mek da ©™



Dear diary, 

Hello Melaka River Cruise!
Visiting Melaka is incomplete without cruising Sungai Melaka... haaa giturrr? kahkahkah. Satu pengalaman yang menarik dan sangat fun. Jangan nak poyo sangat k.. macam la ko tak pernah naik bot pegi selatan thai kikikiki... alaa itu lain, ni best tau :P

Selepas selesai solat maghrib di Masjid Selat Melaka, kami amik keputusan untuk terus ke River Cruise. Pegi awal-awal nanti kan ramai org lak hikhik. Sampai je di kaunter, alhamdulillah langsung tak payah beratur...terus je beli tiket.

Total tiket kami aritu adalah sebanyak RM 74.20 (4 Dewasa, 2 kanak-kanak)

Dewasa (12 tahun ke atas) = RM 15.90
Kanak-kanak (2-12 tahun) = RM 5.30
Bawah 2 tahun = free
Warga Emas = RM 7.50
OKU Kanak-kanak = RM 5.30
OKU Dewasa = RM 7.50
Student IPTA/IPTS = RM 7.50

* Nih harga untuk weekend dan cuti umum sahaja okey!  Hari biasa murah sikit :)




Yayyy dah dpt  tiket!



Sementara menunggu turn nak naik cruise, kite posing-posing dulu...




tak sampai 10 minit... turn kami dah tiba..


... dan kami mula menyusuri sungai melaka feeling-feeling pelancong asing hahahah!


dengan angin sepoi-sepoi bahasa... adoi rasa nak tertido pulak kihkih


happy me bila tgk ma abah seronok... tercapai hasrat nak bawa ma abah jalan melaka


sepanjang sungai melaka, mcm-mcm pemandangan kami lihat..... 


... dan lebih kurang 8 jambatan kami jumpa haha byk betul ... eh betul ke 8? kalo salah abaikan k... huhu


muka seposen me


jambatan ke berapa dah tak tahu........ org2 dlm boat semua happy jek kak mek tgk...kahkahkah teruja lettewww


hard rock cafe........ dpt lalu pun jd la. Hasrat nak bergambo dpn ni tak kesampaian kehkeh



kak mek ingatkan kejap je, rupanya dekat 45 minit jugak menyusuri sungai melaka dengan menaiki boat cruise ni hehe... 





haikal dah ngantuk ke tu? heheeh


dah setengah jam mula la nak wefie...


kaki pun dh bersilang atas kerusi haha


sib baik tak tido jekkk


heheheh.........


Antara kawasan yg kami susuri sepanjang melalui sungai melaka ni ialah:-

  • Jambatan Hang Jebat
  • Jonker Walk
  • Kampung Hulu Mosque
  • Kampung Morten
  • Red Building
  • The Shore (Swiss Garden Hotel)
  • Jambatan Pasar
  • Jambatan Kg Jawa
  • Hard Rock Cafe
  • Mural Street Art
  • Hang Tuah Mall

  

...................... dan lebih 30 lg tempat :)

Iolsss sgt teruja dengan keindahan malam di kota melaka!!


Di Melaka River Cruise ini juga terletaknya Taman tema Pirate Park. Kat sini uolss boleh menaiki pirate ship, ferris wheel, haunted castle & rock climbing. 



Ferris wheel katanya diilhamkan dari London Eye & singapore flyers. Cantikkan kan!



Di belakang sana bangunan the shore...... tak kesampaian lagi nak naik shore tower padahal dah 2 kali pusing kat parking the shore hehe




Pirate ship gambar di siang hari


sumber: google


Ok yg ni gambar kak mek google. Melaka street art :)
Tak dpt nak bergambo kat sini... kalo dari atas cruise kite boleh nampak wall art yg cantik-cantik ni... kalo malam lagi la xleh nak snap sgt dari jauh kan hehe...


if naik cruise di siang hari... lagi jelas nampak lukisan-lukisan di dinding ni... kreatif kan diorang!


ini paling cantik!!! tlg bawa saya ke sini pelissssss


kalo jalan kaki di sepanjang tepi sungai melaka boleh la posing2 kot hehe


Bangunan lama yg unik........... terdapat juga cafe-cafe klasik di tepian sungai melaka! cantik sgt deko-dekonyaaa... 

Ok lah dh penat kak mek memuji keindahan malam di Melaka kikiki..perut pun dah lapar.. jom pegi dinner lakkk ahaksss... bai


MELAKA RIVER CRUISE
Jalan Tun Sri Lanang
Pengkalan Rama Pantai
75100 Melaka


Till then,
Mekda
Don't mess with melaka




Labels: , ,
Reactions: 
0 Responses
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...