mcm xcantik jek. sbb xcukup kek. hehehe. bahan lain byk, kek lak kureng. so next time kena beli kek byk2 sikit. huhu. ape lg... mek nak share resepi yg mek amik dari encik gugel gak. then, ubah sikit2. ahakss ;p

bahan-bahan layer 1:
satu kotak kecik jelly kristal...ade mcm2 perasa, mek pilih perasa stroberi
1 tin fruit cocktails-asingkan dgn sirapnya
2 gelas air


bahan-bahan layer 2:
4 sudu besar tepung kastard
satu pek agar2
secubit garam
1/2 tin susu cair
air
gula
esen vanilla
sirap koktail


bahan-bahan layer 3:
swiss roll cake or
sponge cake (as the base of the pudding)


cara nak buat:
susun cake padat2 dlm bekas. ini utk lapisan bawah sekali. then, panaskan air. masukkan agar2, tepung kastard, gula, garam, esen vanilla, sirap koktail dan susu cair. kacau hingga pekat dan masak. tuangkan di atas lapisan kek tadi. biarkan ia sejuk.


then, bila dh hampir2 sejuk...susun buah koktail td di atasnya. suka ati la nk susun byk mana. kalo tak nak buah campuran koktail nih pun xpe... leh tukar ngan buah laici, peach, stroberi dan ikut suka korang lah. huhu.


akhir sekali... didihkan serbuk jelly kristal td dengan 2 cawan air. bila dh masak... curahkan di lapisan paling atas. biarkan sejuk. dah siap.



buat lebih sikit sbg stok kunyah2. he he. ade 3 layer tak? tapi susunan x cun sgt. huhu :p opss..tupperware paling atas menunjukkan ade 2 layer jek sbb xcukup kek. lain kali dh tau mcm mn nk bajet bahan supaya cukup. kek kena lebih! baru cantik.



jemput makan...
Labels:
Reactions: 
7 Responses
  1. mamalieyna Says:

    wow best nampak mek da....harus akak mencuba nnti ni..best! ^_^

    tq yee..


  2. mek, pos sini skit, heheheh :)


  3. **sHiKinn** Says:

    kak iena,cuba la..triffle mmg sedap la..
    da-menjadi dah tu..terliur nih


  4. wah sedapnya, kita pnggemar tegar koktail ni...sedap2




  5. bintangku Says:

    wow.... nampak menyelerakan.. kalo letak whip cream kat atas tu lg best. :P