Dear diary,
Ape la kak mek nih, resepi teh ais pun nk up kat sini kikikiki... opsss! My favourite drink.. teh beng!
Ok ni ayat google ⇩
Cha Yen (ชาเย็น) atau Thai Tea atau Teh Ais Thai adalah minuman air sejuk
yang biasa dijajakan di jalanan negara Thailand ini mula mendapat perhatian
orang Malaysia pada suku terakhir tahun 2015. Sebelum ini fenomena Teh Ais Thai
telah melanda orang Indonesia pada sekitar tahun 2014.
Bahan-bahan:
- Teh Thai (Kak mek guna teh timbang)
- Susu sejat pekat
- Susu evoporasi
- Air Panas
- Ais
Cara Penyediaan:
- Teh direndam di dalam air panas
dan dibiarkan selama 15 – 30 minit. Ada sesetengah orang menggunakan air
panas daun pandan.
- Sediakan satu cawan dan diisi
dengan susu sejat pekat & susu evoporasi
- Apabila teh sudah kembang,
tapis dan ambil air teh kosong sahaja.
- Kemudian, tuang ke dalam cawan
yang disediakan tadi.
- Kacau hingga sekata dan
berbuih.
- Anda boleh minum panas atau
tambah ais.
Dap erghhhhh!
Till then,
mekda
#daridapurmekda
IG: @mek_cda
kite suka tea beng....hahah, suko belake...tolak batu kayu je..hahha
*kalu guna tea siam lagi sdp tu dih!