mek da ©™

Dear diary,
Gulai Kuning Telur Itik. Sape suka? Mek suka......... jom tengok resepi versi kak mek hehe. Yang benornya inilah kali pertama kak mek masak Gulai Kuning Telur Itik hahahah!!! Dahsyattttt :P

Bahan-bahan:-

5 biji telur itik
2 cawan santan
3 biji bawang merah (kisar)
1 ulas bawang putih (kisar)
2 cm kunyit hidup/serbuk kunyit (kisar)
1 cm lengkuas (kisar)
2 keping asam gelugor
Garam gula secukup rasa

Cara-caranya:-

1) Masukkan santan, asam keping, air (jika perlu) dan bahan kisar ke dalam periuk.
2) Masak dengan api kecil hingga mendidih.
3) Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk dan masukkan ke dalam kuah perlahan-lahan supaya kuning telur tidak pecah. Ulangi untuk setiap biji telur. Jarakkan supaya telur tidak melekat antara satu sama lain. Jangan kacau.
4) Bila telur sudah keras, masukkan gula dan garam secukup rasa dan kacau perlahan.
5) Padamkan api dan angkat.

Makan dengan nasi panas-panas... ulam budu wajib ada weiiiiiiiii..aummmm 

Till then, mekda.



Labels:
0 Responses
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...