mek da ©™

oh ini gambo penyokong the red warriors tahun lps kat bukit jalil. kredit to tuan punya gambar k. hihi. nampak tak si chinta pun ade sama tuuu..hikhikhik. tahun ni sekali lagi klate bertemu n9.

apepun gud luck kpd abg2 dan adik2 pemain bola sepak klate kito. huhu. tak lupa juga tahniah kpd rina salleh yg telah dinobatkan sebagai gadis melayu musim ke 3. congrats!
Labels: 1 comments |
mek da ©™
alhamdulillah. kenyang... baru pas pekena mee rebus. sekali sekala menjamu tekak dgn mee rebus nih sedap jugak ek. ekceli mek xberapa suka mee rebus. tapi bila dah lama x makan... mak aii kecurrr... mee rebus nih mek kirim kat member opis..dia beli kat mana ntah.

alang-alang apa kata kite search resepi mee rebus. kot2 korang nak try buat. mek sendiri lom cuba buat... hikhik. jommmmmmm...


Bahan-Bahan:

1 paket mee kuning - celur


Bahan Sayuran:

50 sen Taugeh - celur

Sedikit daun sup - hiris nipis

Sedikit daun bawang - hiris nipis

Bawang goreng

4 keping tahu di goreng dan dihiris nipis.

5 biji Cili hijau - dihiris nipis

Limau nipis/limau kasturi - di belah dua

Telur rebus - belah dua


Bahan-Bahan KUAH:

Sedikit minyak untuk menumis

4 sudu cili kering yang di kisar

3 biji bawang merah - kisar

3 sudu lengkuas yang di kisar

4 batang serai dikisar halus

2 biji bawang putih - kisar

RM 3 udang kering - kisar - lagi banyak lagi sedap.

300gm udang hidup - direbus dan kisar halus

1 kg ubi keledek merah - direbus dan blender halus

3 sudu gula atau secukup rasa

Garam secukup rasa

Sedikit ajinomoto

4 sudu sos tomato

Air - agak-agak


Caranya:

1.Tumiskan bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai, cili kering dan udang kering yang telah di kisar hingga naik minyak dan berbau wangi.

2. Masukkan udang hidup yang dikisar dan air rebusannya sekali.

3. Masukkan keledek yang telah dikisar dan tambahkan air secukupnya. bubuh garam, gula, aji,sos tomato.

4. Biarkan mendidih dan siap untuk di hidang dan dimakan.


selamat mencuba...



Labels: 2 comments |
mek da ©™
sabtu aritu haikal nanges kuat sangat tak benti2 sbb mengikut papa dia nak g kje. uwaaaaaa... tak keruan mek di buatnya. memang skang makin manja la plak. kecik dulu xde la nak mengikut sangat. skang nak g mandi pun nak ikut bontot.


bila jiran sebelah umah tegur haikal nape nangis kuat sangat...dia terus pukul mek sbb malu dan mogok hentak2 kaki. xpuas hati sbb papa tak bawa dia sama. jenuh mek nak memujuk. papa g work la sayang... kalo papa balik lambat...setiap 15 minit mesti tanya...ama, apa ane?(mama, papa mana?)


emmm...jadi kalo xde pilihan mek taburkan semua mainan dia...bagi dia senyap. huhu. tak main sgt pun. dia jahanamkan ade laa...hikhik... mainan tuh semua mek simpan dlm bakul letak bawah katil. xbagi dia main sgt sbb dia suka sepahkan satu umah...sampai mainan2 tu berterabur ke merata tempat especially bawah sofa. bila papa dia vakum sofa..ade la makhluk yg kena bebel...huhu.
Labels: 5 comments |
mek da ©™

sesungguhnya mek sudah tak sabar nak tengok the red warriors bermain di pentas final. cehhhh... abang jom pegi bukit jalil kata sang isteri kepada sang suami.


hmmmmm..nampak gayanya bini lagi over. encik suami sengeh2 jek. eiiiiiii... dia hanya jawab... haikal nak tinggal kat ne? huhu.. alasan ye bang.


oh suamiku.. kan kat bukit jalil ade umah sepupumu. kite tdo jek la kat umah dia. hikhik. suh dia jaga haikal. kahkah....... boleh gitu?


emm..nampaknya tengok tv jek la. apepun gomo klate gomo. set kito mesti mene. huh over konfiden la plak. hope laaa...
Labels: 6 comments |
mek da ©™
hmm..26hb. sedar tak sedar lagi sebulan haikal akan menjangkau ke umur 2 tahun. cepat jek masa berlalu. rasa baru sebentar tadi melahirkannya. hikhik. dan... rasanya baru sebentar tadi memotong kek ulangtahun pertamanya.

dgn muka tak malunya nak share gambo dlm pantang lebih kurang 2 tahun yang lepas. hehehe. alamak gambo free hair la plak. ampun! oh baju kelawar adalah baju terbaek masa dalam pantang ok.


dalam pantang pun sempat posing maut deh..hehehe



buruknya wajahku...waaaaaaaaa..alahai teciknya haikal time tu.



terasa nak dok dlm pantang la plak. leh dekat ngan ma. hakhak.



kini umurmu dah nak masuk 2 tahun sayang. semoga membesar dengan sihat dan cemerlang. sayang adik. eh masih panggil adik okih. lom tukar status abang. xtahu bilakah akan bertukar status. huhuhu.


* GAMBAR TELAH DIREMOVE OLEH ADMIN. TQ
Labels: 8 comments |
mek da ©™
xde gambo baru ar. aktiviti smlm xbyk. huhu. sabtu just ke carrefour, cari stok susu haikal dan barang2 basah. pastu hujan lebat balik umah zzzz..haha. buruk perangai. kahkah. mlm tuh plak layan bola... huhu. yes! klate leh masuk final so sengeh sampai ke telinga bebbbb..


ahad lak celik mata terus terpikir nak mkn nasi berlauk ngan kuih muih klate. ape lg mcm biasa g cari kat tempat biasa yg jual masakan klate. beli daging kerutub ngan gulai ayam. tapau utk lunch sekali. beli gak kuih 'jelebak pisang', sorry mek xtau nama dlm bahasa KL. haha. then pulut pagi ngan roti goreng yang ade inti kacang tuhh...


kol 4, kak aida janji nak datang umah. so tunggu punya tunggu dekat kol 5 baru dia sampai. lepak2, borak2..kol 9 malam baru dia balik. lama xjumpa kan. huhu.


ok, berbalik pada gambo kat bwh ni. hehe. cian br berpatah blk pada tajuk ye. nih gambo lama. sbb xde ape nk citer, mek belek2 thumbdrive. jumpa gambo ni. so, harus ditepek kat sini. seingat mek, gambo nih diambil masa bulan puasa itu ari. haikal tgh makan puding koktail kegemarannya. time tuh mek tgh bukak pose kalo xsilap.



diam2 jek dia mkn. susah nk tgk dia duduk cam ni.


kenyang perot terus suka ati panjat2 orang. huhu
Labels: 6 comments |
mek da ©™
selama 2 hari blog mek xleh upload piccas. skang dh ok. huhu.



xde ape nk share pagi nih. cuma dinner hari selasa aritu. ekekeke. masakan simple seperti biasa okih. ayam masak paprik.


dan...... sotong goreng kunyit basah-basah tak kering. ape ke nama nih. hihi.
Labels: 9 comments |
mek da ©™
ni kisah bunyi hon, mek x suka tekan hon sbb mek tak suka di hon. Tapi rupanya hon ni ada maknanya tersendiri yang tak terfikir dek mek. Dalam lawak ada logiknya tuh. Lepas ni kalau tekan hon jgn sembarangan hon. Kredit kepada penulis asal lawak ni. hahahaha!

Pernah tak masa driving, kadang-kadang kita dengar kereta yang berselisih atau kereta di belakang kita membunyikan hon?

Percaya atau tidak…
Tahukah anda bahawa setiap bunyi hon itu ada maksud tertentu disebaliknya.


mek bongkarkan maksud disebalik bunyi-bunyi hon tersebut untuk anda sekarang. Please take note yer! hehe

1 x HON PENDEK – pemandu tu nak cakap “HAI”
2. 2 x HON PENDEK – pemandu tu nak cakap “TERIMA KASIH” atau “JUMPA LAGI”
3. 3 x HON PENDEK – pemandu tu suruh kenderaan depan tu cepat sikit (biasanya kat traffic light time dah hijau tak reti-reti nak jalan)
4. 1 x HON PANJANG – pemandu tu beri amaran kereta lain bahawa diorang memandu secara merbahaya dan hampir menyebabkan kemalangan
5. 2 x HON PANJANG – pemandu tu marah “HOI!!!… BODOH XDER OTAK KE”
6. 4 X atau lebih HON PENDEK – pemandu tu cakap ;
:

:
:
:
:
:
“TIIILAM! TIIILAM!… TILAM LAMA, TUKAR BARU.. TIIILAAAM!… TIIILAAAAM!”
skali
jual tilam daa..

hehehe ;)))

mek da ©™

haihh...tau kan ape benda kat atas tue... layang-layang terbang melayang. lalala...


weekend kami ke tasik pasir gudang... dekat2 tuh jgk ade muzium layang-layang. ramai manusia lepak kat sini di hari minggu. heheh... leh nengok org mancing, org dating, org joging, org berlatih menari kuda kepang, pengantin berposing, geng2 kelab kereta, org berlatih shuffle..haha..pun ade... dan kami...amik angin, main layang2... ehem2 joging koo..(tipu je)....xkuasa nk joging. hikhik.

2 beranak buat2 joging 50 meter jek. hehe.

muzium layang-layang, pasir gudang johor. tempat lepak kami dulu2... skang bersama haikal.

pilih mn satu nak layang-layang eh...

wajib... hehe
bdk2 berlatih tarian kuda kepang...
akhirnya nih buat haikal...layang2 mickey mouse huhu

nengok layang2 terbang...

emmmmmm...nak jln2 umah kwn2 jap. smlm xdpt log in blogger. bz melanda huhu.
Labels: 7 comments |
mek da ©™
gatal tangan. tukar template lagih. huhuhu. disebabkan arini pakai baju pink, jadi kena la cari template kaler pink.





owh... im in the mood PINK. lalalala~ ;p
Labels: 7 comments |
mek da ©™
ai tak abis2 ngan kisah raya. ayooo


xde ape laa..just nk tayang gambo2 si comel ni. hikhik. sape suka 'cat' angkat tangan!!!


masa pegi beraya umah sedara encik suami aritu, tetiba mek sebuk dok kt luar umah. sbbnya... sebuk dok snap2 gambo kucing ni. comel sgt sbb bulu dia tuuuu..lebat. haha.


eiii comelnya muka dia...


kalo haikal dapat ni...pasti tak lepas... dah byk kesan calar xserik2...mmg suka kacau kucing. tarik ekor...pukul kepala..aduhhh...


mek suka kucing. tapi tak suka pelihara kucing kat umah. huhuhu. mcm mn tuuu
Labels: 2 comments |
mek da ©™
petang2 mcm nih la dia... nak merayap sekeliling umah. xcukup sekeliling umah.. kat luar pagar umah pun dia kuar. mana nak melekat dlm umah... budak2 mcm nih lah kan... kite nih time balik kje nak terus masuk umah, penat dan byk kje nak buat. dan yg penting nak melayan drama chinta tuh. hehehe.
tapi sebelum tuh, kena ikut kehendak dia dulu pusing2 kat laman umah. aduh..

kalo paksa masuk umah, mulalah melalak..

lepak kat luar pagar..tunggu papa balik lah konon...

alasan dia nak tunggu BAI.. bai tuh yg jual roti naik motor petang2 tuhhh...hehe...pantang bunyi motor bai...mesti cakap jap jap. haikal haikal........
Labels: 4 comments |
mek da ©™
ahad slps ke K4, kami ke dangabay, jln2 kt festive street mall then lepak2 kat danga beach. lepak dlm kete jek. muhahaha. masa kat fsm, terbeli tudung satu.

oh ini bukan kereta kami.

danga cruise 8

haikal ckp..poyonya mama aku ni



masih dlm mood merajuk
;(

Labels: 2 comments |
mek da ©™
emm..baru ade mood nak berblog. semalam cam malas sgt sbb tgh majuk ngan someone. hati byk xsenang. arini pun masih majuk lagi. hati memberontak disebabkan si dia yg tersayang. sbbnya? adela... simple matter. xpuas hati!!! hehe. adekah mek selfish? pentingkan diri sendiri. huhu. apepun i love u. ahak..sss...

nih hasil air tangan si dia ahad aritu. mek cuci tangan dan terus ngap jek hehehe. thanks encik suami walaupun mek tgh majuk ngan u.


siakap goreng letak daun bawang + tomato


sambal sotong + tempe


cukup la menu lunch kami aritu. huhu..
Labels: 3 comments |
mek da ©™
atas permintaan, mek da tayangkan gambar bogel haikal di hari raya. hehehe. xde la.. haikal skang susah nak bergambo koo.. nih semua gambo curi je. pastu dgn tak berbaju. rimas di hari raya. kuat sgt beraya. kuar masuk umah orang, dia lebih senang main2 kat luar. kalo jumpa geng, leh la dok lama sikit umah orang. tapi sib baik umah sedara jek semua.

kat umah nenek, dah petang pun.. baju melayu ntah ke mana daaaa..pakai pampers jekk hehe

haihhhhhh..dia tunduk plakkk... haikal haikal.. dgn shamira, dulu shamira nih mak jaga.. dah besar pun


masa benti makan sahur kat kemaman..oh nih bukan gambo raya, gambo puasa hehe

tengok, kazen nak posing ngan dia pun dia xmooo..huhu..tak pakai baju lagi...nih dah malam


dia kacau org lain nk berposing maut lakk..haaaaaa...susu tuuu..jgn dicurahhh..tuh la hobi diaaa..

ehh ade lak dia terselit kat ramai2 tuuu..
kesimpulannya, xde gambo cun. huhu







Labels: 6 comments |
mek da ©™
solo ke? oh im not single. hehe.



maaf la ye. disebabkan haikal xnak bergambar masa raya aritu, maka dgn itu mamanya yang lebih2 berposing secara solo. huhu.


mcm biasa, abadikan dalam blog supaya thumdrive tak full. kahkah. boleh ke jawab cenggitu. lalala..

kelihatan bantal busuk haikal kat seat belakang. jenuh nak angkut ke mana saja raya aritu. hehe. tp kalo xde xpe sebenarnya. saje je.. kalo ade lena la sikit dia tdo.









dah abis........sekian. arini xde benda nak share ngan korang. layan gambo jek le. hehe
Labels: 4 comments |