mek da ©™
bagi yg dah lama bergelar ibu mungkin dh biasa dgn perkara seperti ini. namun bagi ibu muda (ceh dh tua la wei ) seperti aku, amat sukar untuk aku terima seboleh-bolehnya tak mahu kejadian berulang lagi. ceh bunyi mcm kes berat jek. xde la sgt.

haikal pernah jatuh buaian. haikal pernah jatuh katil. tuh semua kat rumah sendiri. sib baik xde luka mn2. nasib baik tuh sentiasa ade. tapi yang tak boleh aku dengar ialah bila haikal tercedera sampai berdarah bagai nih yg tak leh terima. semua nih berlaku kat umah ibu pengasuhnya.

aku tak salahkan ibu pengasuh. dah lama dia jaga haikal. sebelum nih mn ade tercedera. sejak haikal dh pandai berjalan nih, mcm2 hal berlaku. aku mmg tak senang duduk sekarang. nk g kerja pun rasa cam risau sgt.

dua kejadian yg meluruhkan jantung si ibu, berlaku di rumah ibu pengasuh:

1. minggu lps, kalo korang nk thu, si haikal nih g jolok jari dia pada kipas angin. so, luka la tp sib baik tak terbelah/terputus jari tuh. mintak jauh la Ya Tuhan. bdk2nih mmg tak tahu haper. yg aku kesalkan, kipas tuh jgn la letak bawah2 sgt. kita org tua nih kena kontrol. langsung tak leh terlepas pandang. nk g berak pun susah kalo mcm nih.haha kalo ditinggalkan sah sah dia memekik melalak kat pintu bilik air. huh. gambar jari dia yg luka tuh aku tak snap. dia marah xnak kasi di enter frame. malu la tuh. dh kurang macho.

2. nih kejadian semalam. kat umah ibu pengasuh gak. ye la sejak dlm proses training berjalan nih, asyik cedera jek. masa kejadian tuh, kata ibu dia kat toilet. masa tuh haikal kat depan tgh main2 ngan anak lelaki dia. yg dh besar pjg pun. haikal kan dh berlagak nk lepas-lepas tangan masa berjalan tuh. dah mmg dia berdiri lom stabil lagi, so jatuh la dan masa jatuh tuh dia terhantuk kat bucu kerusi yg tajam. ape lagi cedera la kat kening tuh. luka dan berdarah. sib baik luka tak dalam. sib baik xterkena mata. sib baik tuh sentiasa ade. kalo tak kena jahit melalak ko nak! adus, smlm masa ibu pengasuh call bgtau, luruh lagi jantung aku. mcm2 hal. xsenang duduk. nak keje pun xsenang ngan telatah budak yg semakin adventure nih.


walaupun luka nampak sikit, hati mama nih xsenang tau. karan ape kes lagi yg ko akan buat nak oiii!!!

Ya Allah, ko jauhkanlah dari segala musibah. Amin.......

encik suami pesan, jgn marah2 kat ibu pengasuh. ????????????????????
Labels:
Reactions: 
6 Responses

  1. mamalieyna Says:

    hemmmmmmmm..siannye haikal..camna nak komen ee, salah siapa eee..hemmmmm budak2 besar gitu mmg selalu la kena perhatikan, tokleh leka walau sesaat..dan brg2 sekeliling dia perlulah dipastikan selamat dan takkan mendatangkan sebarang kemungkinan yg buruk..tp huhu umah orang, takkan la kita lak nak sibuk suh kusi tu letak jauh2, jgn smpai haikal leh jatuh kena situ..dll..
    heeemmmm mmg tak senang duduk kalo benda2 mcm ni terjadi kt anak kan..huhu..pe nak buat ee... :(
    taktau jugak penyelesaiannye mcmana...


  2. ladyBEErd Says:

    Aduhai ciannye en.haikal..tecedera lg..sab0 ye mama haikal..


  3. purple_lav Says:

    adus sian haikal...tp itulah budak tgh nk membesarkan, sumer benda dia nk explore..risau gak ada anak nanti..maunyer sore ai dh tak jadi cam tuan puteri, dh jadi cam tarzan plak...huhuhu


  4. umihaikal Says:

    kesian haikal..macam ank kit semalm..jumpe pen kat mane tah..atok dia leka..sib baik xtecucuk mate..tp cikit lagi nk kene..nampak line pen atas kening dia...


  5. anis Says:

    ala kesiannye haikal...tu la kan..nak tegur2 pengasuh tu kang die tk suke anak kite plak..me pon hubby slalu pesan jgn nak tegur bebudak tukang jage kt nursery tu lelebih sgt...tapi kite as a mother risau tk terkata dah ni...
    bebudak tgh aktif ni, mcm2 leh jadi...tapi pengasuh pon kene tgk gak la kan...kalau boleh elak derang kene cube elakkan la...