mek da ©™

Dear diary,

Hari ni nak share lauk favourite. Sejak pertama kali masak lauk ni, satu family dah tersuka. Jadi, sejak itu asyik nak repeat masak ni aje hehe. Masakan Siakap kengsom ni sebenarnya berasal dari negara Thai. Kiranya macam asam pedas thai gitu lah. Betul tak?

Ok, jom masak ikut resepi cara kak mek.


Bahan-bahan:-

1 ekor ikan siakap
3 tangkai cili merah#
cili api - ikut suka#
2 helai daun limau purut
1  sudu kecil serbuk kunyit
1 inci halia#
2 biji bawang merah#
4 ulas bawang putih#
2 batang serai (ketuk)
1 inci belacan#
Air asam jawa secukup rasa
1 biji tomato
1 biji jus limau nipis
Buah nanas dipotong tidak terlalu kecil
Kangkung



Cara masak:-

  • Kisar bahan-bahan bertanda #
  • Masukkan ke dalam periuk
  • Masukkan serai yang diketuk
  • Masukkan serbuk kunyit
  • Masukkan air
  • Kacau rata, biarkan mendidih
  • Masukkan hirisan nanas
  • Perahkan limau nipis
  • Biarkan mendidih, tambah air asam jawa
  • Masukkan ikan 
  • Biar hingga masak
  • Perasakan dengan garam dan gula
  • Last, masukkan kangkung dan tomato
  • Tutup api
  • Siap!







Sedap dimakan dengan nasi panas-panas!!!

Till then,@mek_cda


Labels: ,
2 Responses
  1. Susan Says:
    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  2. Susan Says:

    Great post. I appreciate the in-depth knowledge you have. Thanks a lot for sharing. Get 1000s of Twitter hashtags using Keyword Tool for (FREE)! Grow your Twitter followers & find trending topics. #1 BEST alternative to Twitter search!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...